2013. október 15., kedd

Tímárkodás, a bőr kikészítése

A szõrme (bõr) kikészítése

Elõször is: legjobb a fiatal állat téli (jan-febr) gereznája.
Másodszor: a lenyúzott bõr szellõs, árnyékos, hûvös, de nem hideg helyen 2-3 évig is eláll.

1.   SÓZÁS konyhasóval, vastagon Addig nyugodtan hagyhatod így, amíg össze nem gyûlik annyi, hogy érdemes legyen nekiállnod kikészíteni.
2.   ÁZTATÁS 18-20 C fokos vízben 24 órán keresztül, 3 óránként vízcserével
3.   MOSÁS 30-35 C fokos samponos vízben
4.   ÖBLÍTÉS 25-30 C fokos tiszta vízben)
5.   HÚSOLÁS valamivel kapard le a zsírréteget és a hártyát, vigyázva a bõrre. Jó az üveg vagy kés is, én egy kemény, egyenesoldalú mûanyaglapot használok. (Ha bõrt akarsz, most áztasd be tej szerû oltottmész és víz oldatába, egészen addig, míg az összes szõrt ki nem tudod könnyen húzni. Ne ijedj meg, néhány helyen magától lejön, és még mindig akad a háta felé olyan hely, ahol nem adja meg magát a szõr. Nyugodtan áztasd még.)
6.   CSÁVÁZÁS Lehetõleg nyáron csináld hordóban, így nem kell állandóan figyelned, hogy langyos legyen. 2-3 napig hagyd ebben a bõr vastagságától függõen. Természetesen egy nyúlnak kevesebb idõre van szüksége, mint egy kecskének vagy szarvasnak. A három nap nekem mindennél bevált. Fontos, hogy 8 óránként forgasd át a bõröket úgy, hogy ami alul volt, fölülre kerüljön, a felsõ meg alulra. Csak így lesz hasonló a minõségük. Csávalé 1: 100-120g búzakorpa + 50-60g konyhasó / víz liter. 80 C fokos vízben keverd fel. Ne ijedj meg, felhabzik, inkább figyelj, ne oltsa el a tüzet. ;-) Mire lehül 35-37 C fokosra, kész. Csávalé 2: 3-4ml akkusav VAGY 10-12ml 20%-os ecet + 60-70g konyhasó / víz liter.
7.   LECSURGATÁS árnyékos, szellõs helyen, most varrd össze a bõrt, ha húsolásnál kilyukadt - az elején párszor elõfordul :D
8.   TOJÁSOLÁS bõrpuhítás - 2-3 tojás SÁRGÁJÁT 5-6 evõkanál étolajjal és kevés langyos vízzel jól keverd fel, és ezzel kend be CSAK a bõrös oldalt.
9.   SZÁRÍTÁS szellõs, félárnyékos helyen, a bõr sárgás-fehér, kemény. ha több bõrt egymásra kell tenned, mert kevés a hely, lehetõleg csak a szõrös rész feküdjön egymáson, és figyelj, nehogy befülledjen vagy molyosodjon - hajlamos rá. Addig szárítsd, mig nem lesz nedvesebb a levegõnél, szóval szárazra.
10.   PIHENTETÉS a húsoldalt nedvesítsd be vizes szivaccsal, majd összeforgatva a húst hússal, szõrt szõrrel tedd nejlonba másnapig
11.   TÖRÉS gerinctõl has felé törd a bõrt, mint mikor a buszjegybõl tekercset csinálsz, csak nagyban. A dolog lényege, hogy egyformán puha és hajlékony bõrt kapj.
12.   ÁZTATÁS 1-2 órára tedd 30 C fokos vízbe, mellé 30-40g konyhasó / víz liter
13.   CSERZÉS hogy használni is tudd. Cserzõ gár kb 4 bõrhöz: 20g timsót forralj fel tiszta vízben. Keverj el 5-6 tojássárgáját 30g konyhasóval, majd add hozzá a timsós oldatot. Adj hozzá annyi búzalisztet, hogy tejfölszerû masszát kapj. FONTOS, hogy a timsóoldat hozzáadáskor langyos legyen! Ezzel a masszával kend le a bõrt.
14.   SZÁRÍTÁS
15.   NEDVESÍTÉS, FELTÖRÉS, RÁMÁZÁS szegezd ki valahova, így kisímul a hát púpja
16.   SZÕR TISZTÍTÁSA - persze csak akkor, ha van ;) Mosóbenzin + BÜKK fûrészpor vagy liszt keverékével a szõrt dörzsöld jól át, majd rázd ki és porszívózd. Ja a bükk fûrészpor azért fontos, mert az összes többi, amihez hozzájuthatsz, túl szálkás.
AZ ÍGY KIKÉSZÍTETT BÕR PUHA, A SZÕR PEDIG CSILLOGÓ LESZ.


(A teljes szöveget a neten találtam, elnézést, hogy nem jegyeztem fel, ki volt az írója.)

1 megjegyzés: