2013. április 30., kedd

Rozmaring

 A Virágpiacon szereztem be egy pici tövet.

És mivel egyik kedvenc filmemből, azt tanultam, 

hogy ültessem a kertkapuba, és legyek bátran szerelmes,

ezért rögtön a bejárati ajtó mellé tettem.

 

 

 

A növény leírása:

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, mediterrán növény. Hazánkban cserépben nevelhető, fagyérzékeny illatos félcserje. Termesztése esetén homokos, meszes, száraz talajba ültessük, és mérsékelten locsoljuk. Virágzása márciustól májusig tart.

Hogyan gyűjtsük?

A növény leveleit és felső, virágos hajtását hasznosítják.

Mi van benne?

A növény illóolajat (cineolt, kámfort), keserű-(diterpéneket) és cseranyagokat, flavonoidokat, triterpénsavakat, tartalmaz.

Mire jó?

Ez a jellegzetes, finom illatú gyógynövény már a középkori gyógynövénymutatókban is szerepelt, és nem hiányozhatott egyetlen kolostorkertből sem. Kneipp, a híres 19. századi német természetgyógyász kedvenc gyógynövényei közé sorolta a rozmaringot.

Amellett, hogy az örökzöldek tűleveléhez hasonló levele kitűnő ízt ad ételeinknek, agyunkat is képes megvédeni a káros hatásoktól.
A napjainkban végzett kutatások megerősítik, amit az ókori görögök már régóta tudnak: a kutatók rámutattak a rozmaring agyunkat védő hatásaira. A rozmaring kivonat olyan összetevőt tartalmaz, amely képes ellenállni a szabadgyököknek köszönhetően lezajlódó káros folyamatoknak az agyban. A carnosic acidként (CA) ismert anyag a szabadgyökök elpusztításával megvédhet bennünket a sztróktól és más idegrendszeri elváltozásoktól, az Alzheimer-kórtól és az időskori demenciától, amelyek kialakulásáért a mérgeket és szabadgyököket teszik felelőssé.
A The Journal of Neurochemistry-ben és a Nature Reviews Neuroscience-ben is publikáló kutatók szerint a CA működésbe hoz egy olyan rendszert, ami képes megvédeni az agysejteket a agyban képződő szabadgyökök károsító hatásától.

Úgy vélik, a rozmaring gátolja az egészséges agy megöregedését, azaz fitten és élesen tartja agyunkat.

Emellett számos előny írható még a rozmaring javára:

1.   Megelőzi a mellrákot
Az ösztrogén egyensúlyának felbomlása hozzájárulhat a mellrák kialakulásához. A Tamixofen nevű gyógyszer – amit a hormonháztartás egyensúlyba hozására adnak – segíti megakadályozni a daganatos betegség kiújulását. Sajnos azonban szedése számos káros mellékhatással jár, úgymint hőhullámok, fejfájás, émelygés és hüvelyi vérzés.
A rozmaring ezzel szemben biztonságos, természetes alternatív gyógymód. Dr. Zhu, a New Jersey Állami Egyetem professzora felfedezte, hogy a rozmaring 2%-os koncentrációjának 3 hetes alkalmazása képes volt jelentősen csökkenteni a túlsúlyban lévő ösztrogént.
2.   Gátolja a bőr öregedését
Az olasz Catania Egyetem kutatói kimutatták, hogy a rozmaringban található hatóanyagok megvédik a bőr sejtjeit az öregedéstől, a ráncok kialakulásától, valamint a rozmaringban található fehérjék hatékony védelmet nyújtanak a  bőrünket érő stressz, a szabadgyökök és egyéb, a bőrben lévő méreganyagok támadása ellen.

3.   Nagyon jó méregtelenítő
Kimutatták, hogy a rozmaringkivonat közömbösíti és eltávolítja a méreganyagokat a májból még azelőtt, hogy azok bármilyen komolyabb kárt okozhatnának.
Májműködést serkentő képességének köszönhetően egészségesebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat.
4.    Enyhe vízhajtó hatása
segít csökkenteni a megduzzadt bokában lévő vizet.
Dr. M. Halaoui, egy marokkói egyetem biológusa a rozmaringkivonat vesére gyakorolt hatását vizsgálva felfedezte, hogy a rozmaring folyadék formájában naponta fogyasztva jelentős mértékben javíthatja a vesefunkciókat, serkenti a vizeletkiválasztást és megőrzi az alapvető ásványokat: a nátriumot, káliumot és kloridot. E tulajdonsága azért kiemelkedő, mert a hagyományos vízhajtó tabletták károsítják a vesefunkciót azzal, hogy felgyorsítják ezeknek a fontos ásványi anyagoknak a távozását a szervezetből.
5.    Antioxidáns és rákmegelőző hatású
A Szlovák Tudományos Akadémia Rákkutató Intézetének munkatársai kimutatták, hogy a rozmaringkivonat hatékonyan védi a DNS-t a szabadgyökök károsító hatásától.

Népi gyógymód - A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott. Illóolaja kiváló hajkondicionáló.Illóolaját használják (külsőleg) bedörzsölőszerekben fájdalomcsillapításra, valamint izom és ízületi panaszok esetén.

Érdekességek a rozmaringról
  • Régen szokás volt a menyasszony ruháját, fejdíszét virágzó rozmaringgal ékesíteni. Az apró fehér rozmaringvirág a tisztaság jelképe, csak szűz leányok hordhatták.
  • A rozmaring ág füstjének jellegzetes illata van, esküvők és temetések alkalmával is szívesen tették a füstölőbe.
  • Illóolaját az illatszer- és kozmetikai ipar is használja.
  • Már az ókori görögök is felfedezték előnyös hatásait: a diákok memóriája jelentősen javult a rozmaringtól, így jobban ment nekik a tanulás. A görög diákok a vizsgáikon rozmaringkoszorút viseltek a fejükön, ezzel serkentve agyműködésüket.

Hogyan használjuk?
  • Készíthetünk belőle teát
  • Fürdővízbe tehetjük: 1 kanál olivaolajjal felforraljuk 1 liter vízben. A rozmaringos fürdő frissítő hatású.
  • Illóolajként fürdővízhez adva izomlazításra kiválóan alkalmas.
  • Fűszerként illik a bárány- és vadhúsokhoz, az olaszos ízekhez, burgonyához, és kiválóan harmonizál a zöldségételekkel.
(Forrás: http://www.fitway.hu/)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése