Juhász Béla útmutatása
Az alábbi
cikkben bemutatom az általam alkalmazott alvószemzést - néhol egy
kicsit eltérek a könyvekben leírtaktól, de én így csinálom, eddig
sikeresen.
Általában 85-90%-ban megerednek a szemzéseim. Minden lépést vagy fontos folyamatot fényképes illusztrációval segítek.
Általában augusztus közepe és szeptember
elseje között végzem az alvószemzést, így az esetek többségében a
rügyek már csak tavasszal hajtanak ki.
Nyár végi alvószemzés lépésről lépésre
1. Első dolgunk eldönteni, hogy mit szeretnénk szemezni. Azt a fát, amire a szemzés történik - jelen esetben egy Sylvia nevű cseresznyefa lesz az alany - alaposan be kell locsolni (2 héten keresztül minden második nap kb. 1 órát locsolom). Ez feltétlenül szükséges a jó nedvkeringés beindulásához, ami abban segít nekünk, hogy a kéreg könnyen elváljon a törzstől.
2. Következő teendőnk kiválasztani azt a
fajtát, amit szeretnénk beszemezni. Most egy különleges cseresznyét
(Rita) fogok szemezni egy kivételes fáról, amit korábban Dr. Apostol
János szemzett (ezen a fán is 7 fajta terem).
3. Harmadik lépés a szemzőág beszerzése:
vásárolhatjuk vagy ismerősök fáiról is kérhetünk. Ha ismerőstől
szerezzük be, mindig győződjünk meg arról, hogy a fa erős, életképes,
betegségnek nincs nyoma, nehogy a mi fáinkat megfertőzze.
Nem jó a termőrügy (balra), csak a hajtórügy (jobbra)
Válasszuk ki a megfelelő hajtást. Minden
kertben az ott használt szerszámokkal dolgozzunk. Metszéshez a
tulajdonos metszőollóját használom, hogy elkerüljem a vírusfertőzést.
Mindig fiatal hajtást válasszunk! Nem előnyös a túl erős, de a túl
gyenge vessző sem. Nem jó a termőrügy, csak a hajtórügy, mivel ennek
tavasszal minél gyorsabban hajtania kell, nem pedig virágoznia.
4. A leszedett ágról távolítsuk el a
hajtás csúcsát és a leveleket. Kb. 1 centit meghagyunk a levél szárából
- ennek később még szerepe lesz. Az így kapott vesszőt akár 2 hétig is
tárolhatjuk vizes újságpapírba csomagolva, zacskóban a
hűtőszekrényben.
1 cm-t hagyjunk meg a levelek szárából |
5. Kezdődhet a szemzés. Túl
sok szerszámra nincs szükségünk, szemzőkés vagy szike is megfelel a
célra, ezenkívül kell rafia vagy valamilyen nejlonos spárga, illetve
papír, hogy feljegyezhessük ténykedésünket. Én szikével dolgozom, mert
így minden fánál, fajtánál új pengét tudok használni. Ez is azért
fontos, hogy ne vigyek át semmilyen kórokozót az egyik fáról a másikra.
Legjobb a kora reggel vagy a késő esti órákban szemezni, így
elkerülhetjük a nap káros sugarait. Mielőtt nekilátunk, az új
szikepengét és a kezünket is mossuk meg alaposan.
A fa ágára vagy a törzsére merőlegesen,
egy határozott mozdulattal vágjunk be a kérget. Nem jó többször
vagdosni, mert ezzel csak a fát roncsolnánk, szilánkosítanánk és ezzel
rontanánk a megeredés esélyét. Fontos, hogy minden beavatkozás egy
mozdulattal történjen.
A következő vágással - amit az előző vágásra merőlegesen, kb. 1,5 cm szélességben - az ágon egy T-alakot kapunk, amit a pengével finoman nyissunk szét.
A következő vágással - amit az előző vágásra merőlegesen, kb. 1,5 cm szélességben - az ágon egy T-alakot kapunk, amit a pengével finoman nyissunk szét.
|
6. A szemző ágat fejjel
lefelé fordítva a szem (levélhónalj) alatt kb. 1 centivel bemetszést
végzünk úgy, hogy ne csak a szemet, hanem vele együtt kis fás részt is
vágjunk, amit folyamatosan a szem fölött kb. 1 centiméterig
folytassunk. Utána megfordítjuk az ágat és a kívánt helyen, az ágra
merőleges metszéssel kivágjuk a szemet. Azért vágom így, mert így a
szem nehezebben tud felcsúszni a kötözés közben. Soha ne érintsük meg a
metszlapot és az alanyon lévő T-vágás belsejét sem.
Most jött el a kis levélnyél szerepe:
ennél fogjuk meg a szemet, majd a T-alakba, föntről lefelé finoman
becsúsztatjuk, teljesen a T alakú bevágás tetejéig. Ha nehezen megy,
akkor a másik kezünkben lévő szikével segíthetünk betolni. Az utolsó
fél centiben már a szem tágítja magának a helyet, ezzel is segítve,
hogy a kötözésnél a szem ne tudjon csúszkálni, elmozdulni.
6. Következő lépés a szem fixálása spárgával.
Ha több fajtát szemzünk a fára, érdemes több színű spárgával dolgozni,
így tavasszal - a spárga leszedésekor - könnyen beazonosíthatók a
különböző fajták. A spárgát a szemzés alatt megkötjük, innen kicsit
húzva felmegyünk a szemzés tetejéig. A spárgával X-alakot képzünk, hogy
ne csúszkálhasson el a szem. Cél az eredeti állapot visszaállítása, a
kéreg jó zárása, vigyázva, hogy a spárga ne tudjon becsúszni a vágásba
és a T kihajtott oldalai jól visszafeküdjenek a helyükre.
Innen ismét lemegyünk a szem alá és
elkezdjük a végleges zárását, mostantól szorosabbra húzzuk, és tekerjük
a madzagot, amíg teljesen be nem fedtük a sebet. A szem alatt és a szem
fölött egy kicsi rész maradjon szabadon. A kötözést úgy fejezzük be,
hogy visszafelé tekerve a kiinduló pontnál elkötjük a kötözőanyagot. A
felesleget eltávolítjuk. Ezzel végeztünk is a szemzéssel.
Két hét múlva meggyőződhetünk a munkánk
sikeréről. Az a jó, ha a maradék levélszár magától leesik vagy ha
kicsit megmozgatjuk, könnyen leválik a szemről. Időnként nézzük meg a
szemzésünket, ha esetleg nagyon megduzzadna, akkor finoman vágjuk meg a
szem fölött és alatt a spárgát, vigyázva, nehogy a szemzésünket
megvágjuk. A kötözőanyagot csak tavasszal szabad eltávolítani, mikor
már a fa és az új szemzésünk is kihajtott, vagyis az első levelek
megjelenése után.
Az alanyon lévő ágat célszerű visszavágni úgy, hogy az új szemzésünk
legyen az ág vége. Innentől úgy bánunk vele, mint a rendes fákkal,
esetleg, ha nagyon növekedne, június körül érdemes visszametszeni.
Ősszel javasolt, tavasszal viszont elengedhetetlen a lemosó permetezés,
mivel az első év a legkritikusabb. A szemzés további előnye, hogy
idomtalan fákból is csinos fákat lehet alakítani: ha féloldalas a fa,
akkor arra a felére szemzünk a törzsbe, ahova az ágat szeretnénk.
Szemzés törzsbe
A gyümölcsfák
kombinálási lehetőségei saját fajon belül a legkönnyebbek, pl. körte
körtével. Eddig nekem az alábbi kombinációk sikerültek: alma-körte,
meggy-cseresznye, cseresznye-meggy, szilva (minden válfaj piros levelű,
dísz- és japán is)-kajszi, kajszi-szilva, szilva-őszi, őszi-szilva,
szilva-mandula, körte-nashi, nashi-körte, mandula-őszi.
Szemzéssel rendkívül érdekes kombifákat
lehet összevarázsolni. Ezek a fák olyan hobbikertekbe javasoltak, ahol
helyhiány van és érvényesül az a tulajdonságuk, hogy változatos
gyümölcsöket teremnek.
Ha olyan fajtákat válogatunk össze, melyek egyszerre teremnek,
- a fát könnyebb permetezni,
- szép látvány, amikor érik
- hátránya, hogy 2-3 hét alatt leterem.
Ha úgy válogatjuk össze a fajtákat, hogy egymás után érjenek
- akár 3 hónapig is mindig van új, friss gyümölcs (természetesen így minden fajtából kevesebb terem)
- bonyolultabb a növényvédelem
- nem olyan látványos, mert mindig csak egy kicsi része érik, virágzik.
Végszóként mindenkinek javaslom, hogy
bátran vágjon bele, itt az ideje! Minden egyes megmaradt fajtát a
későbbiekben a sajátjának fog érezni. Végül is erre való a kert:
kikapcsolódni, kísérletezgetni, csodát tenni. Sok sikert kívánok
mindenkinek!
(Forrás: http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcsfak/alvo-szemzes-lepesrol-lepesre-kepgaleria/1754/)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése