2013. december 3., kedd

Natúr krémsajt házilag

Hozzávalók

  • legalább 20%-os tejföl

Elkészítés

Csak 20 %-os vagy annál zsírosabb tejfölt használjunk hozzá. Egy magas tál fölé helyezünk egy műanyag szűrőt kibélelve két réteg gézzel vagy egy réteg vékony vászonanyaggal. Ebbe öntjük a két nagy doboz tejfölt (450 g egy doboz), lefedjük egy kistányérral és hagyjuk hűvös helyen lecsorogni a savót belőle. Ez 3-4 óra alatt megtörténik, de hagyhatjuk tovább is, betéve a hűtőbe. Ha kész, a szűrőből egy tányérra borítjuk, és további felhasználásig egy jól záró fedeles dobozban a hűtőbe tesszük.
Varrhatunk vékony vászonból egy nagyobb zacskót is, ebbe töltjük a tejfölöket, száját bekötjük és felakasztva csorgatjuk ki a savót. 450 g tejfölből kb. 250 g krémsajtot kapunk.

Egyes édes süteményeknél kiválthatjuk vele a mascarponét, használhatjuk tejszínhabbal, gyümölcspürével keverve, édesítve egy picit. Könnyebb, kevésbé zsíros krémet kapunk. Tiramisu esetében viszont maradjon az eredeti mascarpone.
Tipp:
Ha előre tudjuk, hogy sós dolgokhoz lesz rá szükség, akkor a tejfölbe keverhetünk 2 dobozonként fél teáskanál sót kicsurgatás előtt, így megkapjuk a boltokban "vajkrémként" árult termék tökéletes helyettesítőjét.
Keverhetünk bele apróra vágott zöldfűszereket és 2 gerezd átpréselt fokhagymát, vagy a "magyaros" változatba pirospaprikát, őrölt köményt.
Ha a zöldfűszeresbe kevés őrölt fehérbors is kerül, és többféle reszelt sajt/érett camambert/ márványsajt/juhtúró, akkor remek sajtkrémet készítettünk. Ezt használhatjuk sós palacsinták/ péksütemények töltésére. Ha elég sok a sajtféle benne, akkor golyókat formázhatunk és törött borsba/piros paprikába/aprított zöldfűszerbe/durvára tört dióba hempergetjük, így kínáljuk vendégváró falatként.
Amennyiben több napig hagyjuk kicsorogni a sós tejfölt, olyan sűrű lesz, hogy olajos kézzel golyókat formázhatunk belőle, ezeket befőttesüvegbe tesszük. Felöntjük extra szűz olívaolajjal, egész borsot, 3-4 gerezd pucolt, aprított fokhagymát és egy ág rozmaringot, bazsalikomot teszünk bele. Hűtőben tároljuk, pirítós kenyérrel, friss paradicsommal tálaljuk. Az olajat pedig elhasználjuk salátára.
http://mohakonyha.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése