2013. október 16., szerda

Házi fűszerek gyűjteménye

Ételízesítő:
1 kg sárgarépa
1 kg fehérrépa
1 kg paprika
1 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
2-3 nagy fej fokhagyma
4 nagyobb zeller
50 dkg karalábé
50 dkg karfiol
50 dkg kelkáposzta
1-1 csokor petrezselyemzöldje, zellerzöldje, lestyán
1 kg só

A hozzávalókat meghámozzuk, robotgéppel adagonként felaprítjuk, vagy ledaráljuk. Egy nagy tálban a sóval jól elkeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük.

Hagymás:
1 kg sárgarépa
1 kg petrezselyemgyökér
1 nagyobb zellergumó
4 nagyobb vöröshagyma
1 szál póréhagyma
1 fej fokhagyma
2 csokor petrezselyemzöld

A zöldségeket mossuk, tisztítjuk. A petrezselyemgyökeret, sárgarépát, zellert és fokhagymát apró lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát, póréhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. Összekeverjük az egészet és vékonyan elterítve (tepsiben vagy zsírpapíron) hagyjuk, hogy kiszáradjon (2-3 nap). Közben időnként meg kell forgatni, kezünk között eldörzsöljük a száradt zöldségeket végül, hogy finomabb legyen, majd jól zárható üvegekbe tesszük.

Zöldséges:
1 kg sárgarépa
1 kg fehérrépa
1 kg zöldpaprika
20 dkg karalábé
2 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 csokor zellerzöld
1 csokor lestyán
50 dkg só.

A zöldségeket tisztítjuk, húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük sóval, majd kis üvegekbe rakjuk.

Fűszeres szósz:
2 fej hagyma
2 sárgarépa
1 csokor zellerzöld
1 paradicsom
3 cukkini
1 fokhagyma
1 kanál petrezselyem
1 kanál rozmaring
1 kanál kakukkfű
pár levél zsálya, pár levél bazsalikom
4 ek. só
2 ek. olivaolaj

Vágjuk össze a zöldségeket és adjuk hozzá a sót és az olajat. Főzzük kb. 20 percig, majd keverjük bele az összes hozzávalót. Botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük.
Levesekbe, szószokba, sült húsok mellé, szinte mindenbe tehetünk egy kis kanállal. Hűtőben 1 hónapig eláll, de jégkockatartóban lefagyasztható.

Leveskocka házilag:
1 kg sárgarépa
1 kg fehérrépa levéllel együtt
2 nagy zeller levéllel együtt
5-6 közepes vöröshagyma
4-5 zöldpaprika
fél fej fokhagyma
kb.3-4 dl olaj, ízlés szerint só, bors.

Apróra ledarálunk mindent. Lábasban olajon elkezdjük párolni, főzni só, bors hozzáadásával. Párolás után hagyjuk kihűlni, jégkocka tartóba kiadagolva fagyaszthatjuk.

Paprika sóval:
1 kg paradicsompaprika
25 dkg durva só

A paprikákat megtisztítjuk, ledaráljuk, rátesszük a sót, és addig kavarjuk, míg a só felolvad. Üvegekbe töltjük, lezárjuk.

Fűszersók díszítésre, színezésre, ízesítésre:

Zöld só:
Tengeri só, szárított zellerlevél, szárított petrezselyem.
A szárított petrezselyemzöldjét vagy a szárított zellerlevelet kávédarálón összeaprítjuk. A finom szemcséjű tengeri sót és a tetszés szerinti ízesítőt fele-fele arányban jól összekeverjük, kis üvegekbe töltjük.

Citrom- és narancssó:
A citrom- vagy narancshéjat lereszeljük és sütőpapírra fektetjük. Megszórjuk sóval (1 kanál sóhoz 1 kanál reszelt héj) és 3-4 napot szárítjuk. Néha megforgatjuk. Száradás után erős darálón ledaráljuk.

Narancsos-gyömbéres fűszersó:
30 dkg nagy szemű tengeri só, 1 narancs vékonyan lehámozott héja, 2 diónyi friss gyömbér
A narancsot langyos vízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, majd éles késsel finomra felaprítjuk. A gyömbért meghámozzuk, és szintén apróra vágjuk. Mindent összekeverünk egy gyorsvágó gépbe és összezúzzuk. A nedvesség miatt terítsük szét egy nagy tányéron és tegyük langyos helyre száradni. A jól kiszáradt fűszersót üvegekben tároljuk.  Felhasználható pulyka-, kacsa-, liba- és csirkesültekhez, grillezésre váró lazac fűszerezésére, egyéb halakhoz is.

Citromos-kakukkfüves fűszersó:
5-6 ág friss kakukkfű, 1 citrom héja, 30 dkg durva szemcsés tengeri só.
A citromot alaposan mossuk, hámozzuk, és felaprítjuk a héját. A kakukkfű leveleit letépkedjük és éles késsel apróra vágjuk. Konyhai gyorsvágó gépbe tesszük a sót és az apróra vágott kakukkfüvet meg a citromhéjat. Jól összekeverjük, megszárítjuk, és üvegekbe töltjük.
Felhasználható tengeri halak fűszerezésére, rostonsült csirkemell ízesítésére, grillezett sajtok és zöldségek fűszerezéséhez.


Fűszerkeverékek:

Pörköltekhez:
2-2 kiskanál egész bors, egész kömény, koriander, mustármag, majoranna, 2-3 szem szegfűbors.
Az összes hozzávalót kávédarálón megdaráljuk és kis üvegekben tároljuk. Használhatjuk pörköltekhez, paprikás krumplihoz, gulyásleveshez.

Csirkéhez:
1-1 teáskanál szárított zsályalevél, koriandermag, szárított kakukkfű, fekete bors, majoranna, friss fokhagyma.
A szárított leveleket kávédarálón megdaráljuk és tároljuk. A fokhagymát viszont mindig frissen keverjük a darált fűszerekhez. Egy-egy teáskanálnyi mennyiség kell ezekből az alapfűszerekből. A húsokat egyenként dörzsöljük be a fűszerkeverékkel. A sózásról se feledkezzünk meg.

Grill:
1 teáskanál durva tengeri só, 1 mokkáskanál koriandermag, 1/2 mokkáskanál köménymag, 1/2 mokkáskanál római kömény, 1/2 mokkáskanál mustármag, 1 mokkáskanál durvára tört csilipehely, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, mozsár a töréshez.
A pirospaprikán kívül mindent egyszerre beleteszünk a mozsárba, és finomra törjük. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát és összekeverjük. Száraz helyen tároljuk. Mindenféle grillezésre, sütésre szánt húshoz lehet.

Vöröshagymakrém:
kb. 5-6 kg vöröshagyma, 5-6 evőkanál só.
A hagymákat megpucoljuk és félbevágjuk. Aprítógépben egész krémesre felaprítjuk. Egy nagy tálban a sóval alaposan elkeverjük (sót ízlés szerint tehetünk bele, ki mennyire sósan szereti). Mikróban sterilizált üvegekbe töltjük, fóliával lefedjük, lezárjuk a tetővel.
Minden olyan ételbe való, amiben a hagyma dominál, de figyeljünk rá, hogy ez már eleve sós!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése