Elsősorban 30 tojótyúkom kedvenc csemegéje!
De nem riadtam meg attól sem, hogy teaként és fűszerként is gyűjtsem.
Fogyasztása egyszerű: naponta gyűjtsük a tyúkhúrt, folyó víz alatt mossuk meg a leveleit, és adjuk hozzá a salátához. Pároljuk, főzzük, szárítsuk, használjuk fűszerként. Érdemes tavasszal összegyűjteni a fiatal hajtásait, ezeket mossuk le, itassuk le róla a nedvességet és szárítsuk meg. Ezután őröljük porrá, és tegyük el egy befőttes üvegbe. Adjuk bármilyen ételhez, szórjuk rá szendvicsekre.
Sok betegség ellen hatásos gyógyír: segít a görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén. Segítségével gyorsabban elmúlnak
a furunkulusok, a diatézis, az ekcéma súlyosbodása. A növényt
használják hashajtóként és vízhajtóként, valamint arthritis, köszvény,
reuma és különféle sérülések esetében. Ha álmatlanságtól, elhízástól, szemgyulladástól szenvednek, szintén jól jöhet ez a szerény kis növény. Sőt, újabb információk szerint diabéteszes betegek számára
nélkülözhetetlen ez a zöldféle. Rendszeresen használják, kisebb
mennyiségben. Alacsonyan tarja a vércukorszintet és szabályozza az egész
endokrin rendszer működését. A tyúkhúr javítja az általános
anyagcserét.
Szaponin tartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat, tehát egyszerre ne sokat fogyasszunk, inkább csak kiegészítésként,
fűszerként használjuk. Tisztító hatásának köszönhetően eltávolítja a
mérgeket, normalizálja a máj – és a későbbiekben (láncreakcióként)
minden belső szervünk – működését."
(Forrás: http://zoldorokseg.blogspot.com)
"A virágzó növényt levesnek, főzeléknek használhatjuk. A fiatal növényt a zöldbabhoz
hasonlóan készíthetjük el, ahhoz nagyon hasonló íze van. Semleges íze miatt fontos
adalék az erős, kifejezett karakterű növények mellett, csökkenti azok esetleg
keserű vagy erős fűszeres ízét.
Receptek
Tyúkhúrleves.
A tyúkhúrt megmossuk, megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy pépesítjük. Világos rántást
készítünk, a tyúkhúrhoz adjuk, húslével felöntjük, sózzuk, a levest 1/4 óráig
főzzük. Főzés közben egy kis csomó kaprot lógatunk bele, majd kb. 5 perc után
eltávolítjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Tyúkhúrfőzelék.
Szalonnát és hagymát megpirítunk, a finomra vágott tyúkhúrt hozzáadjuk, sóval,
szerecsendióval ízesítjük, 15 percig pároljuk, vízzel vagy fehérborral felöntjük.
Tálalás előtt liszttel besűrítjük és pirított dió-, illetve manduladarabokkal
tesszük felejthetetlenné.
Tyúkhúrsaláta.
A növényt a keményebb száraktól, a már elsárgult levelektől megszabadítjuk, megmossuk,
lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Ecettel, olajjal, kevés mustárral, sóval, borssal,
csipet cukorral ízesítve salátaöntetet készítünk. A növénnyel összekeverve rövid
ideig érni hagyjuk. A salátát ízesítjük még gyermekláncfű, mezei sóska leveleivel."
(Forrás: http://terebess.hu)
Én egyszerre szedem meg a szükséges mennyiséget,
szárítom, és porrá őrölve adom az ételekhez.
Készítek húsokhoz is, ilyenkor a leveleket szárítom csak meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése