2013. december 29., vasárnap

Gyümölcsecet készítése

A mennyiségeket 1 kg gyümölcshöz adom meg.
1 liter víz, 10 dkg cukor. Ezt felforraljuk, majd ha kissé kihűlt, ráöntjük a gyümölcsre, tetejére 1 darab kenyeret teszünk. Vászonruhával lekötjük, és az üveget meleg helyre állítjuk, 20-28 fok közötti árnyékos helyre. 10 napig érleljük, többször  megkeverjük, majd leszűrjük.
Innentől ajánlott nagyobb szájú üvegbe tenni, hogy aztán majd egyszerűen merőkanállal le tudjuk szedni az ecetágyról majd a letisztult ecetet.
Tehát a leszűrt levet lemérjük, ahány liter lé, annyiszor 10 dkg cukrot kell ráönteni.
Néhány nap múlva forrni kezd, 4 hétig kell tovább erjeszteni, a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy) ha letisztult, lefejtjük, üvegekbe töltjük. 
Tartósítószer nem kell rá!
Előfordulhat, hogy palackozás után újabb és újabb ecetágy fog kialakulni. 
Ez nem gond, újra át kell szűrni és kész.
A tapasztalatom az, hogy eddig minden kipróbált gyümölccsel működik ez a recept.

1 megjegyzés:

  1. A szűrés utáni érleléskor már le lehet fedni, vagy akkor is csak vászon megy a tetejére? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés