2013. szeptember 20., péntek

Chutney láz: alma, szilva és meggy

Engem is utolért...

Kicsit bizonytalankodva kezdtem hozzá, de a végeredmények elég meggyőzőek lettek.
Kezdetnek két fajtát készítettem, egyet almából egyet szilvából.



Alma chutney recept: http://www.receptindex.com/alma/alma-chutney

 ALMA-CHUTNEY


Hozzávalók 4 db 4,5 dl-es üveghez: 1 kg savanykás alma, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg puha mazsola, 1 kávéskanál gyömbérpor, 1 evőkanál mustármag, 1 kávéskanál só, 1/4 mokkáskanál cayenne-i bors, 2 dl fehér borecet, 50 dkg barnacukor.

-  cayenne-i bors helyett fehérborst tettem, és borecet helyett sima ecetet.

Elkészítés: A szokásos módon elmossuk és előkészítjük a csavaros fedelű üvegeket. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat eltávolítjuk, majd vékonyan felszeleteljük a gyümölcsöt. A hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk. Az almát, a hagymát, a mazsolát, a gyömbérport, a mustármagot, a sót, a cayenne-i borsot, a borecetet és a cukrot nagyobb edénybe tesszük, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül, gyakorta megkevergetve 30-40 perc alatt sűrűre főzzük. A forró mártást meleg vízbe állított üvegekbe szedjük, az üvegeket lezárjuk, és fejtetőre állítjuk. 10 perc múlva talpra fordítjuk őket, hagyjuk kihűlni, majd felcímkézzük, és végleges helyükre tesszük. Főtt húsokhoz, vadakhoz, húsgombóchoz, sonkához, currys ételekhez kínáljuk. Ha az üveg tartalma egyszerre nem fogy el, a maradékot lezárt üvegben, felhasználásig a hűtőszekrényben tároljuk.

tudni: A chutney (ejtsd: csáttni) indiai eredetű mártás-ízesítőféle, amely gyümölcsből és különféle fűszerekből készül. Általában erősen csípős, ugyanakkor édeskés és savanykás is lehet. Húsok, párolt vagy sült zöldségek mellé adhatjuk.

Anyám közölte, hogy ne nagyon tegyem messzire...



Szilva chutney receptje:
http://apaakonyhaban.blog.hu/2012/08/07/orgazmus_chutney_a_szilvaszezon_legjobb_resze

A hozzávalók tehát:
  • 1 kg szilva 
  • 2 diónyi csíkokra felmetélt friss gyömbér (mi port tettünk bele, megfelelt)
  • 10 dkg mazsola
  • 30 dkg  alma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál currypor
  • 40 dkg barnacukor  (nálunk sima kristálycukor volt itthon)
  • 2 teáskanál só
  • 1,5 dl vörösborecet / almaecet, helyettesíthető
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 1 db chili paprika / magyar erős piros paprika porítva
  • 2 db egész fahéj
  • 3 db csillagánizs (ezt mi kihagytuk, nem volt itthon...)
Az összes hozzávalót vágjuk föl kis darabokra és öntsük össze. 
Ha összeállt, ahogy a fényképen is látszik,
akkor 40 percen át intenzív kevergetés közben forraljuk, hogy ne égjen oda!
Ha mindennel készen vagyunk, már csak egy dolog van hátra:
az ecet hozzáadása és újabb 5 perc forralás.
Ezután forrón üvegekbe tölthetjük,
és a lekvárokhoz hasonlóan levegőmentesen zárjuk le!
5 perc fejre fordítás után száraz dunsztban várja a reggelt a chutney.

- Curry helyett bambusz port tettem, és sima ecetet.
A fahéj és ánizs helyett pedig mézeskalács-fűszerkeveréket használtam.
És csak most döbbentem rá, hogy az ecettel se kellett volna rögtön nyakon önteni...
A végeredmény a nevéhez méltó. Mint egy hatalmas sokk.... fejbe vágott. :D



Rozmaringos meggy chutney receptje innen:
http://www.kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/38-rozmaringos-meggychutney.html


1,5 kg meggy, 20 dkg vöröshagyma, 1 csomag mazsola, 30 dkg cukor, 2,5 dl málnaecet, 1-2 szál friss rozmaring, két teáskanál őrölt gyömbér, só

- sima ecetet használtam, és szárított rozmaringot -

A meggyet magozzunk ki, tegyük egy nagy lábasba és adjuk hozzá a következő anyagokat: a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, a mazsolát, a cukrot, a málnaecetet (ha nincs, akkor borecetet), a friss rozmaringot, az őrölt gyömbért és ízlés szerint sót.
Állandó kevergetés közben főzzük 40-45 percig. Ha csípősre szeretnénk készíteni, akkor 1-1 darab erős paprikát is tehetünk bele. Forrón töltsük üvegekbe, azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre. Így tartósítószer nélkül tárolhatjuk hűvös és száraz helyen.

A meggy kifolyt levéből pedig gyorsan egy kis szörpöt főztem: amennyi a lé súllya, annyi cukorral és egy csepp mézeskalács fűszerkeverékkel bolondítottam meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése