2014. május 2., péntek

Pipacsok

"Gyűjtése : június, július havában a virágzó virág vörös sziromlevelét szárítjuk le, mely1:8 arányban szárad. Gyűjtésnél a szirmokat nem szabad összetörni, mert elvesztik a színüket és fekete foltossá válnak. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítjuk. A szárítás alatt a szirmok élénkpiros színüket elvesztik és liláspirosakká válnak.
Szárított állapotban teának leforrázva használják
Gyógyhatásai:

Idegcsillapító és idegnyugtató teaként alkalmazható.
Mellfájásnál, valamint köhögésnél, tüdőbajnál a teához mézet adva használják.

Tea készítés: ½ l vízzel leforrázunk 15 gr. pipacsot és 20 perc állás után szűrjük meg. Mézzel és citrom levével ízesítjük.

Egyéb felhasználása:
Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. A füstölő pornak, a sajtnak, cukrászsüteménynek is festéke. Régen bort is színeztek vele."
 
(http://www.otvenentul.hu/tarsasag/index.php/blogs/view/8732)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése