Hozzávalók
50 dkg liszt, 5 g sütőélesztő vagy egy csomag szárított élesztő, 2 evőkanál porcukor, 2 tojás, 2.5 dl tej, 10 dkg margarin, étolaj a kenéshez, 6-7 db 0.5 literes alumínium sörösdoboz, alufólia a sörösdobozok csomagolásához.
50 dkg liszt, 5 g sütőélesztő vagy egy csomag szárított élesztő, 2 evőkanál porcukor, 2 tojás, 2.5 dl tej, 10 dkg margarin, étolaj a kenéshez, 6-7 db 0.5 literes alumínium sörösdoboz, alufólia a sörösdobozok csomagolásához.
Előkészületek
A sörösdobozokat gondosan csomagoljuk be alufóliába. Erre azért van szükség, hogy sütés közben ne égjen bele a süteménybe a dobozokról a festék. Ha becsomagoltuk, akkor szilikon ecsettel vékonyan kenjük be olajjal a becsomagolt dobozokat, hogy könnyebb legyen majd az alufóliát kiszedni a kürtöskalácsok belsejéből.
A sörösdobozokat gondosan csomagoljuk be alufóliába. Erre azért van szükség, hogy sütés közben ne égjen bele a süteménybe a dobozokról a festék. Ha becsomagoltuk, akkor szilikon ecsettel vékonyan kenjük be olajjal a becsomagolt dobozokat, hogy könnyebb legyen majd az alufóliát kiszedni a kürtöskalácsok belsejéből.
Elkészítése
A hozzávalókat keverjük össze alaposan, és dagasszunk belőle egyenletesen lágy tésztát. Elsőre lehet, hogy kissé ragacsosnak fog tűnni, de mire kész lesz, el fog válni az edény falától, és összeérik a tészta. Ha ez megvan, takarjuk le, és hagyjuk legalább egy órát kelni a tésztát...
A hozzávalókat keverjük össze alaposan, és dagasszunk belőle egyenletesen lágy tésztát. Elsőre lehet, hogy kissé ragacsosnak fog tűnni, de mire kész lesz, el fog válni az edény falától, és összeérik a tészta. Ha ez megvan, takarjuk le, és hagyjuk legalább egy órát kelni a tésztát...
Ha
szépen megkelt, szedjük 6-7 egyforma darabra, és a darabokból sodorjunk
80-100 cm hosszú csíkokat. A receptújságban csak hat darabot írtak, és
egy méter hosszú csíkokat, de nekünk annyira megkelt a tészta, hogy
kevésnek találtuk a hatot. Az első csíkot még mi is egy méter hosszúra
sodortuk, de túlságosan hosszú lett, és amikor a dobozra tekerve
megpróbáltuk megsodorni, lejött a dobozról. Így a többit nagyjából 80 cm
hosszúra sodortuk ki, és így pont jó lett. Szóval szép lassan mind a
hét dobozra feltekeredtek a csíkok. A feleségem megkente őket tojással,
én pedig meghempergettem három darabot fahéjas cukorban, négy darabot
pedig kakaós cukorban. Mint később kiderült, ez nem volt olyan jó ötlet.
Mármint sem az előre meghempergetés, sem a kakaó, de ezt majd lentebb.
Az előkészített kürtőskalácsokat
sorakoztassuk fel egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A sütőpapír azért
kell, mert elképzelhető, hogy az olvadó cukros bevonat lecsepeg, és ha
odaég a tepsire, akkor csákány kellhet a kiszedéshez… Előmelegített
sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt elkészülnek...
Ezt
követően szedjük ki őket a sütőből, és próbáljuk meg leimádkozni a
sütés közben megkelt - így jól rászorult - kürtőskalácsokat a sörös
dobozokról. Mi először késsel akartuk lefeszegetni, aminek a
következménye az lett, hogy szakadt a tészta és elkezdett leperegni a
rásült cukros bevonat. A másodiknál már inkább ésszel álltunk neki, mint
erővel: a sörös dobozok egyik végénél megkezdtük az alufólia bevonatot,
és a sörös dobozt úgy húztuk ki a kürtőskalácsok belsejéből, hogy az
alufólia bennük maradt. Ezt követően – mikor már nem feszült a tészta –,
könnyedén el lehetett távolítani a kürtőskalácsok belsejéből a fóliákat
anélkül, hogy a tészta szét akart volna szakadni...
Tapasztalatok
Előre cukorba forgatni nem volt jó ötlet, mert a sütőben összeolvad a cukor, és egyetlen összefüggő, törékeny bevonat lesz belőle, ami folyton lepattog a tésztáról. Fura is volt ez a megoldás, hiszen ha egy vásárban vesz az ember kürtőskalácsot, azt is frissen kisülve hempergetik meg a bevonatban, és nem abban sütik ki. Így legközelebb mi is a klasszikus technikát választjuk.
Előre cukorba forgatni nem volt jó ötlet, mert a sütőben összeolvad a cukor, és egyetlen összefüggő, törékeny bevonat lesz belőle, ami folyton lepattog a tésztáról. Fura is volt ez a megoldás, hiszen ha egy vásárban vesz az ember kürtőskalácsot, azt is frissen kisülve hempergetik meg a bevonatban, és nem abban sütik ki. Így legközelebb mi is a klasszikus technikát választjuk.
(Forrás: http://www.sokszinuvidek.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése