2014. május 2., péntek

Gyógyszörpök

Mentaszörp

Hozzávalók:
  • 1 kg nyírfacukor
  • 2 liter víz
  • 2 kis csokor mentalevél
  • 3-4 citrom leve
A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk, majd hagyjuk kicsit hűlni, és hozzáadjuk a mentát. Kb. 20 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük, pépesítjük, és visszatesszük a szirupba. Alaposan elkeverjük, majd tiszta üvegekbe öntjük. Az üvegeket kb. 5 percig fejtetőre állítjuk, majd hagyjuk lassan kihűlni. 
Citromfű
A citromfűből önmagában és mentával keverve is készítenek szörpöt, mindkettő nagyon ízletes. A mentához hasonló frissíti, élénkíti a szervezetet. A citromfű remek nyugtató, egy nehéz nap után igazán áldásos tud lenni egy pohár citromfüves szörp. Használhatjuk idegesség, álmatlanság esetén, de gyomorpanaszokra, menstruációs görcsökre, szívpanasz esetén, vagy megfázáskor is.

Citromfűszörp

A citromfüvet tegyük egy nagy lábosba, és kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap forraljuk fel, és főzzük kb. 15 percig. Ezután szűrjük le, a főzőlevét pedig tegyük vissza a tűzhelyre. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet (literenként 60 dkg nyírfacukor és fél dl citromlé szükséges), majd forraljuk fel, és lassú tűzön hagyjuk kicsit besűrűsödni. Ha elkészült, üvegekbe öntjük, fejtetőre fordítjuk 5 percig, és lassan kihűtjük. 
Gyömbér
A gyömbér citrusos, csípős íze a meleg és a hideg időszakban is igazán kívánatos. A belőle készített szörpöt az év bármely szakában fogyaszthatjuk, hiszen a gyömbér remek fertőtlenítő, rendbe teszi az emésztést, segít hányinger, émelygés, menstruációs görcsök esetén. Támogatja az immunrendszer működését, rendszeres használata mindenkinek ajánlott. 


Zsóka-féle citromfű szörp

2-3 nagy csokor citromfű
2-3 liter víz
1,1/2 kg cukor/ vagy annak megfelelő egyéb édesítő
3 citrom
1 zacskó citromsav
1 3-4 cm-.es gyömbér
A tisztára mosott leveleket, és a cukor kivételével a többi hozzávalót egy éjszakán át áztatjuk.
Másnap hozzáadjuk a cukrot és felkeverjük, majd el kezdjük főzni. Kicsit sűrítjük, azután leszűrve tiszta üvegekbe öntjük.
Fejjel lefelé fordítva tartjuk 5-10 percig, majd száraz dunsztban lassan hagyjuk kihűlni. Címkézés után mehet a kamrapolcra.
Ízlésünknek megfelelően tehetünk hozzá pár ág mentát, azáltal még ízletesebb szörpöt kapunk.
1:5 arányban hígítva kínáljuk. Ne sajnáljuk tőle a jégkockát sem.
A citromkarikákat ne dobjuk el, használjuk tálaláskor, mert nagyon frissítő, finom íze van.

Gyömbérszörp

Hozzávalók:
  • diónyi gyömbér, karikákra szeletelve
  • 2 citrom, karikákra szeletelve
  • 30 dkg nyírfacukor
gyömbért a citromszeletekkel egy nagy tálba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap feltesszük főni, hozzáadunk fél liter vizet és a nyírfacukrot, felforraljuk, és addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Azután tiszta üvegekbe szűrjük, és szorosan lezárjuk. Az üvegeket kb. 5 percig fejtetőre állítjuk, majd hagyjuk lassan kihűlni.


(Forrás: http://utajovobe.eu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése