Szörrrrrrrrrrp!!!!
Nálunk rengeteg szörpi fogy.
Kedvenc a menta, majd a bodza.
Most kiterjesztem a hálómat, és bevonom az imádatba az akácot is!
AKÁCVIRÁG SZÖRP
Hozzávalók:
30-45 ág akácvirág füzér
3 db citrom
3 kg kristálycukor - vagy méz
30 szem citrompótló (citromsavval fogom helyettesíteni)
Tegyük az akácvirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet,
hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor
sok íz anyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra
felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel.
Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy
napon keresztül.
Másnap sűrű-szövésű gézanyagon szűrjük át,
majd a virágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot,
citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól
zárjuk le, majd tegyük száraz-dunsztba. Másnap már betehetjük az
éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva
fogyasszuk.
Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez.
(Forrás: kaldeneker.hu)
Az akác gyógyászati szempontból értékes növény, de csak a virágját használhatjuk!
Hatóanyaga: flavonos glikozidák, ( robinin, akaciin ), illóolaj ( nerol, farnesol, linalool )
Az akác gyógyhatása: étvágyjavító, aromatikus, gyormorsavtalanító, vizelethajtó és görcsoldó.
Az aromás anyagok már a szájban lévő ízlelő receptorok ingerlésével javítják az étvágyat.
A flavonoidok emelik a vizelet mennyiségét és oldják a simaizomzat görcseit
A homeopátia az akác virágját gyomorsav túltermelésnél alkalmazza.
A tea elkészítése és adagolása:
A gyógyszerkönyvek 1,5 grammot írnak elő, ez kb 1 teáskanálnyi mennyiség. A teát forrázással készítjük.
Bár a virágnak még nagyobb mennyiségben sincs mellékhatása, de NEM SZABAD A SZÁRÁT, LEVELÉT ÉS KÉRGÉT felhasználni,
mert az akácfa minden részében mérgező fehérjéket tartalmaz!
A mérgezés veszélye akkor is fennáll, ha valaki a friss virágot a virágszárral együtt eszi meg!
(Forrás: hazipatika.hupont.hu)
Plussz találtam még egy oldalt, átmásolom ide, mert van benne olyan, amiről el lehet töprengeni.
Az ízletes, fehér virágú akác
erdeink csaknem egyötödét teszi ki. Azt hihetnénk, ősi magyar fa, de
Észak-Amerikából a XVI. században került Európába.
Az akác gyógyászati szempontból igen
értékes növény. Virágból készült teája köhögéscsillapító, hurut, és
görcsoldó, enyhe hashajtó. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású.
Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is
alkalmazható. A homeopátiában gyomorsavtúltengés ellen használják.
Fánk és palacsinta készítésénél ízesítőként a tésztába keverhetjük, teakeverékekbe pedig ízjavítóként adagolhatjuk.
Ráncsimító, bőrtónus javító
hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban. Ha pedig
egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok
akácvirágot.
Nemcsak édes
Világos, enyhén zöldessárga színű, jelentős gyümölcstartalma miatt
nehezen kristályosodó, akácvirág illatú méze nagyon kevés virágport
tartalmaz. Az akácméz színe tájegységenként változik a színtelentől az
enyhén sárgáig. Különleges minősége miatt
a Magyarországon termelt akácméz hungarikumnak számít. Az akácméz a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására is ajánlott.
Mikor és hogyan gyűjtsük?
Az akácvirágot frissen, a virágzás kezdetén érdemes leszedni. Ez az időszak május-június elejére
esik. A virágokat a fürtök begyűjtése után fejtsük le a zöldes
kocsányról, és azonnal szárítsuk meg. A megszárított akácvirág kiválóan
alkalmas teának.
Hogyan használjuk?
Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok
enyhítésére, megszüntetésére, vagy megelőzés céljából készítsünk teát az
akácvirágból az alábbiak szerint: 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot 2
dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze
kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk.
Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle. Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk. A palacsintatésztába mártott, kisütött akácvirág pedig különleges csemegének számít.
Akácos palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 16 fürt akácvirág, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 20 dkg liszt, 2,5 dl tej, a sütéshez olaj, a tálaláshoz cukor.
Elkészítése:
a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett
hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába
mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az
olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk. A
késő tavaszi délutánok könnyed kísérője.
Forrás:
eletmod.hu
Kozmetikai használata
A kozmetikai iparban a fehér akác virágának kivonata bőrkondicionáló
anyag és erősítő szer. A kozmetikai készítményekben érzékeny,
gyulladásra hajlamos, aknés, zsír- és vízhiányos, szeboreás bőr
ápolására alkalmazzák, illóolaját az illatszeripar hasznosítja.
Forrás:
ilcsi.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése