2014. január 28., kedd

Sütőtök

Szeretem nagyon sütve, egyszerűen, cukrosan.
De idén adtam egy esélyt, és elkészült az első sütőtök chutneym és levesem is.
Ezeket a recepteket próbáltam:

Forrás: http://dalit.blog.hu/2010/12/28/narancsos_sutotok_chutney

NARANCSOS SÜTŐTÖK CHUTNEY

  • Egy közepes sütőtök, hámozás után kb. egy kg
  • 2 db alma
  • 2,5 dl narancslé, és a kinyomott narancs kifacsart húsa
  • 1 marék mazsola
  • 100 gr kandirozott narancshéj
  • 4 cm gyömbér finomra apríva
  • 1 kisebb hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy tk római kömény
  • egy tk koriander
  • egy tk kurkuma
  • egy tk fekete és sárga mustármag
  • két chilipaprika
  • 1 dl birsalmaecet
  • 20 dkg barnacukor (izlés szerint)
  • egy ek olaj
Az apróra vágott hagymát és foghagymát egy lábasban kissé megpárolom. Egy másik serpenyőben szárazon megpirítom a római  köményt, és a koriandert, majd mozsárban összetöröm.
A már kifehéredett hagymához hozzádobom a gyömbért, a fűszereket, várok, amíg el kezdenek illatozni, majd rádobom először a sütőtököt, majd az almát. Hagyom egy kicsit kiadja a levét, majd beleöntöm a narancslevet, és szükség esetén egy kevés vizet is. A felvágott chiliket. a mazsolát és a narancshéjat is belerakom, és hagyom legalább 35 percig főzni, amíg a hozzávalók szétfőnek. A végén beleöntöm az ecetet, is forralom egy kicsit, és fakanállal egy kissé összetöröm.
Kiforralt üvegekbe öntöm még forrón, lezárom, fejre állítom az üvegeket egy időre, majd a végleges helyükre teszem.


Forrás: http://www.femina.hu/recept/sutotokkremleves_piritott_tokmaggal_recept

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök
  • 5 dkg vaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 csipet fehérbors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 dl tejszín
  • 1 liter húsleves-alaplé
  • 1-2 evőkanálnyi olívaolaj
  • ízlés szerint só
A tökkel kezdd! Hámozd meg, távolítsd el a magjait - tedd őket félre -, majd vágd minél apróbb kockákra. A hagymát is tisztítsd meg, kockázd fel. Egy mélyebb edényben, melyben majd elfér a leves, olvaszd fel a vajat, és dinszteld meg rajta a hagymát. Ha már üveges, jöhetnek hozzá a fűszerek és a tök, keverj rajta párat, majd öntsd fel a húslevessel.
Főzd a tököt puhára, majd, amikor már megfelelő állagú, egy botmixerrel pürésítsd az egészet, ha túl sűrű lett, egy kis vízzel felöntheted. Ezután tedd vissza a tűzhelyre, keverd hozzá a tejszínt, és kész is a leves. A tökmagokat forró olívaolajon pirítsd meg némi só társaságában, és ezekkel fogyaszd a levest

2014. január 27., hétfő

Paszternák

Forrás: http://pozitivnap.hu/eletmod/paszternak-a-mindent-helyettesito-zoldseg

"Fehérje- és ásványi anyagtartalma (vas, kalcium és foszfor) magas (bár nem kiemelkedő), kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. A növényi rostok azzal, hogy élénkítik a bélműködést csökkentik a koleszterinszintet (a szervezetben rövidebb ideig tartózkodó székletből kevesebb koleszterin tud visszaszívódni), s szabályozza a vércukor-tartalmat is. Kalcium- és foszfor tartalma  jótékonyan befolyásolja a csont anyagcseréjét, illóolaj-tartalma révén pedig vizelethajtó, görcsoldó.

A pasztinák legelőnyösebb tulajdonsága a vizelethajtó hatás, ennek köszönhetően húgyúti fertőzések esetén átöblítőként, valamint vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas. Tisztítja a vesét és az epét, elősegíti a gyomor és az emésztőrendszer működését.

Felhasználási javaslatok


•    Zöld levele nem fogyasztható, az érzékenyeknél bőrkiütést okozhat. Komposztnak viszont kiváló.
•    A gyökér íze semleges, enyhén édeskés. Sótlanul megfőzve édességek alapanyaga lehet  a túlfőzött paszternák viszont rostjaira esik szét és kesernyés ízű lesz.
•    Sós ételekhez; hús- és zöldséglevesekbe, babos ételekbe, salátákba, kásákba különleges, fűszeres ízvilága miatt kis adagokban javasolt kipróbálni.
•    Készülhet belőle töltelék, köret.
•    Gyakorlatilag a burgonyát lehet vele helyettesíteni: készíthetünk chipszet, pürét is belőle.
•    Elkészítésekor a szokásosnál több sót kell használni.
•    Remekül aszalható, száradtan is fehér marad.
•    Mivel ízanyagainak jelentős része közvetlenül a héj alatt található, a hámozás csökkenti az íz erősségét.


Termesztési tanácsok


A pasztinák a hideget különösen jól tűri. Laza, vizet jól áteresztő, felásott, majd simára eldolgozott talajra már február végén, március elején vethetjük. Az előző évben kijuttatott komposztot meghálálja.

Lassú csírázása miatt a magvak közé salátamagokat keverhetünk, így könnyíthetjük meg a gyomlálást. A kikelés ideje alatt folyamatosan kis adagokkal tartsuk nedvesen a talajt.
A megerősödött növényeket 10 centinként egyeljük ki. Ezután a rendszeres gyomlálás és öntözés a tennivaló.

Károsítói a gyökeret eltorzító fonalféreg. Ellene a bársonyvirág (büdöske) és a körömvirág közelségével védekezhetünk.

A sárgarépalégy lárvája szintén jelentős károkozó lehet. Hatékony megoldás lehet, ha erős illatú növényeket ültetünk a pasztinák sora mellé (hagymafélék, levendula).
A gyökereket a fagyokat megelőzően mélyre hatoló ásással szedjük ki."

2014. január 26., vasárnap

Nehézfémek felhalmozódása elleni tisztító kúra korianderrel

" Az ólom, higany, alumínium, kadmium gyakran említett mérgek, kiemelten érintik az idegrendszert és a zsírszövetet. A kiürítésük első számú gyógynövénye a koriander (Coriandrum sativum vagy kínai petrezselyem), de aki keresett már koriander cseppeket a boltokat járva, az tudja, hogy házi receptre lesz szüksége, vagy teljes kezelésre kell bejelentkeznie ahhoz, hogy hozzájusson.

Koriander tinktúra


60g szárított koriander levél
10g tört koriander mag
500ml 40%-os alkohol vagy kiváló minőségű vodka, vagy tiszta gyümölcspálinka
desztillált víz
Egy jól zárható, nagyon tiszta edényben az aprított levelet és magot kevés desztillált vízzel összekeverjük, majd jó meleg dunsztba tesszük 4 órára. Miután kihűlt, felöntjük az alkohollal és egy holdciklus idejére (28 nap) sötét helyen pihentetjük.
Újholdkor célszerű elkezdeni. Minden nap egyszer felrázzuk. 28 nap után többször átszűrve, hűvös helyen, sötét üvegben tárolható.
Elkészíthető víz és dunszt nélkül is, ekkor a szárított részekre közvetlenül kerül az alkohol és tovább az eljárás ugyanaz marad.
Naponta kétszer két csepp fogyasztása ajánlott legalább négy-hat hónapig."

(Forrás: http://szabadonebredok.hu/hogyan-tisztitsuk-meg-szervezetunket-a-nehezfemektol/)

2014. január 24., péntek

Macskagyökér

"

Macskagyökér

Ha az ember túl sokat dolgozott vagy feszült, stresszállapotban érzi magát, vagy álmatlanságban szenved, a macskagyökér úgy nyújt testi és lelki segítséget, hogy közben nem okoz fáradtságot és kábaságot. Ellentétben a szintetikus pszichikai gyógyszerekkel, drogfüggőséget nem okoz, nem lépnek fel káros mellékhatások.
Ne tárd fel a világ előtt
Gyenge szívedet,
Boldog az, ki itt a földön
Senkit nem szeret.


Somlyó György: Gyökönke-Valeriána


A macskagyökér (Valeriana officinalis) vagy gyakran gyökönke, szentmagdolnafű, baldrian latin elnevezése a valere szóból ered, ami azt jelenti, hogy "jól érzi magát, erős egészséges". Ezzel fejezték ki a növény kiváló gyógyító erejét. Ősidőktől fogva nagyra becsülték az egész világon. Phu néven már az ókori görögök is ismerték gyógyító hatását. A két világháborúban a robbanás okozta sokk és az ideges stressz kezeléséhez használták.

Hazánkban lomberdőkben, nedvesebb és szárazabb réteken vadon él. Kertben is termeszthető. Ilyenkor gyökereit csak a második vagy a harmadik évben ássuk ki. Tapasztalt kertészek tudják, hogy a zöldségfélék jobban nőnek, ha macskagyökeret ültetnek közéjük.

A macskagyökérfélék családjába tartozik, 1,5 m magasságig is megnőhet. Sötétzöld levelei páratlanul szárnyaltak, ásványi anyagokban gazdag, erős, a tormára emlékeztető illatot áraszt. Virágai bogernyőt alkotnak, az egyes virágok fehérek, rózsaszínűek.

Keserű, égető ízű gyökere, a rövid gyöktörzs képezi a drogot, a modern gyógyászat fontos nyugtató és görcsoldó hatású alapanyaga. A macskagyökér gyökerének kellemetlen szaga a macskákat, rovarélősdieket, férgeket vonzza.
A macskáknak a vele szemben való sajátos viselkedése köztudomású. Néha erőteljes izgalom vesz rajtuk erőt a gyökér közelségében. Három hatóanyagcsoportot tartalmaz: illóolajat, izovalériánsavat, valepotriátokat, melyek együttesen fejtik ki hatásukat.

BELSŐ ALKALMAZÁS

A központi és a vegetatív idegrendszert egyaránt nyugtatja, csökkenti a szorongást és félelemérzetet.
Szívnyugtató, ezért elsősorban a szív ideges zavarainál is alkalmazható.
Ideges gyomorbajoknál, kólika, felfúvódás esetén is kiváló szer. Ideges fejfájást is enyhíti. Ideges szédülés, neuralgia, neuraszténia, ingerlékenység, asztma esetén is használható. Gyermekek bélféreg okozta görcseinél csalhatatlan háziszer.

EPILEPSZIA NÉPIES GYÓGYSZERE

A macskagyökérfőzet vagy alkoholos kivonata a vérszegény és ideges embereknél - akiknek betegségük a szívműködés zavaraiban nyilvánul meg - alacsony pulzust és vérnyomáscsökkentést idéz elő, amellett, hogy az idegek teljesen megnyugodtak. A magas vérnyomásban szenvedők kezelőorvosuk hozzájárulásával a macskagyökérfüvet bevonhatják a kezelési terápiába.

Nyugtató teakeverék

Macskagyökér 40 g
Mentalevél 30 g
Komlóvirág 0 g
Hibiszkuszvirág 20 g

Álmatlanság elleni altató tea keverék

Orbáncfű 0 g
Citromfű 20 g
Komlóvirág 10 g
Macskagyökér 30 g
Galagonya levél és virág 10 g
Mentalevél 10 g

MACSKAGYÖKÉR KÉSZÍTMÉNYEK

- Tea:
Két kávéskanál porított gyökeret öt-tíz percig főzünk 2,5 dl forró vízben, utána öt percig ülepítjük. Elkészíthető úgy is, hogy előző este vízbe tesszük és másnap reggel csak forrázzuk.
A tea kellemetlen ízű, de mézzel, esetleg más növényi főzettel keverve fogyasztható.
A teákat egy befőttes üvegbe töltjük, jól összekavarjuk és egy evőkanál mennyiséget forrázunk le 2,5 dl vízzel. 15 percig állni hagyjuk, utána szűrjük. Lefekvés előtt egy fél órával igyuk meg.
Ha a tea kellemetlen illata miatt valakinek nem alkalmas folyamatos házi kezelésre, készítsünk tinktúrát.

- Macskagyökér tinktúra készítése
10 g gyökeret 50 g egészségügyi szeszben meleg helyen érleljük legalább két hétig. Utána sötét üvegbe szűrjük. A tinktúrából naponta 3x fél- egy kávéskanálnyi mennyiséget fogyasztunk. (Májbetegek tegyék a tinktúrát forró teába, így az alkohol elpárolog )

AMIRE VIGYÁZNUNK KELL!

A macskagyökér nagy mennyiségben fejfájást, szédülést, látási zavarokat, nyugtalanságot, émelygést és reggeli kábultságot okozhat. Általában ajánlott dózisokban - a terhes, illetve a szoptatós nők kivételével - valamennyi felnőtt számára, aki egyéb nyugtatót vagy idegcsillapítót nem szednek, biztonságosnak tekinthető.

HÁZI TERMESZTÉSE

Palántázással szaporítják. A palántához a magot augusztus közepén vetik szaporítóládákba. A mag fénycsírázó, így a talaj felszínére szórják és a talajhoz nyomják. Az első csíranövények megjelenése után még 1-2 hétig óvatosan öntözik. A palánták szeptember végére elérik a 8-10 cm nagyságot, amikor kiültethetők. A sor- és a tőtávolság 40-50 x 20 cm. Az ősszel kinövő magszárakat el kell távolítani. A következő év októberének első felében ásóval takarítják be. A gyökérzetet megtisztítják és szellős helyen szárítják. Más gyógynövényektől elkülönítve kell szárítani és tárolni, mert azok átveszik átható szagát.

dr. Gálik Ágnes"
 
(Forrás: http://ideal.hu/gyogynoeveny-abc/955-macskagyoker.html)

2014. január 23., csütörtök

Füge és gyógyhatása

"
A fügelevél anti-diabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, fügelevél kivonat alkalmazása mellett kevesebb inzulin beadására lehet szükség. A cukorbetegnek ébredés után, a reggelivel együtt kell bevennie a kivonatot. Felforralhatjuk frissen, szűrt vízzel és ihatjuk teaként.
Füge levelek
A füge levelei a legjobban ismertek cukorbetegség kezelésében, bár nagyon sok egyéb használati lehetőségük is van. Számtalan otthoni orvosságot készíthet a cukorbetegségtől a bronchitis kezeléséig, a nemi szerveken képződő szemölcsökhöz, a máj cirrhosishoz, magas vérnyomáshoz, bőrproblémákhoz és fekélyekhez.
A füge leveleit sajnos kevésbé használják, mint amennyire kellene. Hatóanyaga a nedv, vagyis a tej. A füge tinktúrát vagy borogatást a friss levelekből azonnal és naponta kell használni.

Mire jó még?
A füge leveleinek felhasználása:
• Hörghurut esetén – Tegyünk 2-3 fügelevelet és egy kevés piloncillot (mexikói cukor) fél liter vízbe és forraljuk 15 percen át. Távolítsuk el a leveleket és igyuk meg a teát.
• Szív-és érrendszeri vagy daganatos betegségek esetén – Minden nap fogyasszunk friss fügeteát és egy kevés gyümölcsöt is.
• Genitális szemölcsök esetén – használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.
• Aranyér esetén – a már említett módon főzzünk fügelevél teát, hagyjuk kihűlni, majd alkalmazzuk az érintett területeken, vagy készítsünk belőle ülőfürdőt.
• Májzsugorodás esetén – alaposan mossunk meg négy fügelevelet, zúzzuk össze egy cukorkával, öntsük fel egy pohár vízzel és naponta kétszer fogyasszuk.
• Magas vérnyomás esetén – készítsünk teát három fügelevélből és fogyasszuk naponta.
• Gombás fejbőrfertőzés, szemölcsök és kelések gyógyítására – használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.
• Övsömör gyógyítására – 3-4 levélből készítsünk teát, hagyjuk kihűlni és távolítsuk el a leveleket. Áztassunk be egy rongyot és mossuk át az érintett területeket.
• Fekély gyógyítására – rágjunk el két fügelevelet naponta. Előrehaladott fekély esetén ezt reggel, éhgyomorra tegyük."

(Forrás: http://www.teljessegforrasa.hu/?p=1969)

2014. január 22., szerda

Fa-terápia

A Fa-terápiát már az ókori görögök és rómaiak, a kelták és az indiánok is alkalmazták. Ők úgy tartották, hogy a fáknak szellemük, lelkük van, akik képesek erőt adni, segíteni rajtunk. A fa-terápia a német származású, természetgyógyászatban jártas Manfred Himmel által vált hivatalossá, aki rájött, hogy a fáknak gyógyító erejük van.
A fák földből, vízből, levegőből és napfényből szívnak magukba energiát. Erős pozitív aurával rendelkeznek, amit azonnal érezhetsz, mihelyt belépsz egy fa koronája alá. A fa energiája jótékonyan hat ránk: megtisztítja az energiamezőnket, oldja a feszültséget, megnyugtat, és erővel, pozitív energiával tölt fel.

ÖLELD MEG A FÁT!

Az almafa: különösen tavasszal szép, amikor virágzik. Az édes illat vonzza az embert, és javítja a hangulatát. Alkalmazás: A lehangolt és szomorú embernek hasznos az almafa derűs kisugárzása.

A bükkfa: hatalmas energiákkal rendelkezik. Az egyik legerősebb energiamezővel rendelkező fafajta, lehangoltság, depresszió, fáradtság és stressz ellen is célszerű megölelni – vagy nekitámaszkodni – legalább tíz percre.
Segít abban, hogy megszabadulj a rosszkedvtől, visszaadja az életkedvedet, ráadásul élénkítő hatással is bír. Ha stresszes az életed, a bükkfa áldásos hatását ne hagyd ki. Erősíti a teherbírásodat, és megszabadít a gyötrő gondolatoktól. Mindenképpen érdemes hétvégén meglátogatnod egy ilyen fát, hogy végre kiengedhesd a gőzt, ami felgyülemlett benned a hét során.

A hársfa: ha mérhetetlen boldogtalanságot érzel, esetleg egy szerelmi csalódáson vagy túl, akkor a hársfa a te mentőöved. Ez a fa képes eltört szívedet újból összeragasztani. Nála megnyugvást találsz, és enyhülnek érzelmi panaszaid.

A gesztenyefa: alkalmas arra is, hogy érzelmeiddel tisztába jöjj. Ha kétségek gyötörnek, esetleg sokat szorongsz, akkor a gesztenyefa lombaji alatt keress menedéket. A fa elszívja a negatív érzéseket, és lelkedet megnyugvással tölti el. Erős szeretetenergiát áraszt magából, begyógyítja a lelki sebeket, erőt ad szakítás után, és segít jobbá tenni a kapcsolatunkat. A cseresznyéhez hasonlóan érdemes közösen megölelnünk a párunkkal.

A cseresznyefa: talán az egyik legpompásabb dísze egy kertnek, főleg tavasszal, mikor virágba borul. Ez a fa oldja a szexuális gátlásokat, és segít abban, hogy érzelmeinket megélhessük.

A nyírfa: erősíti a belső látás képességét. Fejleszti ösztöneinket, amire ezen túl bátran támaszkodhatunk. A nyírfaterápia segítségével könnyebben átláthatunk másokon, így minimálisra
csökkenthetjük annak az esélyét, hogy az orrunknál fogva vezessenek.

A tölgyfa: az erő megtestesítője. Ha nehéz feladatnak nézel elébe, esetleg kishitű vagy, oltalmat találhatsz a tölgyfa törzsénél. Lelkedet erősíti, hiszen a fa átadja a tölgyerdőben sétáló embernek erejét.

A juharfa: ha elönt a belső nyugtalanság, tartózkodj egy kis időt juharfa közelében.

A fűzfa: kiválóan alkalmas, hogy háborgó idegeidet megnyugtassa.


Forrás: https://www.facebook.com/groups/101425656728021/?hc_location=stream

Amaránt - vörös disznóparéj

"Ez az "álgabona" számos értékes összetevőt hordoz, a hagyományos gabonafélékkel összehasonlítva kitűnik, hogy szénhidráttartalma kisebb, a fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-tartalma azonban jóval gazdagabb amazokénál. Táplálkozási értékét növeli, hogy jelentős mennyiségű lizin található benne (ez egy esszenciális aminosav, amely az izomépítésben és regenerációban fontos szerepet játszik, jó hatású érelmeszesedés ellen, és gátolja a rákos sejtek kialakulását).

Biológiailag jól hasznosuló vasból, kalciumból, cinkből és magnéziumból is a búzalisztnek a többszörösét tartalmazza. Bőségesen találhatunk benne vitaminokat is: riboflavin-, niacin- és tokoferol is van benne, sőt, a többi gabonától eltérően a B1 és az E vitaminon kívül aszkorbinsavat (C-vitamint) is tartalmaz. A mag telítetlen zsírsavakban is gazdag, és hasznos, hogy élelmi rostanyaga is jelentős, 7-15 százalékos.

Szerencsés körülmény, hogy az amarántot lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mert fehérjéje gluténmentes, nem tartalmaz gliadint.

Hogyan fogyasszuk?

Vannak amarántfajták, amelyeket inkább a leveleiért termesztenek, másokat inkább a magnyerés érdekében, de mindegyik amarántnövénynek a levelei és magjai egyaránt alkalmasak fogyasztásra. Levele a spenóthoz vagy a mángoldhoz hasonlóan készíthető el levesnek vagy főzeléknek.

A magja pedig legalább annyiféleképpen hasznosítható, mint bármelyik kenyérgabonánk: pirított, puffasztott, pattogatott, extrudált termékeket is készítenek belőle, amelyek például müzlibe keverhetők, de melasszal, mézzel magukban is kedveltek. Őrleményéből kását, krémlevest, lisztjéből (magas keményítőtartalma miatt) kenyeret, tésztákat, süteményeket, pudingféléket lehet készíteni. Panírozáshoz is alkalmas. Sósan és édesen is elkészíthető, mivel meglehetősen semleges az íze.

Tippek-tanácsok

Az amaránt többfajta diétás étrendbe is jól beilleszthető, például energiaszegény, súlycsökkentő kúrába, illetve cukorbetegek, lisztérzékenyek számára.

Házi kenyérsütéshez nem kell "tisztán" használni, legszerencsésebb egy-három arányban búzaliszttel keverni az amaránt lisztet. Hasonlóképpen gazdagíthatunk vele gyakorlatilag bármilyen, hagyományos liszttel készülő ételt.

Biokertekben, háztáji gazdaságokban ideális a termesztése, mert igénytelen, szárazságtűrő és ellenáll a legtöbb kártevőnek."

(Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/amarant_az_aztek_ritualek_novenye/20100223132818)

Erdélyi nosztalgia receptek, szívemnek kedvesen



ERDÉLYI CSORBA ANIKÓ MÓDRA :)Karajcsontot /ez a nem szabályos, mert eredetileg húskockát kellene/ rakok fel főni, s bele egész bors, só. S ici-picire kockázva: répa /murok /, petrezselyem, karalábé, zeller, akár zsenge bab, petrezselyem zöld, folyamatosan dobálom bele, s mikor úgy érzed, hogy félig megfőtt, mehet 2-3 evőkanál rizs, kicsit később 1 krumpli /pityóka/, kicsire kockázva. Tejfeles eresztéket teszek rá, s van, amikor paradicsomlét egy kicsit, van, amikor káposztalét, s tárkony apróra vágva, s tárkonyecet, vagy a káposztalé.

HÁZI CSOKI - CSÍKMENASÁG: Hozzávalók: fél kiló cukor, másfél deci víz, 5 dkg kakaó, 12,5 dkg vaj vagy margarin,negyed kiló tejpor. Készítés: cukor, víz, kakaó, jól összefőzni, de ne égjen le! vajat, margarint belekutyulni, és kész. Lapos jénaiba tettem, kihűl, felkockázzuk, megesszük!



Köszönöm Anikó!! :D

2014. január 21., kedd

Propolisz




"Azért nem ajánlom a propolisz tinktúra alkalmazását, mert ennél a felhasználási módnál a propolisz heteket, hónapokat ázik egy agresszív oldószerben, az etil-alkoholban. A propoliszos méz sokkal tökéletesebb, mivel itt a propolisz nem károsodik, mivel csak őrölve volt és így keverejük bele a mézbe és így szinte örökkön-örökké eláll.
Ezeket a nedveket 20 Celsius-foknál melegebb napokon 10 és 12 óra között gyűjtik a méhek. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat, de a propolisz számos összetevőjének sajátságait még nem ismerjük pontosan.A kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez a méhek propoliszt használnak. A propoliszt a növények, főleg a fűz és nyár rügyének ragadós váladékából alakítják át. A méhcsalád láthatatlan védelmét képezi a propolisz: egy erős, nagy mennyiségű propoliszt termelő családban gond nélkül elpusztítja a vírusokat és baktériumokat.
propoliszA tiszta propolisz kimagaslóan hatékony elemekből áll. Legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok, amiknek rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatásuk van. További fontos hatóanyagok: kalkonokterpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E, ), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsődleges felhasználás esetén).

A leggyakoribb formája a tinktúra, amely egy tömény alkoholos oldat. Sötétbarna színű, mézes-alkoholos szagú folyadék. Használható belsőleg (ecsetelésre vagy lenyelve) és külsőleg is. Limonádéba, vízbe, kockacukorra, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. Főként antibakteriális, gomba- és vírusölő, valamint gyulladásgátló hatását fejti ki ilyen formában (légúti, húgyúti betegségek, fertőzések, influenza, gyomorfekély stb.) Ezenkívül fokozza a sejtlégzést, daganatellenes, fájdalomcsillapító, növeli a sugártűrő képességet, semlegesíti a mérgeket, vérnyomáscsökkentő, élénkítő hatású, és növeli a szervezet ellenálló képességét. Készítenek propoliszos kenőcsöt is. Megismétlem: a propolisz tinturát nem ajánlom, mert az alkoholban nyilván károsodnak a propolisz bioaktív hatóanyagai.

Propoliszos méz

Fokhagymával ötvözve(pép) a propoliszos méz szuper gyulladásgátló és fájdalomcsillapító jellemzőkkel bír! Mindhárom összetevő (méz, propolisz, fokhagyma) antibakteriális, antivirális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Még az amerikaiak szerint is magasan veri a drága gyógyszertári köhögéscsillapítókat, amik csak tüneteket tompítanak.(pl.Robitussin- hatóanyag:Dextromethorphan)
Ezt a propolisz felhasználási formát ajánlom mindenkinek! Ez az igazi, érintetlen propolisz, nem a propolisz tinktura! A propolisz jótékony hatóanyagai nem sérülnek, ha őrlés után a mézbe keverjük őket, míg az agresszív alkoholos oldás és tárolás természetesen nem kíméli a propolisz jótékony összetevőket sem! 
A propolisz és a méz minden egészségügyi előnyét ötvözi a propoliszos méz. Ajánljuk torokfájásra - ezt egy nap alatt elmulasztja és különféle gyulladásokra. A drága gyógyszereknél sokszorosan hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket napi 2-3 kiskanállal fogyasztva. A propolisz-tinktúra egyébként nem túl kellemes, alkoholos ízét is kiküszöböli mézzel elkeverve, sőt így már különlegességként is hat. A természet antibiotikuma, a propolisz pedig még hatékonyabban fejti ki jótékony hatását, mivel a mézzel vegyítve lassabban, alaposabban terül szét torkunkban, és hosszabb ideig is érintkezik a gyulladt felülettel.
A méz egy kivételes tulajdonsággal rendelkezik: minden idegen anyagot kidob magából. A propolisszal ez csak részben sikerül - egy része feljön a méz tetejére -, de azért érdemes fogyasztás előtt néhány másodpercet kevergetni.


A propolisz tinktúra alkalmazása 

Eddig az alábbi megbetegedések gyógyításában bizonyult jónak:
  • Az összes belgyógyászati inflamidoknál, melyek lázas állapotokat idéznek elő a pácienseknél 3x naponta 30 cseppet.
  • A nők átmeneteiknél (klimakteriumnál) egy éven keresztül az elvárt átmenet előtt naponta 1x10 cseppet.
  • Prosztata gyulladásoknál naponta 1x30 cseppet.
  • Magas vérnyomásnál (hypertonia) naponta 1x30 cseppet gyógyulásig.
  • Vese- és májgyulladásnál jó eredménnyel használható, naponta 2x40 cseppet, 1 dl meleg vízben. Minden második nap kihagyandó. Gyógyulásig használjuk.
  • Anginánál, vagy katerális anginánál továbbá torokgyulladásnál, meghülésnél szövődmények elkerülése céljából naponta 40 cseppet 2 dl meleg vízben megisszuk és többször naponta gargalizálunk.
  • Gyomor- és nyombélfekélyeknél 1 dl meleg tejben 40 csepp propolisz tinktúrát adunk és éhgyomorra megisszuk.
  • Tyúkszemek és bőrkeményedéseknél tinktúrába mártott vattacsomót a fájós helyre helyezzük lehetőleg alvás előtt. Többször ismételjük. Nappal szappanos szaliciles propoliszkenőcs alkalmazható. (Vigyázat: napokig a bőrkeményedés fokozottan fáj.)
  • Bőrdefektusoknál, melyek eltűrik az alkoholt, bedörzsöljük a megbetegedett helyeket tinktúrával. A defektek gyorsan eltünnek. (Más esetben kenőcsöt alkalmazzunk.)
  • 1 dl meleg vízbe 40-50 csepp propolisz tinktúrát csepegtetünk és ezzel az oldattal borotválás után arcunkat megmoshatjuk.
  • TBC-nél naponta 3x30 cseppet beveszünk és 2 x hetenként inhalálunk gőz fölött. Az inhaláláshoz 1 liter forró vízbe 100 csepp tinktúrát csepegtetünk.
  • Lerészegedett embert úgy józanítunk ki, hogy megitatjuk 1 dl hideg vízzel, melybe 50 csepp tinktúrát teszünk.
  • Ujjak közötti penészmegbetegedéseknél tinktúrával bekenjük a megtámadt helyeket.
  • Gyomorfájdalmaknál megiszunk 1 dl meleg vizet, melybe 50 csepp tinktúrát csepegtetünk. A fájdalmak gyorsan elmúlnak. Ez az oldat bélparaziták ellen is eredményes, ha naponta 2 x éhgyomorra megisszuk.
  • Fogfájdalmaknál egy kis vattacsomócskát tinktúrába mártunk és a fájós fogra helyezzük. (Tiszta propolisz beteg fogínyre, fájós odvas fogra helyezve gyulladást gátló és fájdalomcsillapító hatást fejt ki.)
  • A propolisz tinktúra felgyorsítja azgyógyulását: afta kezelése ecseteléssel naponta 3X1 alkalommal
  • A tinktúra öreg sebre, felfekvéseknél használható, ha a helyet először megmossuk apróbojtorján főzettel és azután többször propolisztinktúrával bekenjük. Rövid idő után megszűnik a vizenyősség, mikor a fájdalmas felfekvéseket és sebeket meggyógyítja.
  • A tinktúra I. fokú égési sebekre is használható, ahol növényeredetű és szintetikus gyógyszerek nem érnek el eredményt.
  • párologtatóba cseppentve az alkoholos tinktúra fertőtleníti, csírátlanítja a levegőt, légtisztító, frissítő hatású.
  • Propolisztabletta: napi 3x1 tabletta szedése hatékony gyomor- és bélnyálkahártya gyulladás, gyomorfekély, hurut, hasmenés és aranyér esetén
  • propoliszos inhalátum: légúti fertőzések és tüdőasztma esetén 5-10 napon át alkalmazzuk. Még hatékonyabb, ha a propolisz tinktúrát gyógyteába (kamilla, hársvirág, bodzavirág vagy martilapu) keverjük.
  • Krém: bőrregeneráló, hámosító. Sebek, égési sérülések, fekélyek, gombás fertőzések, pattanások és egyéb bőrgyulladások esetén alkalmazható a propoliszos kenőcs.
  • Sampon: a propoliszos sampon serkenti a hajnövekedést
  • Fogkrém, szájvíz: a szájüreg- és a fogínyfertőtlenítő hatású
  • Kúp: aranyér, végbélberepedés esetén
  • Hüvelygolyó, -labdacs: hüvelyi fertőzések, folyások, méhnyakkimaródás és daganatok esetén hatékony
  • Balzsam: reumás betegségek esetén kiváló fájdalomcsillapító. Naponta kétszer kenjük be a fájós területet.
  • Habfürdő, spray, hintőpor: fertőtlenítő hatású propoliszos kozmetikumok

Magas antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő (!), és hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok. 
A kaptáron kívül is sokoldalúan lehet használni a propoliszt - az emberi szervezetben is kihasználhatjuk hatását.

A propolisz már ismert tulajdonságai

Erősíti az immunrendszert;
természetes antibiotikum(szerű) és gyulladáscsökkentő hatású;
- használható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében.
- Vírus, baktérium és gombaölő, - használatos például influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen;
- növeli az erek rugalmasságát;
- segít megfázásos megbetegedések esetében;
- vérnyomáscsökkentő hatású, valamint 
- használják még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, valamint
- sebgyógyításra, reumatikus bántalmakra, ízületi, derék -és gerincfájdalmakra;

Propolisz tinktúra

Általában a propoliszból oldatot készítenek. Ebből készíthetjük el a többi propolisz készítményt is. Először egy üvegben annyi "tiszta" (70%<) alkoholt öntünk a felaprózott propoliszra, hogy azt ellepje, majd lezárjuk az üveget. Ezután naponta felrázva, hagyjuk oldódni kb. egy hétig. Ha a propolisz elsötétítette az alkohol színét sötét barnásra, akkor megfelelően feloldódott. Ezután érdemes csak erre használt - használható marad, csak nem esztétikus - teaszűrőn kanállal átnyomkodni, hogy teljesen tiszta oldatot kapjunk. Ha nem szűrjük, hagyjuk az aljára ülepedni az idegen anyagokat (keretléc darab, méhláb:) ), és a tetejét használjuk.
Propolisszal a pálinkát is szokták egészségesebbé tenni, persze ehhez nem szükséges a patikai alkohol. 
Az oldatot használhatjuk testerősítésre, betegség kezelésére:
nem forró teába, egy kanál mézre csepegtetve, vagy kockacukrot az oldatba mártva is fogyaszthatjuk. Ezt tehetjük rendszeresen, naponta 2 alkalommal 10-20 cseppet, immunerősítőként. Betegség esetén (ha nem fogyasztott rendszeresen propoliszt) kezelhetjük magunkat napi 2-3 alkalommal, 20-30 cseppnyivel. 
vagy használhatjuk külsőleg:
- horzsolásra, sérülésre kenve - krémként, mézben vagy tinktúraként - hámosító hatása miatt gyorsítja a gyógyulást és egyben fertőtlenít. Szájsebekre fültisztítóval kenve napi néhány alkalommal hasonló hatást érhetünk el.


Propolisz krém, balzsam

Az alkoholban feloldott propoliszt ilyenkor mindenképp átszűrjük, majd az üvegét kinyitva, vagy kicsit esetleg melegítve elpárologtatjuk az alkoholt, hogy végül egy méz-szerű, sűrű anyagot kapjunk. Ezt keverhetjük valamilyen krémbe (vazelinnel összefőzve ajánlják, de az valami átverés lehet - inkább tejkrémbe vagy babakrémbe, mert az fel is szívódik egy héten belül:) ).
A krém fő felhasználási területei: égések, fagyások, aranyér, prosztata-gyulladás, köröm -és bőrgombásodás, reumatikus bántalmak.


Tabletta

A propoliszos tablettát gyomor- és bél-bajokra javasolják - a gyógyszerekkel ellentétben ez nem károsítja a bélflórát!


Amire mi használjuk

- Torokfájás esetén napi 2-3 alkalommal a már nem forró(langyos) teába mézet, 10 csepp propolisz tinktúrát (vagy propoliszos mézet) és fél kiskanál virágport teszek, így egy vitaminbombát és fertőtlenítőbombát kapok egyben. Nálam évek óta 4-5 napig tartott egy beazonosítható vírusos megbetegedés, így viszont utoljára másfél nap alatt lezajlott! 
- családunk strapabíróbb tagjai ilyenkor tinktúrában megmártott kockacukrot szopogatnak; 
- ínygyulladás esetén oldatba mártott fültisztítóval naponta többször kenjük a sebet, az akár 2 hétig fájdalmas sebek néhány nap alatt múlnak el;
- külső, mély sebeinken is szoktam propolisszal kísérletezni, a különbség látványos. Pattanások ellen is használjuk - de tinktúrát csak éjszakára, mert fél napra sárga pöttyöt hagy. Talán majd krémbe keverve.

Amire önök használják

- Egyik kedves vásárlónk naponta fogyaszt reggelente 20 csepp tinkturát, és azóta a reggeli köhögései teljesen elmúltak, amit sajnos a dohányzás okozott 
- Egy jóbarátom a propolisz vízhajtó hatását használja ki fogyókúrához

- Egy ismerősünk nagyon súlyos, rendszeres felfázása esetén csak propolisszal tudja hatékonyan megszüntetni a tüneteket. Az egyik neves, boltban kapható propolisz tablettánál elmondása szerint jóval gyorsabban segít a mi tinktúránk.További gyógymódok
A következőket külföldi orvosok hatásosan alkalmazták:
- propoliszos tampont helyezve a fül külső hallójáratába, a fül gennyes folyását 10-15 nap alatt meggyógyítja
- a szájüreg és gége betegségeit 3-5%-os propolisz oldatos aeroszolos inhalációval kezelték (napi 10x)
- propoliszkenőcsös kötéssel égési sebeket, bőrátültetést gyógyítanak
- propoliszos végbélkúpot használtak dülmirigygyulladás teljes gyógyítására
- hüvelygolyókkal 80%-nál nagyobb százalékban gyógyítottak vele méhnyak-gyulladást
- gerincfájdalom, reumatikus bántalmak ellen 10%-os propoliszos krémmel kenegetjük esténként a beteg részt. A krémet bedörzsöljük, puha ronggyal bekötjük. A fájdalmat azonnal elmúlasztja. 
- a kézen levő fertőzések ellen (pl. szálka) is hatásos.
- Lábgombásodást 25-40%-os krémmel néhány napig kenegessünk.
- Övsömörre hosszabb ideig 15%-os krémmel használatos.
- tüdőgyulladásra ajánlanak étkezés előtt egy órával napi 3x 15-35 csepp tinktúrát 
- használták koponyalékeléskor, valószínűleg nagyban segítette a túlélést
- véraláfutás kezelésére 
- használják amputációknál, trombózisnál, vírusos agyvelőgyulladásnál, fehérvérűségnél, nőgyógyáaszti bántalmaknál 
- drazséban menopauzánál, korai öregedésnél, légző -és emésztőszervi gyulladásoknál, pszichikai zavaroknál 
- gyomorfekélyt (étkezések előtt 15 perccel 5 csepp tinktúrával) panaszmentessé tesz az esetek 90%-ban 2 héten belül!
- pörsenéses betegségeket 95%-nál teljesen meggyógyított egy kísérlet során, ahol krémmel vagy tinktúrával kenték a bőrt
- használják foghúzás után fájdalomcsökkentésre és gyógyításra
- amikor már semmi sem hat, a nyálkahártya leukoplákiáját (helyileg és általánosan alkalmazva, napi 50 csepp hideg tejben) a propolisz meggyógyíthatja 
- nőgyógyászatban hatékonyan használják: fehérfolyásos sarjadzás, hüvelygyulladás, méhnyak kimaródása, műtét utáni sebfertőtlenítés
- egy kísérletben idegbeteg és agyérelmeszesedésben szenvedő betegeknek adtak drazsét. Egy hónap után nélkülözhetővé váltak az értágítók és nyugatók. Két hónap után jelentős javulás mutatkozott a figyelem és emlékezőképesség terén. 
- Izomfájdalmaknál, lumbágónál, erős fejfájásnál, izomfeszülésnél, ízületi merevedésnél a betegek nagyrésze jelentős javulást érez propolisszal
- a mindig műtétre javasolt ínhüvelygyulladást pihentetve és napi 2-3x propoliszos kenőcsöt rákenve 2-3 hét alatt az esetek 80%-ban teljes gyógyulás várható 
- állítólag gátolja a rosszindulatú daganatok tömeges jelentkezését. Nagy reményt ne fűzzünk hozzá, mert erre bizonyíték egyáltalán nincs, de immunerősítőként mindenképp érdemes használni daganatos betegségnél. 
- herpeszre is ajánlott, sebeket pedig heg nélkül képes gyógyítani
Mindezek gyógyítása természetesen függ a szakszerű adagolástól, a propolisz felhasználási formájától, és a betegség pontos fajtájától is (pl. nem minden gombafajtát öl meg).
És lássuk a Szegedi Tudományegyetem ajánlását:
Légúti fertõzéseknél, májgyulladás, torokfájás, meghûlés stb.: 30 csepp 1 dl meleg teában feloldva, naponta többször garganizáljunk vele, majd lenyeljük, vagy mokkacukorra csepegtetve kell azt megenni.
Lázas megbetegedéseknél: Napi 30 csepp ( egy mokkás kanálnyi kb. 30 csepp.)
Fogfájás, íngyulladás: Tinktúrás vattával ecseteljük a fogínyt vagy fogat. Lehet propolisz tinktúra sprayt is használni.
Gyomor- és nyombélfekély: Reggel éhgyomorra 30 csepp tinktúrát 1 dl meleg tejben megisszuk, este vacsora elõtt.
Gyomorfájás, hasmenés: 1 dl meleg vízben 30 csepp.
Epe, vese, májgyulladás és húgy utak fertõzése: 2x30 csepp meleg teával, naponta. Minden 2. héten szünetet tartunk.
Vastag-bél gyulladásra kiváló, napi 3x30 csepp, citromos teával.
Magas vérnyomás: Naponta, lefekvés elõtt 30 csepp a gyógyulásig, idõsebb korban napi 2x30 csepp.
Daganatos megbetegedéseknél: Reggel, éhgyomorra 30 csepp, kamilla teával.
Klimax bekövetkezésekor: Napi 2x30 csepp.
Prosztatagyulladás: 3x30 csepp 1 dl meleg vízben, vagy teában.
Idegkimerültségre, egyéb idegpanaszokra igen jó hatással van napi 3x30 csepp pl. teával.
Bõrbetegségeknél, fõleg nyított ekcémánál, pikkelysömörnél, külsõ sebeknél égéseknél, pattanásnál, fekélyeknél, érszûkületnél, felfekvés okozta sebeknél tyúkszemnél, sömörnél stb… a beteg felületet megtisztítjuk, majd naponta többször beecseteljük. (Allergiás tünetek elõfordulhatnak.) Ajánlott belsõleg is fogyasztani a jobb hatás érdekében pl. napi 2x30 cseppet.
A propolisz tinktúra gátolja a rosszindulatú daganatok növekedését. Gyógyítja a rákos képzõdményeket testfelületen. Alkalmazása: Este lemossuk és tinktúrával bekenjük. Ezen kívül reggel és este éhgyomorra 2x1 kávéskanálnyi tinktúrát megiszunk citromos teával.
Izületi, reumás gyulladásnál, kar-, kéz-, láb-, gerinctáji fájdalmak, visszérgyulladás, mélyvénás trombózis esetén alkalmazható a propolisz tinktúra bedörzsölve, de kedvezõbb hatást mutat propolisz kenõcs formájában.
Ittas embert kijózanít 1 mokkáskanálnyi tinktúra 1 dl hideg vízben.
Koszorúér meszesedés, érelmeszesedés, érszûkület esetén napi 3x30 csepp
A tinktúra minden olyan problémánál kipróbálható, ahol egyéb természetes gyógyszerek nem értek el hatást, vagy nem kielégítõen.
A propolisz tinktúra fogyasztása:
Általános javallat felnõtteknek napi 3x1, vagy 2x1,5 mokkás kanállal
Reggel, délben evés elõtt, este lefekvés elõtt pár órával
Gyerekeknek - 1 éves kortól - pl. mokkacukorral - naponta legalább annyi csepp, ahány kg a gyerek testsúlya.
Mivel a propolisz tinktúra tömény állapotban van, így belsõleg csak hígítva fogyasztható.
Külsõleg tömény állapotban használjuk. Legegyszerûbb teával, vízzel fogyasztani, de lehet mokkacukorra, vagy kekszre csepegtetve is. (Ebben az esetben nyál hígítja meg) Folyamatos használat esetén minden üveg elfogyasztása után ajánlott legalább 1 hét szünet. Tapasztalatom szerint ahányadik üveg fogyott el, annyi hét szünetet kell tartani a következõkig. Gyermekeknél hetente ajánlott szünetet tartani.
Kedvezõ hatása van cukorbetegeknél is, de õk nem fogyaszthatják mézzel, vagy cukorral, csak teával, stb.
A gyógyulás, ill. az állandó egészséges állapot fenntartása érdekében rövidebb-hosszabb kúrát kell végezni. Általában egy felnõttnek egy kondicionáló kúrához elegendõ 2 dl tinktúra elfogyasztása kb. 7 – 8 hét alatt.
Kisebb betegségeknél, egyensúly zavaroknál, fertõzéseknél 3- 4 üveg tinktúrát kell fogyasztani.,
Hosszan tartó betegségeknél, elváltozásoknál vagy esetben, amikor a betegség nem gyógyítható, csak nagymértékben csökkenthetõ a káros folyamat, akkor hosszabb kúra folytatható. Ilyen betegségek pl. ér-elmeszesedés, csontmeszesedés, érszûkület, régóta meglévõ izületi – és reumatikus bántalmak, nehezen gyógyítható daganatos megbetegedések, a szervezet nagymértékû legyöngülése, stb…
A tinktúra kesernyés ízû, folyadék hatására fehéres színûvé válik.
A propolisz készítmények nem csodaszerek, de
Rendszeres fogyasztás esetén csodával határos eredményeket ill. gyógyulást lehet elérni, olyan esetekben is, ahol a hagyományos gyógyszerek esetleg évek óta nem megfelelõ hatást értek el.
Különösen feltûnõ a szervezet regeneráló képessége (pl. a fejlõdésben elmaradt gyermekek, egyéb legyengült szervezetek esetében.
Fogyasztás esetén már 4 – 5. napon érezteti kedvezõ hatását. Több esetben azonban csak ennél késõbb,, így fogyasztását tovább kell folytatni. Torokgyulladásnál, külsõ sebeknél stb viszont szinte azonnal hat.
Csökkenti a gyomorsavat, ezért szükség esetén ajánlott limonádéval, vagy citromos teával együtt fogyasztani. (Dr. Szalay )
Távhatása nagyon jelentõs. A vérrendszer segítségével gyulladást gátol.(pl. agyhártya, vese, máj, egyéb agyi betegségek stb.)
Erõs fájdalomcsillapító hatása van. Receptorokra 2 percen belül, idegburkon át 10 percen belül hat.
Különbözõ izületi gyulladásoknál, daganatoknál használható a tinktúra. Bedörzsöljük a betek felületet,, naponta többször, éjszakára be is lehet kötni a bedörzsölt helyet.
Borogatáshoz 3 rész tinktúra, egy rész víz keveréket kell használni.(Dr. Szalay e. a.)
Gégebajokra gyógyító hatása van (Dorosenko, 1975.)
Ellentétben a gyógyszerekkel – a tinktúra folyamatosan hosszabb ideig is szedhetõ, káros mellékhatás nincs (Donadu, 1980.) a szervezetben nem halmozódik fel. Ez tehát azt jelenti, hogy éveken keresztül is szedhetõ egy napi beállított kisebb mennyiséggel. (pl. 2x1 mokkás kanállal naponta)
Allergia esetén fellépõ tünetek:
Kis hegyes, viszketõ pattanások a bõrfelületen, a szemhéj piros lesz, az orr alsó része kipirosodik és viszket, nehéz légzés, ritkább esetben erõs vérnyomás csökkenés. Ha újbóli fogyasztásnál ismét jelentkeznének a tünetek, akkor nem ajánlott a propolisz alkalmazása.
Huzamosabb belsõ kezelés esetén aluszékonyság, nehéz légzés, vese probléma lehetséges. Ilyen esetben orvosi ellenõrzés szükséges.
Fogyasztani tilos:
Pajzsmirigy- túltengésben szenvedõknek, propoliszra allergiásoknak. Alacsony vérnyomásban szenvedõk kúraszerûen ne szedjék, mivel csökkenti a vérnyomást.(A kávé fogyasztása általában viszont ellensúlyozza a vérnyomás csökkenését.)
A nyers propoliszt a molyok megtámadják, erjedhet, barnulhat, ezért ajánlott hûtõszekrényben tartani.

A természetes gyógyhatású anyagok - így a méhészeti termékek – sem helyettesíthetik az orvosi kezeléseket.
Kedvezõ eredményeket lehet azonban elérni gyógyhatásuk miatt részben a megelõzésben, részben az orvosi kezelések hatásosságának növelésében.
A tapasztalatok alapján reménytelennek tûnõ esetekben is sokszor meglepõ javulást eredményeznek.

Orvostudományi Egyetem Szeged"


(Forrás: http://jomagyar.hu/egeszseg-cikkek/32-a-propolisz-jotekony-hatasai.html)



Egyéb olvasni való itt: http://propolisz.mehpempo.hu/hatasa/ 

Száraz sampon házilag

"Ha túlságosan sokszor mosunk hajat vagy gyakori zsírosodással küzdünk, nem árt néha száraz sampont használni. Ennek többek közt még az is az előnye, hogy nem bolti, hanem saját otthon készített természetes samponunkkal tisztíthatjuk-ápolhatjuk hajunk.
haj-szodabikarbona
Nem szükséges mindig száraz sampont használnunk, de hogyha túl gyakran mosunk hajat, akkor egy héten legalább egyszer-kétszer alkalmazhatjuk. A száraz sampont két perc alatt könnyedén elkészíthetjük otthon, körülbelül 2 perc a ráfordítási idő, és alkalmazása öt percbe telik. Néha adódik olyan egészségügyi eset is, például fülgyulladás, amikor óvakodnunk kell a víztől: ilyenkor is jól fog, ha tudjuk, hogyan kell száraz sampont készíteni.
Hozzávalók: szódabikarbóna, kukoricaliszt, sötét hajhoz adagolhatunk egy fél teáskanál kakaóport is
elotte_utana
Elkészítés: Fele-fele arányban keverjünk el szódabikarbónát és kukoricalisztet. Egy közepes hosszúságú és nem olyan nagyon dús hajra egy evőkanál liszt és egy evőkanál szódabikarbóna szükséges. Az adag a haj hosszúságától függően változik. Nem szükséges egyszerre túl sokat készíteni, hiszen kevés időt vesz fel az előállítás, így mindig frisset keverhetünk, amikor szükségünk van rá. Tegyük bele a keveréket egy régi fűszeres dobozba, vagy akár egy kiüresedett gyógyszeresbe. Ez utóbbi tetejére lyukakat kell szúrnunk. Majd ebből szórjuk rá a hajra. A hajtövekre csak akkor szórjuk és dörzsöljük rá, ha lesz elég időnk arra, hogy le tudjuk mosni. HA nem akkor csak a hajvégekre szórjuk, hagyjuk rajta tíz percet hatni, majd fésüljük ki alaposan a hajból. A szóda alaposan leszedi a zsírt."

Forrás: sporolok.blog.hu

Szódabikarbóna, mint tisztítószer

"
  • Egy igazi univerzális tisztítószer: mindenféle háztartási eszköz tisztítására, súrolására: makacs szennyeződések eltávolíthatóak csempéről, edényekről (üveg, zománcozott, kerámia, rozsdamentes acél), tűzhelyről, WC csészéből, bútorokról (márványról is), mosogatóról, csaptelepekről. Króm, ezüst felületeket ragyogóvá varázsolja. 

  • Ruhatisztításra: tegyünk mosáskor 2-3 evőkanál szódabikarbonát a mosógépbe, elősegíti a kemény foltok fellazítását a ruhaszövetekből. 

  • Szagtalanításra: tegyünk egy nyitott dobozkába szódabikarbónát hűtőszekrénybe, cipőbe szórjuk bele, macskaalomba is szórhatunk 

  • Testápolásra:
    - Puhává teszi az arcbőrt, a kezet a szódabikarbónás víz. Készítsünk pasztát vízzel (lehetőleg desztillált vízből), és kenjük fel az arcra, nyakra, dekoltázsra, a szem környékét és a szájat hagyjuk ki. 3-5 perc után mossuk le, és észrevehetően puhábbnak látjuk arcunkat. Nagyon egyszerű folyékony szappant készíthetünk: kb 1 dl vizbe tegyünk 1 evőkanál szódabikarbónát, valamit 2-3 csepp teafaolajat. A teafaolaj természetes fertőtlenítő, míg szódabikarbóna puhítja a bőrt. Ugyanígy a mosogató vízbe is tegyünk szódabikarbónát! Az edények zsírtalanítása és tisztítása mellett óvjuk kezeinket is.
    - Izzadásgátlásra: két-három liter vízben oldjunk fel 2-3 evőkanál szódabikarbónát és ebben mossunk lábat. Ugyanilyen keverékkel mossuk le izzadásra hajlamos hajlatainkat. Korpás fejbőrre: vizes fejbőrre dörzsöljünk 2-3 evőkanál szódabikarbónát hajmosás előtt Fogfehérítés: vagy keverjük el természetes alapú fogkrémünkbe, vagy készítsünk pasztát: 1 evőkanál szódabikarbónát keverjünk el némi vizzel, 1-2 csepp borsmentaolajjal. Ne hasznájuk viszont 2-3 alkalomnál többet egy hónapban! Használhatjuk ugyanezt nagyobb vízmennyiséggel toroköblögetésre: frissíti a leheletet és gyógyítja az aknékat is.
    - Kisebb égési sérüléseket (például a leégést), vagy rovarcsípéseket -méh, darázs pók, hangya- is kezelhetünk szódabikarbónás vízzel, hűsíti a bőrt csökkenti a viszketést. De távol tarhatjuk a rovarokat is a házunkban, szódabikarbónát szórunk vándorlási útvonalaikra."

(Forrás: http://www.biotippek.hu/index.php?id=bio/szodabikarbona)

Szódabikarbóna kúra

Puffadás, székrekedés, aranyér, súlyfelesleg, gombásodás, ingerlékenység,
levertség észlelése esetén kipróbálhatunk egy alapos méregtelenítést. 
 Akkor is nagyon ajánlott, hogyha legyengült az immunrendszer és sorozatosan nem tudunk kilábalni a betegségekből.

A kúra során 21 napon keresztül, naponta három alkalommal, reggel éhgyomorra igyunk meg egy 1dl langyos vízben feloldott 1 csapott mokkáskanálnyi étkezési szódabikarbónát. Az ebéd és vacsora előtt a mennyiséget csökkenthetjük 1—2 csipetre.
A szódabikarbóna fogyasztása által könnyebbé válik emésztésünk, enyhíti a puffadást, a gyomorproblémákat, lúgosít és szinten tartja a pH-értékünket. Táplálkozásunkba iktassuk be a lúgosító étrendet: csíraféléket, zöldséget és gyümölcsöt, és kerüljük a savasító húsféléket, fehér cukrot, fehér lisztet, tojást és sajtot. Egy hét után az ember könnyebbnek, energetikusabbnak, vidámabbnak érzi magát, és kevesebb ételt kíván a szervezet is.

Évente egyszer-kétszer ajánlott elvégezni a kúrát. Hatását lehet fokozni szódabikarbónás ülő- vagy lábfürdővel is.
Legújabb kutatások kimutatták, hogy a rákos betegek szervezete el van savasodva.
A rák akkor tud kialakulni, ha az immunrendszer nem működik jól.
Ennek oka lehet a stressz, lelki problémák, a szervezet mérgezése, rossz étrend.



(Forrás: http://magyargyogynovenyek.wordpress.com/2014/01/04/ezert-erdemes-elkezdeni-a-szodabikarbona-kurat/)

2014. január 18., szombat

Teák hatásai: ánizs, macskagyökér, csalán, damiana, édeskömény

"Ánizstea
Édeskés íze miatt az ánizstea a gyerekek körében is népszerű. Illóolajai nyákoldó, görcsoldó és immunerősítő hatásúak. Az ánizst elsősorban emésztési problémáknál alkalmazzák, de kitűnő hatású a légutak megbetegedéseinél is, pl. köhögésnél, asztmánál és hörghurutnál. Szoptató anyáknál az ánizstea elősegíti a tejtermelést.
Elkészítése: 1 teáskanál zúzott ánizst egy csészébe adunk, és forró vízzel felöntjük. A teát lefedve kb. 10-15 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük. Akut panaszoknál reggel és este ihatunk belőle 1-1 csészével.

Macskagyökértea
A macskagyökér nyugtató hatásáról ismert, ezért kitűnő gyógynövény belső nyugtalanságra, idegességre és alvászavarokra. Az idegrendszerre gyakorolt kiegyensúlyozó tulajdonsága révén a macskagyökér általánosan lazító és görcsoldó hatással rendelkezik.
Elkészítése: Két teáskanál aprított gyökeret felöntünk 250 ml forró vízzel, és kb. 10 percig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és lefekvés előtt megisszuk.

Csalántea
A csalán az egyik legrégibb gyógynövénynek számít a Földön. Vizelethajtó hatású, valamint vas- és folsavtartalma miatt jelentős szerepet játszik a vérképzésben. A csalán ezen kívül kovasavat is tartalmaz, amely a bőrt, a hajat és a körmöt erősíti. Rendszeres fogyasztásakor a csalánteának gyulladásgátló hatása is van.
Elkészítése: Csészénként 2 teáskanál aprított csalánlevelet felöntünk forró vízzel, és kb. 10 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. A húgyutak tisztításához javasolt naponta 8-10 csészével inni, a lehető legmelegebben. Fontos: csökkent szív- vagy vesefunkciónál ne igyunk csalánteát!

Damianatea
A damianatea elsősorban afrodiziákumként ismert. Stimuláló hatást tulajdonítanak neki a libidóra – mind férfiaknál, mind nőknél. Az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatását damianin nevű illóolajának köszönheti. Megnyugtat és ellazít, ezért kimerültségnél, levertségnél, szorongásoknál és enyhe depressziónál alkalmazzák.
Elkészítése: Csészénként kb. 1-2 teáskanál aprított damianalevelet felöntünk forró vízzel, és kb. 15 percig állni hagyjuk. Ezután szűrjük és cukrozatlanul isszuk (nyugtatásra). Az afrodiziákus hatáshoz mézzel édesítsük. A teát általánosságban kis kortyokban fogyasszuk.


Édesköménytea
Az édesköménytea a gyomor és a bél területén fellépő problémákra gyakorolt kitűnő hatásáról ismert. Különösen a csecsemős és kisgyermekes anyák tudják értékelni a puffadásoknál és hasgörcsöknél kifejtett hatását. De görcsoldó teaként is régóta bevált köhögésnél és tüdőbetegségnél. Az édeskömény kevésbé ismert előnye az étvágyserkentő tulajdonsága. Ennek főleg lábadozó betegeknél van jelentősége, és bárkinél, akinek nincs étvágya.
Elkészítése: Csészénként 1 teáskanál édesköménymagot forró vízzel felöntünk, és kb. 10 percig állni hagyjuk. Ezután szűrjük, és naponta 3-5 alkalommal iszunk egy csészével."

(Forrás: http://gyogyszernelkul.com/mire-jo-az-anizstea-a-macskagyokertea-a-csalantea-a-damianatea-es-az-edeskomenytea/)

2014. január 17., péntek

Komposztálás

Lehetőségem nyílt pályázat útján komposztládára szert tenni.
A láda mellé tanfolyamot is adnak, ún. gyorstalpalót. Az előadás februárban várható, jelentéssel majd pótolom az alábbi utánaolvasási eredményeket:

"A komposztálás értelme és célja, hogy ne hagyjunk veszendőbe menni olyan értékes szerves anyagokat, amelyekkel a termőév során kimerült talajt is táplálhatnánk. A komposzttal kapcsolatban sok a tévhit, melyeket itt most sorra megcáfolunk, egyben útmutatót adunk a komposzt helyes elkészítéséhez.
Szeptember: a kertben még sokféle növény díszlik, az iskolakezdés időszaka mégis arra figyelmeztet: ideje a kertet feltarisznyázni, azaz tápanyagokkal ellátni, hogy a tél során fel tudjon készülni a következő termőévre. Veteményes és díszkertünkben az ősz a tápanyag-visszapótlás legfontosabb időszaka. Ennek egyik gazdaságos és könnyen kivitelezhető módszere a saját készítésű komposzt kijuttatása.
Az általunk ajánlott módszer valóban a házi és nem a ?nagyüzemi? eljárás, tehát egyetlen egy tanács sem fog elhangzani a megvásárolandó aprítógép típusa vagy az alkalmazható komposztáló, ?érésgyorsító? szerekről. Kiskertünkben e drága kiegészítők nélkül is remekül elboldogulunk.
Mi a komposzt?
A komposzt a természetben előforduló anyagok lebomlása során létrejövő sötétbarna, földszerű anyag. A latin eredetű ?komposzt? szó jelentése (?összetett?) arra utal, hogy többféle alkotóelemből álló anyagról van szó. Természetes folyamatokat utánzunk, illetve segítünk elő a komposzt házilagos készítése során. A komposztálódás az a folyamat, amikor a mikroorganizmusok a megfelelő körülmények között lebontják a hulladékot. A komposztálódás oxigén felhasználással járó, szagoktól mentes. Nem tévesztendő össze tehát a rothadással, mely levegőtől elzártan, kellemetlen szagképződés kíséretében megy végbe.
Az érés során a komposzt jelentősen felmelegszik, de az elkészült komposzt végül átveszi környezete hőmérsékletét.
A házi komposztáló létjogosultsága
Sok olyan szerves anyag képződik a kertben és egy átlagos háztartásban, mely kis odafigyeléssel még hasznosítható. Bár a lebomlási folyamatok komposztáló nélkül is működnek, a komposztáló építését annak védettsége (nem túrják szét a háziállatok), esztétikussága és kisebb helyigénye indokolja. Épített komposztáló révén a lebomló anyagok térfogata csökkenthető.
A komposztáló megépítése egyszeri feladat, fenntartása nem igényel sok munkát, és kertünknek nyújtott haszna felbecsülhetetlen.
A házi komposztáló elhelyezése
Sík, félárnyékos területet válasszunk a komposzt készítésére, veteményes kertünk közelében. Telepíthetjük magasabb bokrok vagy fák alá. Megfelelő látványi elszigetelés esetén a szomszédokkal határos kerítés mellé is kerülhet. A háztartási szerves hulladék könnyebb kijuttatása végett ne tegyük a lakóépülettől távol.
Keressünk olyan helyet, ahol van lehetőség az esetleges terjeszkedésre (második, harmadik komposztáló létrehozása). De elsősorban arra gondoljunk: évente, esetleg kétévente a képződött anyagot ki kell termelnünk. Ezt a munkafolyamatot a könnyű hozzáférés jelentősen megkönnyíti.
Kerti csap, ivásra nem használt kút vagy egyéb vízforrás közelsége szintén előnyös lehet.
A házi komposztáló mérete legyen összhangban kertünk méretével, a termelődő szerves anyag várható mennyiségével. A nagyterületű veteményes, a sok lombos növény növeli a helyigényt. Átlagos viszonyokat tekintve elegendő az 1,5×1,5 méteres alapterület.
Komposztáló lépésről lépésre
  • A házi készítésű komposztáló építőanyaga lehet fa, tégla és kő.
  • Semmiképpen ne rakjunk tömör falat! Az építőelemek közötti hézagok akkorák legyenek, hogy biztosítsák a levegőztetést, de akadályozzák meg az alapanyagok kihullását is.
  • Az építmény legyen szétszedhető! Hiszen a töltögetés során folyamatosan emelkednek a falak, míg kitermeléskor el kell távolítanunk ezeket az akadályokat.
Ha mégsem magunk készítenénk el, vásárolhatunk is a komposztálás céljairagyártott szerkezetet. Ezek többnyire különleges alakú, speciális lélegeztető-nyílásokkal ellátott műanyag dobozok.
Tévhitek
Sokan azt gondolják, bizonyos anyagok nem komposztálhatóak, inkább el kell égetni őket. Makacsul él a tévhit a diófa, az ecetfa lombja, a fenyőtű, a toboz, a felmagzott gyomnövények, a tarackbúza szára, a fertőzött növényi részek (például moníliás ágak, termések), az állati eredetű hulladékok (például ételmaradék) alkalmazhatatlanságáról. A felsorolt anyagok természetes képződmények, ezért természetes folyamatok között lebomlanak.
A falomb lassabban bomlik, illetve egyes fák lombja valóban tartalmaz a csíranövények fejlődését gátló anyagokat. Ha a lombot megfelelően magas nitrogéntartalmú anyaggal (például fűnyesedék, konyhai hulladék) keverjük, és kivárjuk a megfelelő érési időt (9-12 hónap), akkor ezek a gondok gyakorlatilag megszünnek.
A banánhéj, narancshéj viszont tényleg nehezen bomlik: a legtöbb déligyümölcsöt gombaölő szerbe mártják!
A gyommagok és kártevő gombák a komposzt megfelelően változatos összeállítása és kezelése nyomán részben a hőtől, részben az eltelt időtől elpusztulnak, illetve hatástalanná válnak. Gyomosító és fertőző hatástól tehát nem kell tartanunk.
Vannak, akik szerint a komposztálás azért káros, mert a komposzt ?tele van kártevőkkel, cserebogárpajorral?. A megfelelően kezelt komposztban a hasznos, lebontó szervezetek találják meg a létfeltételeiket, nem pedig az élő gyökerekkel táplálkozó talajlakó kártevők. Pajort valóban találhatunk bőven a komposztban, azonban nem a cserebogarakét, hanem az aranyos rózsabogárét, amely nem jelent veszélyt a veteményesre. A komposztban megtelepedő rózsabogár-pajorok, pinceászkák, ikerszelvényesek, hangyák és más ízeltlábúak jelentősen meggyorsítják az érést, hiszen aprítják, keverik és a mikroorganizmusok számára feltárják a nehezen hozzáférhető darabokat is.
Tennivalók
Az ősszel kiürített komposztálóba folyamatosan gyűjtsük a szerves hulladékot. A lehullott lomb összeszedésekor, a veteményes tél előtti felszámolásakor a változatosság betartásával, helyezzük a komposztdombra a különféle alapanyagokat. Vegyítsük a száraz, fás részeket a zöldebb, nedvdúsabb anyagokkal. A levegőztetés biztosítása és a rothadás elkerülése érdekében időnként tegyünk közepesen hosszúra (30-40 cm) hagyott ágakat-bogakat is a komposztra.
Érdemes a félkész komposztot egyszer, még a nyár elején átmozgatni. Ez a művelet, az összetevők keveredésének elősegítésével, levegő ismételt bejuttatásával meggyorsítja a komposztálódást, de el is hagyható. Ez után már ne halmozzunk erre a dombra, kezdjünk új komposztdombot. A régit ősszel bontsuk ki, vizsgáljuk meg. A majdnem teljesen földszerű kinézet, a kissé zsíros tapintás azt jelzi, hogy elkészült a komposzt. Ha többségében vannak a felismerhető szerkezeti elemek (nagyobb ágak, tobozok), akkor még várnunk kell.
Hasznos tevékenység a ?visszakeverés?, ami azt jelenti, hogy a komposzt készítésekor vagy átmozgatásakor kész komposztot keverünk a készülőbe. Így jelentős mennyiségű hasznos mikroorganizmust juttatunk a készülő szervesanyagdombba, amivel jó irányba terelhetjük az ott zajló folyamatokat.
A komposztot védeni kell a túlzott napfénytől, amely túlságosan kiszáríthatja a dombot. A félárnyékos elhelyezés, illetve bizonyos egynyári növények (például takarmánytök) komposztdombra futtatása esztétikus és hatékony megoldás erre a kérdésre.
A komposzt kijuttatása
A komposztot ősszel a termő- és díszfák töve köré, facsoportok, bokrok alá, a veteményes felszínére juttatjuk. Ez megfelelő vastagságban talajtakaróként is funkcionál (lásd a mulcsozásról szóló írásunkat a Haszon Agrár májusi számában). A veteményeskertben be is áshatjuk, ezzel elősegítjük a lebomlását. A kitermelés szerszámai a vasvilla, a lapát és célszerűen egy talicska, illetve vödör.
Ha átrostáljuk a komposztot, a le nem bomlott részeket visszadobhatjuk a készülőben levő új komposztdombra. A finom, földszerű rostált anyag pedig ideális ültetőközeg szobanövényeink számára."

Tóthné Bogdányi Franciska

Esővíz öntöző rendszer


Ezt is a neten találtam, nagyon praktikusnak vélem.

Krumpli tárolása

A neten találtam régebben ezt a fotót, sajnos a forrás nincs meg.
Minden esetre nagyon megtetszett, és elképzelhetőnek tartom egy hasonló elkészítését.

2014. január 16., csütörtök

Génbank, Növényi Diverzitás Központ


A Növényi Diverzitás Központ fő feladata az országos szántóföldi- és zöldségnövény génbank gyűjtemények fenntartása. Génbanki minta kiadása kizárólag a génforrások génbanki szabványokban rögzített, biztonságos, hosszú távú tárolását biztosító szaporítóanyag szükségleten felüli mennyiségéből történik. A NöDiK szántóföldi -és zöldségnövények tájfajtáinak, helyi fajtáinak, az aktuális nemzeti fajtajegyzékben már nem szereplő nemesített fajtáinak szaporítóanyagait adhatja közre.
Az aktuálisan kiadható génforrásokról a NöDiK Ajánlati listát tesz közzé. Az ajánlati listán szereplő fajok tételeiből úgynevezett génbanki minta igénylésére van lehetőség. A génbanki minta tulajdonképpen egy ún. botanikai minta, amelynek nagysága fajonként eltérő, általában annyi szaporítóanyagot tartalmaz, amely elegendő az adott tétel termesztési tulajdonságainak megismerésére, felszaporítással alkalmas a következő évi szaporítóanyag szükséglet kielégítésére. A botanikai/ génbanki minta nem fémzárolt szaporítóanyag.

(Forrás: http://www.nodik.hu/nodik/)

Népi gyógyászat receptjei

"Szabó György 81 éves és teljesen egészséges.
500 évvel ezelőtti népi-gyógyászati receptúrákat próbál ki és ad át sikerrel az utódoknak.
 

Közismert, hogy Magyarországon több mint 400 féle gyógynövény van.

R E C E P T E K:

BŐRRÁKRA:
diólevél, fehérfagyöngy, bíborhere virág 3-3-3 grammot összekeverünk, csinálunk belőle egy tinktúrát,
és ezzel kell kenegetni a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad, majd tünetmentes lesz az ember.
Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani ebből az italból.

KORPÁS ÉS ZSÍROS HAJ:
3 gr. Diólevelet le kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba
és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.

AGYI VÉRELLÁTÁS: 
félig megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget megpucolt fokhagymával és 2 dl. almaecettel leöntjük. Ezt érleljük legalább egy héten
keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük és beledörzsöljük az érbe.

AGYI EREK TISZTÍTÁSA:
Cavinton helyett: 3 gr. kis téli zöld meték és 3 gr. orvosi veronika ezt leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás után megisszuk,
naponta 2x 1-1 csésze.

FOGÍNYGYULLADÁS, ÉS SZÁJÖBLÖGETÉSRE A LEGJOBB:
3 gr /egy csapott evőkanál/diólevél 2 dl. felforralt víz, 10 perc állás után beletenni valamilyen kis
üvegbe és minden fogmosás után ezzel öblögessünk.

CSONTRITKULÁS:
Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és sárgáját, akkor belül van egy vékony hártya, azt ki kell húzni belőle, megszárítani,
leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az ételbe.

PORCKORONGKOPÁS, AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK KÖZÜL:
A boltokban kapható ételzselatint /a ráírt elkészítési mód szerint elkészítjük, és amikor már dermed, öntsünk még rá forralt vizet, és villával
törjük át, hogy kenhető legyen, a fájós részre rákenjük esténként, úgy,hogy bevizezzük, vagy a térdünket, vagy a könyökünket, vagy a gerincünket és
belemasszirozzuk, teljesen beszívódik, ami még marad a bőrünkön, azt nedves ruhával töröljük le. Naponta egy mokkáskanállal együnk is belőle,
garantálja, hogy 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok közé.

KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS A SZEMEN:
szemvidítófű egy csapott evőkanál 2 dl.víz, leforrázni 10 perc állás után ezzel kenegetni a szemet.

SZEMÜNKRE, HA MÁR NEM LÁTUNK JÓL: 
diólevél tea, egy csapott evőkanál, 2dl. víz, leforrázni, 10 percig áll és ezzel kenegetni, vagy beáztatott
vattapamaccsal betakarni a szemet és 10 percig pihentetni. Ha zöldhályog van, akkor 1 évig kell használni.

HOMLOK, ORR, FÜL ÉS ARCÜREGGYULLADÁS:
diólevél egy cs. evőkanál tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2x felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt  megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre. A papsajt tea hidegen készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.

MANDULAGYULLADÁS ESETÉN: 
közönséges galajteát kell inni. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.

LEGTÖBB PENICILLIN A PÓKHÁLÓBAN VAN

PAJZSMIRÍGY, AKÁR ALUL, AKÁR FELÜL MŰKÖDIK:
Apróbojtorján teát korlátlan ideig kell inni: egy csapott evőkanál, 2 dl. vízzel leforrázni és naponta
meginni. A diólevél teát ugyanígy kell elkészíteni, ezzel gargalizálni kell, majd szép lassan kortyokban meg kell inni. A visszamaradt diólevelet éjszakára dunsztkötésként fel kell tenni a nyakra.

ALLERGIA ÉS ASZTMA:
Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér pemetefűtea, kígyószisztea, ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2dcl. forrásban levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni. EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER. A legjobb köptető: ökörfarkkóróból
készült tea: 1 csapott ek. tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után inni.

MÁJ ÉS EPE: 
Nagyon sok bennünk az idegen anyag, sok a különféle vegyszer az élelmiszerekben, volt egy konferencia és ott elmondták, ha továbbiakban is ennyi vegyszeres ételt eszünk, a fehér emberekből csak 7% marad meg a földön.

KESERŰ ÉTELEKKEL KELL A MÁJAT TISZTÍTANI ÉS INGERELNI AZ ÜRÜLÉSRE AZ EPÉT.
Ilyenek: a pemetefű tea, az ezerjófű tea, a gyermekláncfű leveléből készült tea, a rukkola saláta /nagy bevásárló központokban lehet kapni lilás színű saláta/ nagyon keserű, de minden nap a salátánkba keverjünk bele egy kicsit.
> HA MÁR CISZTA VAN A MÁJBAN AKKOR A LEGJOBB a diólevélből készült tea. 6 hétig kell inni és a leforrázott diólevelet dunsztkötésben éjszakára a májra kell tenni.

MAGAS KOLESZTERIN:
nem jó, mert az érfalakban lerakódik a zsír, normál értéke 0-5.1, ha már 4 felett van az kifejezetten nem jó érték. Tyúkhúr teát kell inni, addig, amíg az érték nem lesz jó.

EPEKŐ: 
minden, este sok retket kell enni, de csak este, mert napközben szinte mérgezi a szervezetet a retek.

GYOMORÉGÉS:
Étkezésnél, minden falatot legalább 60x meg kell rágni, az íze is ilyenkor jön ki az ételnek. A hurutos gyomorsavat termel és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg. 6 hétig 1 csapott evőkanál orbáncfű 2 dl. forróviz, 10 perc állás után minden nap meginni.

SAVTERMELÉS:
csökkentésére fehérakácvirág tea.

LÚGOSÍTÁSRA:
fehér árvacsalán tea.
A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről. 2 naponta meg kell inni 2 dl. vízben feloldott 1 teáskanál szódabikarbónás vizet.
Széklet: Sok rostos ételt kell enni. Az alma lereszelve hashajtó, ha pedig rágjuk, akkor hasfogó.

NAGYON JÓ SZÉKLET
van a szilvától, szőlőtől, Igmándi keserűvíztől.

HA SZORULÁS VAN,
akkor erősségi sorrendben az alábbi teákat lehet fogyasztani:
Gyujtoványfű-tea, mezei kotáng virág hígabb széklet. Kökényvirág, kutyabengekéreg a legerősebb, vagy a bodza fiatal rügye.

HASMENÉS:
Nem jó a kamillatea, mert teljesen szétroncsolja a bélbolyhokat.
Diólevél tea fogyasztása 6 hétig.
Vadsóskamag nyersen darálva.

ARANYÉR:
Nagyútifüvet zöld állapotában megmosni, megcsipkedni és sűrűre elkészíteni, éjjelre rá kell kenni, még ha belül is van az aranyér,  akkor is rá kell kenni. Télen szárított állapotában nem olyan hatásos, mint nyáron, de ha leforrázzuk az 1 csapott evőkanál nagyútifüvet, és utána leöntjük róla a vizet 10 perc állás után, ugyanúgy használhatjuk, mint zöld állapotában.

IZÜLET:
pld. Köszvény: erdei málna levél és fekete hamvas szeder összekeverve, 1-1 csapott evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva, 10 perc állás után naponta 2x egy-egy csésze, 2 hét alatt már eredmény van. A hús evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is köszvényünk, akkor is.

RHEUMA: réti legyezőfű

HA A VESÉNK
nem dolgozik rendesen, akkor a méreganyag lerakódik az izületekben. Vesét működteti, tehát vízhajtó: a bodzavirág tea, aranyvesszőfű, yírfalevél /még vesekő esetén is hatásos napi 1 csésze fogyasztása esetén/, tejoltógalaj, csalántea /de csak 6 hétig lehet inni, majd 6 hét pihenő után újabb 6 hét/.

LÁBIZZADÁS VAGY KÖRÖMGOMBA VAGY HIDEGLÁB:
diólevélből készült teával mosogatni, vagy áztatni a lábat. Lábgomba esetén pedig: tölgyfakéreg teát kell használni. Éjszakai izzadás elkerülése végett a zsálya tea a legjobb esténként.

MAGAS VÉRNYOMÁS:
vagy a vesétől, vagy a szívtől, vagy a koleszterintől van.
Ha a vesétől van /ezt orvos állapítja meg, hogy jó-e a vesénk/, akkor a vízhajtásnál leírt teákat kell iszogatni naponta 2 csészével.
> Ha a szívvel van a gond /orvos/, akkor a galagonya virágos hajtásából készült tehát kell naponta 2 csészével fogyasztani, a szívizmokat rugalmasan tartja, a szívritmust, pedig szabályozza.
Baloldali hátsófali szívinfarktus elkerülése végett 2-3 naponta 1-2 csészével kell meginni 160-as vérnyomás felett.
Minden reggel fehérfagyöngyből készült teát kell inni, amit hideg vízben egész éjjel áztatunk, és reggel meglangyosítjuk, a legjobb vérnyomáscsökkentő tea.

65 ÉVEN TÚL: 
1 hónapban 1x vagy 2x cickafark tea egy nap két csésze hirtelen szívhalál elkerülése végett.

VASHIÁNY:
szederlevélből készült tea a legjobb.

IMMUNERŐSÍTÉS:
Kakukkfű tea napi egy csésze, vagy a Béres csepp és C-vitamin /pld. csipkebogyó, amit áztatni kell, a méregzöld színű paprika, káposztafélék, savanyú káposzta, citrom, citrusféle gyümölcsök. Megázásos időszakban, pedig naponta inni a bugás macskamenta teát  /én iszom nagyon finom/. 

PROSZTATA:
Ha éjjel 2-nél többször kell pisilni, és akadozva jön a vizelet: 1 hónapban 1x kisvirágú füzike tea 2 x 1 csészével.  Meg kell tanulni a prosztata-tornát, ami abból áll, hogy a pisilést meg kell szakítani többször, és ezzel izmosítják a prosztatájukat a férfiak. Ha már megnagyobbodott a prosztata, akkor a következő teát kell inni, amit forrázni kell: PORCSINFŰ, KORPAFŰ, KISVIRÁGÚ FÜZIKE, ezt össze kell keverni és 1 púpozott evőkanál teát le, kell forrázni 2,5 dl. vízzel, 10 percre lefedjük és állni hagyjuk, naponta 1 csésze.

KLIMAX: 
Ösztrogénhiány – cickafark tea, palástfű tea, pásztortáska tea összekeverve és minden nap 2x 1-1 csésze.

NŐI SZŐRÖSÖDÉS:
Androgén erősödés van az illető hölgynél, ez a férfihormon. Korlátlan mennyiségben kell inni a fodormenta teát.

CISZTA VAGY MIÓMA A PETEFÉSZKEN: 
diólevél tea 1/2 l készíteni, ebből 2 dl. -t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni, éjszakára, pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és átkötni.

CUKORBETEGSÉG esetén a Béta sejt ellustul, és szinte várja az inzulint. Megelőzésre: szederlevél tea bármennyi, bármikor
vagy: kukoricahéj tea vagy: fehér babhéj tea 1-1 csésze, de ezt ritkán kell inni
Ha már kialakult a cukorbetegség és 6-7 körül van a cukor, akkor 3-4 hónapos olyan diéta, hogy nagyon kevés szénhidrátot szabad enni. 
Sokat kell mozogni. A cukor legfelső határa 6 mmol.
Fekete áfonya teát kell fogyasztani napi 1 litert, mivel ez inzulinpótló.

AGYDAGANAT: 
minden nap egyszerű petróleummal, amit háztartási boltokban lehet kapni a 2 nyaki ütőeret, kell bekenni és belemasszírozni napjában többször.

A teák elkészítésének módja minden zacskón rajta van, hogy áztatni, forrázni, vagy főzni kell-e?
ÉJFÉL ELŐTT KELL 2-3 ÓRA ALVÁS, EZ A LEGFONTOSABB ALVÁSI PERIÓDUSUNK.

DIÓLEVELET VI. hónap közepétől VII. hónap végéig kell begyűjteni és árnyékos helyen megszárítani, de jobb biztonságos gyógynövényeket árusító boltokban megvenni."


(Forrás: http://diabetika.info/nepi-gyogyaszat-receptjei/)