2013. április 30., kedd

Rozmaring

 A Virágpiacon szereztem be egy pici tövet.

És mivel egyik kedvenc filmemből, azt tanultam, 

hogy ültessem a kertkapuba, és legyek bátran szerelmes,

ezért rögtön a bejárati ajtó mellé tettem.

 

 

 

A növény leírása:

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, mediterrán növény. Hazánkban cserépben nevelhető, fagyérzékeny illatos félcserje. Termesztése esetén homokos, meszes, száraz talajba ültessük, és mérsékelten locsoljuk. Virágzása márciustól májusig tart.

Hogyan gyűjtsük?

A növény leveleit és felső, virágos hajtását hasznosítják.

Mi van benne?

A növény illóolajat (cineolt, kámfort), keserű-(diterpéneket) és cseranyagokat, flavonoidokat, triterpénsavakat, tartalmaz.

Mire jó?

Ez a jellegzetes, finom illatú gyógynövény már a középkori gyógynövénymutatókban is szerepelt, és nem hiányozhatott egyetlen kolostorkertből sem. Kneipp, a híres 19. századi német természetgyógyász kedvenc gyógynövényei közé sorolta a rozmaringot.

Amellett, hogy az örökzöldek tűleveléhez hasonló levele kitűnő ízt ad ételeinknek, agyunkat is képes megvédeni a káros hatásoktól.
A napjainkban végzett kutatások megerősítik, amit az ókori görögök már régóta tudnak: a kutatók rámutattak a rozmaring agyunkat védő hatásaira. A rozmaring kivonat olyan összetevőt tartalmaz, amely képes ellenállni a szabadgyököknek köszönhetően lezajlódó káros folyamatoknak az agyban. A carnosic acidként (CA) ismert anyag a szabadgyökök elpusztításával megvédhet bennünket a sztróktól és más idegrendszeri elváltozásoktól, az Alzheimer-kórtól és az időskori demenciától, amelyek kialakulásáért a mérgeket és szabadgyököket teszik felelőssé.
A The Journal of Neurochemistry-ben és a Nature Reviews Neuroscience-ben is publikáló kutatók szerint a CA működésbe hoz egy olyan rendszert, ami képes megvédeni az agysejteket a agyban képződő szabadgyökök károsító hatásától.

Úgy vélik, a rozmaring gátolja az egészséges agy megöregedését, azaz fitten és élesen tartja agyunkat.

Emellett számos előny írható még a rozmaring javára:

1.   Megelőzi a mellrákot
Az ösztrogén egyensúlyának felbomlása hozzájárulhat a mellrák kialakulásához. A Tamixofen nevű gyógyszer – amit a hormonháztartás egyensúlyba hozására adnak – segíti megakadályozni a daganatos betegség kiújulását. Sajnos azonban szedése számos káros mellékhatással jár, úgymint hőhullámok, fejfájás, émelygés és hüvelyi vérzés.
A rozmaring ezzel szemben biztonságos, természetes alternatív gyógymód. Dr. Zhu, a New Jersey Állami Egyetem professzora felfedezte, hogy a rozmaring 2%-os koncentrációjának 3 hetes alkalmazása képes volt jelentősen csökkenteni a túlsúlyban lévő ösztrogént.
2.   Gátolja a bőr öregedését
Az olasz Catania Egyetem kutatói kimutatták, hogy a rozmaringban található hatóanyagok megvédik a bőr sejtjeit az öregedéstől, a ráncok kialakulásától, valamint a rozmaringban található fehérjék hatékony védelmet nyújtanak a  bőrünket érő stressz, a szabadgyökök és egyéb, a bőrben lévő méreganyagok támadása ellen.

3.   Nagyon jó méregtelenítő
Kimutatták, hogy a rozmaringkivonat közömbösíti és eltávolítja a méreganyagokat a májból még azelőtt, hogy azok bármilyen komolyabb kárt okozhatnának.
Májműködést serkentő képességének köszönhetően egészségesebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat.
4.    Enyhe vízhajtó hatása
segít csökkenteni a megduzzadt bokában lévő vizet.
Dr. M. Halaoui, egy marokkói egyetem biológusa a rozmaringkivonat vesére gyakorolt hatását vizsgálva felfedezte, hogy a rozmaring folyadék formájában naponta fogyasztva jelentős mértékben javíthatja a vesefunkciókat, serkenti a vizeletkiválasztást és megőrzi az alapvető ásványokat: a nátriumot, káliumot és kloridot. E tulajdonsága azért kiemelkedő, mert a hagyományos vízhajtó tabletták károsítják a vesefunkciót azzal, hogy felgyorsítják ezeknek a fontos ásványi anyagoknak a távozását a szervezetből.
5.    Antioxidáns és rákmegelőző hatású
A Szlovák Tudományos Akadémia Rákkutató Intézetének munkatársai kimutatták, hogy a rozmaringkivonat hatékonyan védi a DNS-t a szabadgyökök károsító hatásától.

Népi gyógymód - A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott. Illóolaja kiváló hajkondicionáló.Illóolaját használják (külsőleg) bedörzsölőszerekben fájdalomcsillapításra, valamint izom és ízületi panaszok esetén.

Érdekességek a rozmaringról
  • Régen szokás volt a menyasszony ruháját, fejdíszét virágzó rozmaringgal ékesíteni. Az apró fehér rozmaringvirág a tisztaság jelképe, csak szűz leányok hordhatták.
  • A rozmaring ág füstjének jellegzetes illata van, esküvők és temetések alkalmával is szívesen tették a füstölőbe.
  • Illóolaját az illatszer- és kozmetikai ipar is használja.
  • Már az ókori görögök is felfedezték előnyös hatásait: a diákok memóriája jelentősen javult a rozmaringtól, így jobban ment nekik a tanulás. A görög diákok a vizsgáikon rozmaringkoszorút viseltek a fejükön, ezzel serkentve agyműködésüket.

Hogyan használjuk?
  • Készíthetünk belőle teát
  • Fürdővízbe tehetjük: 1 kanál olivaolajjal felforraljuk 1 liter vízben. A rozmaringos fürdő frissítő hatású.
  • Illóolajként fürdővízhez adva izomlazításra kiválóan alkalmas.
  • Fűszerként illik a bárány- és vadhúsokhoz, az olaszos ízekhez, burgonyához, és kiválóan harmonizál a zöldségételekkel.
(Forrás: http://www.fitway.hu/)


2013. április 29., hétfő

Citromfű

Egy csere útján jutottam egy piciny kis tőhöz.
Próbáltam a teraszhoz közel elültetni, mert bízom benne, hogy 
ha megnő, távol tartja majd a szúnyogokat!


És persze a nyárra készítek majd szúnyog elleni 
és egyben napvédő krémet is a felhasználásával.

"A citromfű levelei frissen vagy szárítva használhatók.
 Friss levele jól illik salátákhoz, mártásokhoz, halhoz, 
szárnyashoz, gombás ételekhez, gyümölcssalátához és üdítőitalokhoz.

Pótolhat citromhéjat és citronellát is. 
Finom tea készíthető friss és szárított leveleiből is.

A CITROMFŰ GYÓGYHATÁSA

Élénkítő hatású, ideg- és gyomorerősítő, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az epeműködést. Nyugtató hatású, ezért idegi eredetű gyomorproblémák esetén is javasolt a fogyasztása!
A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok, kávésav.

A citromfű rendkívüli nyugtató és vírusölő hatású.
Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére is alkalmas.
A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén.

Teája ideg- és szívnyugtató, görcsoldó.
Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is.
Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény.
A citromfű hatóanyagainak szerepe van a depresszió oldásában is.
Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Ismert még izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is.

A citromfű illóolaja reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölő szerként.  


A CITROMFŰ HASZNÁLATA

Tea: 1 csésze forró vízbe helyezzünk 3 teáskanálnyi citromfű-levelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 3 csészével (többször 1-1 csészével) fogyasszunk 4-6 héten át. Ideges állapotban, depresszió esetén igyuk.

Fürdő: 1 l vízben forraljunk fel 10 evőkanál citromfüvet, majd 10 perc múlva szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez, és vegyünk benne 10-20 perces fürdőt.

Tinktúra: Öntsünk 100 ml vodkát 4 teáskanálnyi citromfűre, és hagyjuk állni két hétig meleg helyen, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén dörzsöljük be a halántékot a tinktúrával, de herpesz esetén, illetve depresszió oldására is alkalmazható.

Illóolaj: Övsömört is gyógyíthatunk vele; egy teáskanálnyi olívaolajhoz adjunk 5 csepp illóolajat, és masszírozzuk be a kívánt bőrfelületet. Feszültségoldásra is kiváló.

Fűszerként: Halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló. "

(Forrás: http://www.shp.hu)






Fürjek érkeztek

Egy kisebb hárem érkezett fürjekből.
Egy kakas és három hölgyike.


Mire hazaértünk, már lett is egy tojás!

Amit a fürj tojásról tudni érdemes:

"A fürjtojás élettani hatásai

  • A fürjtojás, amelyek képesek teljes körűen biztosítani és fenntartani a normális szintet az emberi szervezetben, ott koncentrálódik ahol szükséges, és kipótolja azokat a hiányosságot ami az emberi szervezetből hiányzik, és a biológiai folyamathoz szükséges.
  • De ahhoz, hogy eredményt kapjunk, a dohányzást mellőzzük. Minden koffein tartalmú italokat (a kólaféléket, kávéféléket), és az alkoholokat (a sör, bor, szeszesital fogyasztását) el kell hagyni!

A test erősítése és az immunrendszer egyensúlyának helyreállítása


  • Ha  a szükséges készlet az emberi szervezetből hiányzik (például az aminosavak, a vitaminok, és az ásványi anyagok), és tápanyag diéta eredménye alacsonyabb, romló egészségi állapothoz és különböző betegségekhez vezethet. Gyógyítására nagy mennyiségű természetes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és esszenciális aminosavak rendszeres használatával, amit fürjtojással fogyasztunk, ahhoz vezethet, hogy a hasznos anyag felhalmozódik a szervezetben, és ezért - javítja az immunrendszert  és a különböző betegségeket megszünteti.
  • Az immunitást, az emésztőrendszer és a szív-és érrendszer tevékenységét normalizálja.
  • Folyamatban lévő akut légzőszervi fertőzéseket gyermekeknél megszünteti (nátha és influenza).
  • A fürjtojással sikeresen kezelhető: a krónikus epehólyag-gyulladás, az asztma, a szívbetegség és az idegrendszer.
  • Jó hatással van a cukorbetegekre (CSAK natúr tojás fogyasztásánál!)
  • Gyerekek kamaszkori hirtelen növekedését, amit görccsel jár, késlelteti.
  • Állapotos asszonyok fogát és csontozatát megerősíti, ha 1 fürjtojás héját lisztporrá zúzzuk, és pohár vízzel elfogyasztják naponta kétszer egy teáskanálnyit. A fogyasztása a fogszuvasodásra és a hajhullásra jótékony hatással van.

A fürjtojás ellenállóvá teszi a szervezetet

  • Ajánlható gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek és betegeknek.
  • Nyersen vagy keverve tejbe rostos üdítőbe nagyon jó eredményt produkálhatunk. Fejlődésben lévő gyerek csontozata erős, allergiát okozó tárgyakkal és élőlényekre nehezen vagy egyáltalán nem lesz fogékony. Asztmásokon, nagy segítség a tojáson kívül a hús fogyasztása. Csontritkulásban szenvedőknek tejjel és sajttal napi 5-10 fürjtojással hatásos eredményt kapunk. (Nyersen tejjel keverve 5db. Főve, sajttal 10db tojás ajánlott).

A fürjtojás összetétele

  • Egy tojás tömege körülbelül 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Bel tartalmát tekintve egy tyúktojás energiatartalma 5-6 darab fürjtojásnak felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke és a legalacsonyabb a koleszterin szintje.  A legegészségesebb és legbiztonságosabb tojás, az eddig nyersen elfogyasztható tojások közt.

A  Fürjtojás sárgája étkezési értéke: A zsírsav

  • Az energiaértéke igen magas. A tojás zsírjainak közel 2/3-a három zsírsavmolekulából állnak.
    A zsírsavaknak kb. a 2/3-a telítetlen, míg 1/3-a telített zsírsav. Így a tojás már eredetileg szinte úgy tartalmazza a zsírsavak arányát, ahogy a tenyésztők etetik a fürjeket. A többszörösen telítetlen zsírsavakat okszerű takarmányozással fel lehet dúsítani a tojás sárgájában. Ennek jobb élettani hatása lehet, ha a madarakat nem intenzív tartás mellett tenyészik. Az extenzív tartásnál, megnő a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya  a telítettekhez viszonyítva.

A telítetlen zsírsav jótékony hatása az emberi szervezetre

  • Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak esszenciális zsírsavak. Mivel a szervezetünk nem képes előállítani ezeket, így a táplálékkal tudjuk bejuttatni.
    Az omega6 zsírsavak fő forrása pl: az oliva- és napraforgóolaj.
    Egy felnőtt napi szükséglete kb. 4g mely 2 kávéskanál napraforgóolajnak, illetve 1 marék mandulának, vagy diónak, vagy 5 fürjtojásnak felel meg.
    Megjegyzendő, hogy a fürjhúsban és tojásában lévő zsírsav előfordulása, függ a takarmány összetételétől. Ilyen például a napraforgó, repce, tökmagfélék (mivel ezek gyakran előfordulnak).

Vitaminok és ásványi anyagok a fürjtojásban

A–vitaminból átlagosan  200–400 NE-t tartalmaz, amely a takarmány vitamintartalmától függ.
D-–vitaminból kb 20-30 NE-t tartalmaz, ez egy felnőtt szervezet napi vitaminszükségletének mintegy 6 %-a.
E-vitamint és számos B vitamint is tartalmaz a sárgája, de C vitamint nem. Az utóbbi létfontosságú anyagot már a fejlődő embrió képes a nyomni szénhidrátból szintetizálni.
A tojás vastartalma (2 g) szinte kizárólag a sárgájában található. Ez elég jelentős mennyiség. Egy fejlődésben lévő 20 kg-os gyermek, napi 3-4 fürjtojással fedezni tudná."

(Forrás: http://www.furjtojas.hu/furjtojas.html)

2013. április 28., vasárnap

Kövér porcsin a konyhában

Kövér porcsin (Portulaca oleracea)




A legtöbben csak úgy ismerik: gaz

Valójában:
Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.

Összetevői:

-Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény
-C-vitamin
-E-vitamin
-Glutation
-Oxálsav
-Alkaloidák
-Zsírsavak
-Kumarinok
-Flavonidok
-Szívglikozidok
-Glikozidok

És most jön a lényeg.
Kövérporcsin gyógyhatása:

Szív és érrendszeri betegségek
Szív problémák
Érelmeszesedés
Koleszterin szint
Cukorszint (jó hatást gyakorol koleszterin és cukor szintre)
Immunrendszer erősítő
Védi az artériákat
Reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként)
Izomgörcs fellazítása
Aranyér
Stressz
Álmatlanság
Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek
Húgyúti betegségek, gyulladások
Fejfájás, megfázás, influenza
Fogínygyulladás

Felhasználása:
Ízét a sóskához tudnám hasonlítani. Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmas. A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint.Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztani lehet. Régi angol receptek szerint leveleit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát.

Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Gyűjtése

Egész nyáron virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.





Kövérporcsin a konyhában


Receptek:
  • Porcsinfőzelék: 2 evőkanál zsemlemorzsát megpirítunk egy kevés vajon. 500 g porcsinlevelet ráteszünk és megpuhítjuk. Húslével felöntjük és tejföllel ízesítjük. Esetleg zabpehellyel meghinthetjük. A spenóthoz hasonló módon is készíthetünk belőle főzeléket.
  • Porcsin franciásan: 250 g porcsinlevelet lobogó sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük. Extra szűz olíva- olajon petrezselyemzölddel, fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval hirtelen átsütjük. Házi tejben vagy húslevesben beáztatott száraz kenyérrel puhára főzzük, reszelt házi sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk és vajdarabokat rakunk a tetejére. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyló sárga nem lesz.
  • Párolt porcsin: Fiatal porcsin leveleket gyűjtünk, 200 g levelet vízben puhára párolunk, robotgéppel pépesítjük, kicsit megsózzuk, majd tejszínnel ízesítjük. Köretként esszük.
  • Porcsin saláta: A zsenge, megmosott, kb. 250 g porcsinlevelet az alábbi öntettel összekeverjük. Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma. Én leginkább így, nyersen szeretem, akár más salátához keverve is, vagy saláta tetejére szórva.

Ki gondolta volna, hogy ilyen értékes gyógynövényünk a kövérporcsin. Mielőtt tömegesen a komposztra vetjük, gondoljuk át, hiszen sok értékes anyagot tartalmaz.

Értékeljük, és örüljünk, ha megtalálható a kertünkben.

Forrás: antalvali.com

2013. április 27., szombat

Víztisztító berendezés

 Mi nem iszunk csapvizet.
Olykor-olykor előfordult, utána mindig betegek is lettünk.

Ásványvizet vettünk és hordtuk haza hősiesen.
Ha elfogyott, újra menni kellett...


Aztán döntöttem, mikor épp ráfutottam egy akcióra az Aquaphor modern típusú víztisztítónál.
Nagyon kedvező volt az ára, és még akciót is kínáltak hozzá, hát belevágtam.

Nagyon egyszerű felszerelni, és használni.

Sok-sok pénzt lehet vele megtakarítani, és mindig van iható vizünk!
(Viszont most nincsenek üres PET palackok, és műanyag kupakok...)

2013. április 26., péntek

Menta

A menta már itt volt, mikor mi ide költöztünk.
Azon túl, hogy szép dísze a kertnek, tavasztól tél elejéig szedhető.
Készül belőle tea és szörp is.


Már elérte a 20 cm-es nagyságot, így a felső 5 cm-es hajtásokat le lehet csípni, 
hogy ne egy szál nyúljon felfelé, hanem bokrosodjon a továbbiakban.

A felső részekből pedig most szörp készül.

A recept Limarától van, bár én levendula nélkül készítem.


MENTA SZÖRP

1 kg cukrot 1 liter vízzel sziruppá főzöm,
beleteszek 2 csokor friss mentát, és ízlés szerint 
(kb. 10 g) citromsavat (limuntust).
Másnap újra felforralom, majd leszűröm, és 
száraz dunsztba teszem a palackozott üvegeket.
Egy fél csomag 2-3 g tartósítószer is mehet bele
nagyobb mennyiségnél, ha nem azonnali fogyasztásra szánom.




"Levelei, hajtásvégei felhasználhatók gyümölcslevesekben, 
finom desszertekben, gyümölcssalátában, italokban és koktélokban frissen és szárítva.

 


A menta gyógyhatása

A menta leveléből főzött tea jó megfázás, influenza, 

emésztési zavarok, valamint fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak ellen.
A borsmenta és a fodormenta hatásában hasonló, 

de a fodormenta kíméletesebb, lágyabb hatású.


A borsmenta felhasználása

Tea: Két teáskanálnyi szárított borsmentát forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5-7 perc után szűrjük le.

Tinktúra: Öt evőkanál borsmentára öntsünk 100 ml pálinkát, és hagyjuk meleg helyen állni két hétig, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén kenjük be vele a halántékot.

Illóolaj: Apróra vágunk 6-10 evőkanál borsmentát, és hozzákeverjük 100 ml olajhoz. Állni hagyjuk 3-4 hétig, majd leszűrjük. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén dörzsöljük be vele halántékunkat.

Inhaláció: Tegyünk egy tálba 3 teáskanálnyi szárított borsmentát, és öntsünk rá forró vizet. Hajoljunk fölé, takarjuk be fejünket törülközővel, majd 10 percig inhaláljunk. Kiválóan alkalmazható légúti fertőzések esetén, valamint az eldugult orr járatainak tisztítására. 





A borsmentából készült tea hosszabb ideig nagy adagban fogyasztva látási zavarokat okozhat.
Gyermekeknél az illóolaját még orrcseppben sem alkalmazzuk, mert szív és légzésbénulást okozhat!


Fűszerként: Levelét salátákba, desszertekbe keverhetjük, frissítő italokat, koktélokat ízesíthetünk vele. "


(Forrás: http://www.shp.hu)
 

2013. április 25., csütörtök

Burgonya kis helyen

Az ötletet szintén a neten találtam.


Kicsi kerthez tökéletes ötlet.
Bontott téglát használtunk, 
és a kerti járda kiásakor keletkezett földet kevertem virágfölddel.

  1. Készítsük elő a terepet, és kb. 20 cm vastagságban terítsünk rá termőföldet.
  2. Szórjuk rá sűrűn a már csírázó, szép és egészséges krumplikat.
  3. Szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot
    (aprított növényi nyesedéket, fű, gaz, bármi, ami komposztálható),
    majd erre 5-10 cm földet.
  4. Várjuk meg, míg kihajt a krumpli,
    majd a 3. lépéstől ismételjük meg újra és újra egészen addig,
    amíg maximum másfél méter magas nem lesz a dombunk. 


Most pedig várjuk, hogy mikor folytatódhat az építés és a töltés.
A végeredményre is nagyon kíváncsi leszek!

2013. április 24., szerda

Szamóca függőlegesen

Az egyik barátnőmtől ajándékba kaptam egy szatyornyi szamóca palántát.
De kicsi a kert, az erre szánt helyet az eprek elfoglalták, most mi legyen?
Vétek lenne veszni hagyni!




Az ötletet a neten láttam, és hagytam a Zuramnak, hogy megvalósítsa!

Készen most így néz ki:



2013. április 23., kedd

Epreskert

Szinte nevetséges áron jutottam Alba fajtájú eperpalántákhoz.


A lányom kérése is ez volt a húsvéti nyuszitól, így egyértelmű volt, 
hogy a tavaly építkezés közben kitaposott epret pótolni kell. 
Hogy megóvjam egyszerűen egy külön kis lakrészt készítettem nekik.

 Bontásból származó téglákból készült kerítés, mögötte virág és termőföld keverékét tettem.

Ide pedig örömmel költöztek be az ifjú csemeték.
Öntözésnél is kényelmesebb, mert nem folyik ki meg el a víz.

2013. április 22., hétfő

Toli-kapa

Családi örökségű tolikapánk inkább családi ökörségnek tűnt. 


Nem igazán tudtuk hasznát venni, így a padláson kallódott évekig.
Tegnap a Zuram megkereste, és üzembe helyezte.



Most végre látom értelmét a fura állású pengéknek.
Hatalmas kertünket kb. 2 perc alatt megkapálta!




Csiperke gomba itthon - 1.rész

Nagyon szeretjük a gombát, de a piacon néha olyan áron van, hogy inkább lemondunk róla.
Most döntöttünk, befektetünk egy öntermő, vagyis gombatermő dobozba!
Még a hidegebb időkben szereztük be az egyik magyarországi nagyáruházból.

Gyerekjáték volt az elkészítése, a lányomra bíztam.
Élvezte minden percét!

Eddig egy terméshullám ment le,
kb. 80 dkg gomba lett leszüretelve.
 

 De most nagyon megállt, tele lett muslincával, és úgy vesszük észre,
nem szereti már ezt a melegebb időjárást.
Leköltözött a pincébe.
Most várunk.
Tegnap 4 fej lett leszedve róla... csekély remény.





Konyhakert

Amikor ebbe a házba költöztünk, örömködtünk, hogy nincs nagy kert, 
nem kell kapálni, meg vergődni a veteményekkel.... sok-sok év munka után már belefáradtunk.
Pici ház, pici kerttel. Csak a fűnyírás gondja volt rajtam.

Most pedig a pici kert két részre szakadt, és gyomtalanítás lett, és ásás.
Egész 500 Ft-ot áldoztam a vetőmagokra egy akció során.


Vettem: sóskát, spenótot, két féle retket, egy csomag borsót, zöldbabot, 
gyöngyhagymát és póréhagymát is.Lett cukkini, uborka, és spárgatök, 
két féle jó édes kukorica, paradicsom, paprika és zeller. 
Csak a legszükségesebbek.

Anyám őrizgetett tavalyról pár szem babot is, a kedvencemet, lapos és nagy szemű,
 nagyon ízletes fajtát! Tavaly szerencsétlen fügefára futtatta. 
Azok is felhasználódnak idén vetőmagként.

Amint beköszöntött a jó idő, a Zuram nőnapra megajándékozott azzal, 
hogy felásta nekem a kertet.
És a hóolvadás után pedig a földbe is kerültek a vetőmagot.

A paradicsom, paprika és zeller balkonládába, wc-papír gurigákba kerültek. 
Csak a paprika élte túl...
Így a második próbálkozás eredménye még várat magára. 
A paprika már ott is kibújt!

Sorol a borsó és a retek, fólia nélkül itt tartunk:



 A 4,5 éves lányom segített mindenben, és szorgalmasan locsolgatja is a veteményeket.

És egy kis segítség a hatékonyabb kertészkedéshez:
 


Az első lépés...

... megszületett!
Vagyis egy döntést kellett hoznom, mert nem voltam, vagyok és leszek hajlandó arra, 
hogy állandó rettegésben éljek.
Apró félelmek ezek, melyek néha egyszerre zúdulnak rám, 
és felborítják az egyensúlyt bennem is, és a terveimben is.

Így gondoltam, hogy az önellátás mezejére lépünk.
És amit csak lehet újrahasznosítunk!
 
Na, csak apró lépésekkel, mert mindig lesz olyan, 
hogy kiszolgáltatva leszünk különböző szolgáltatók kénye-kedvének.
Már jó néhány lépésen túl vagyunk, 
és most jött el az ideje, hogy el ne felejtődjön, 
de bizony írásban is rögzítenem kell, 
hogyan próbáljuk a válságot, a hiányt kezelni, feldolgozni, és átdolgozni.

Megmutatom az ötleteket, a terveket és a tetteket is.
Hátha más is kedvet kap, vagy tud egy-két tanáccsal szolgálni!