"Gyűjtése : június, július havában a virágzó virág vörös sziromlevelét
szárítjuk le, mely1:8 arányban szárad. Gyűjtésnél a szirmokat nem szabad
összetörni, mert elvesztik a színüket és fekete foltossá válnak. Vékony
rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítjuk. A szárítás alatt a
szirmok élénkpiros színüket elvesztik és liláspirosakká válnak.
Szárított állapotban teának leforrázva használják
Gyógyhatásai:
Idegcsillapító és idegnyugtató teaként alkalmazható.
Mellfájásnál, valamint köhögésnél, tüdőbajnál a teához mézet adva használják.
Tea készítés: ½ l vízzel leforrázunk 15 gr. pipacsot és 20 perc állás után szűrjük meg. Mézzel és citrom levével ízesítjük.
Egyéb felhasználása:
Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére
használják. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére,
szirupkészítésre használják. A füstölő pornak, a sajtnak,
cukrászsüteménynek is festéke. Régen bort is színeztek vele."
(http://www.otvenentul.hu/tarsasag/index.php/blogs/view/8732)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése