"Gomba termesztése
Én fűzfa forgácsot főzök meg,
lecsöpögtetem, langyosra hűtöm,
3-4 összemarék kihűlt forgácshoz elmorzsolok 1 marék micéliumot.
Jól elkeverem, zsákokba töltöm.
Miután tömörre rázom a zsákot, lekötöm a száját.
Felhevítek egy 200-as szeget, annak a feje ugyanis pont akkora,
amekkora lyuk kell a zsák oldalára.
A szeg forró fejével 10x10 cm-enként lyukakat csinálok a zsák oldalára.
Itt nő ki a gomba.
Az átszövetés idejére kupacba rakom,
így a keletkező hő megmarad, gyorsítja a folyamatot.
Néha megnézem. Ha kb. harmada fehér a látható felületnek,
felakasztgatom a zsákokat.
Letermesztéshez kell a természetes,
vagy a mesterséges fény, sok pára,
és 25 foknál nem lehet melegebb, 18-20-nál meg hidegebb.
Különböző méretű lesz a gomba, amikor le lehet, le kell szedni.
Fiatal korában a széle lefelé és befelé kunkorodik.
Amikor elkezd kisimulni, már nem lesznek nagyobbak a fejek,
le kell szedni, mert elöregszik.
3-4 összemarék kihűlt forgácshoz elmorzsolok 1 marék micéliumot.
Jól elkeverem, zsákokba töltöm.
Miután tömörre rázom a zsákot, lekötöm a száját.
Felhevítek egy 200-as szeget, annak a feje ugyanis pont akkora,
amekkora lyuk kell a zsák oldalára.
A szeg forró fejével 10x10 cm-enként lyukakat csinálok a zsák oldalára.
Itt nő ki a gomba.
Az átszövetés idejére kupacba rakom,
így a keletkező hő megmarad, gyorsítja a folyamatot.
Néha megnézem. Ha kb. harmada fehér a látható felületnek,
felakasztgatom a zsákokat.
Letermesztéshez kell a természetes,
vagy a mesterséges fény, sok pára,
és 25 foknál nem lehet melegebb, 18-20-nál meg hidegebb.
Különböző méretű lesz a gomba, amikor le lehet, le kell szedni.
Fiatal korában a széle lefelé és befelé kunkorodik.
Amikor elkezd kisimulni, már nem lesznek nagyobbak a fejek,
le kell szedni, mert elöregszik.
Jó hozzá minden forgács, de a fenyőt egy évig érlelni kell,
hogy megváltozzon az összetétele.
hogy megváltozzon az összetétele.
A leírást egy FB-os csoportban osztotta meg egy tag. Tőle mentettem le.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése