Nem szeressem a ketchupot.
Gyerekem szeresse.
Így egy jó recept kapcsán próbára tettem a házit.
Íme a recept:
2kg paradicsom, 0,5kg hagyma, 1dl olaj, 1ek só, 6ek cukor, 3 babérlevél, 1ek
10%-os ecet.
Paradicsomot lehámozni és mindent összeturmixolni + bele a
babérlevél.
2 órát főzni. Ennyi.
Nagyon finom lett, szeressem a ketchupot! :)
És egy másik:
Hozzávalók:
2
kg paradicsom, 50 dkg alma, 50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa és
gyökér), 2-3 db paprika (fehér), 5 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál
köménymag, 25 dkg cukor, 5 dkg mustármag, 1 dkg szemes bors, 1 dkg őrölt
gyömbér, 2 db babérlevél, 2-3 db szegfűbors, 2 dl 10 %-os ételecet, 3
evőkanál só
Elkészítés:
Az
apróra vágott zöldségeket és gyümölcsöt a fűszerekkel összekeverjük és
egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap puhára főzzük és átpasszírozzuk.
Ezt követően beleöntjük az ecetet majd újra felforraljuk és üvegekbe
töltjük. Szárazdunsztban hűtjük ki és irány a kamra.
Zsóka féle:
Hozzávalók:
50 dkg sűrített paradicsompüré nagyon sűrű legyen, akár bolti paradicsom pürét is használhatunk
5 dkg cukor
1 dkg só
1 fej vöröshagyma
½ kávéskanál törött bors
1 kávéskanál szegfűszeg
½ kávéskanál fahéj
1 kávéskanál gyömbér por
1 szerecsendió reszelve
½ kávéskanál kakukkfű
1 dl ecet
1 evőkanál finomra vágott tárkony
1 kávéskanál fűszerpaprika (rózsa)
1-2 szem csillagánizs
A fűszereket nagyon finomra őröljük, átszitáljuk, a tárkonyt egy lábasba tesszük az ecettel, és 10 percig lassú tűzön főzzük. A sűrített paradicsomot egy rozsdamentes edényben feltesszük főzni, hozzászűrjük a tárkonyos ecetet, és a finomra őrölt fűszerekkel főzzük tovább. A vöröshagymát egy gézbe kötjük és úgy adjuk hozzá. forrástól számítva 20 percig állandó kavarás mellett főzzük. Ezután tiszta kis üvegekbe merjük, és légmentesen lezárjuk. Ezután dunsztoljuk, forrástól számítva 20-25 percig, majd hagyjuk kihűlni és címkézzük. A kamrában legalább egy évig eltartható bontatlan állapotban. Felbontás után hűtőben kell tartani.
Zsóka féle:
Hozzávalók:
50 dkg sűrített paradicsompüré nagyon sűrű legyen, akár bolti paradicsom pürét is használhatunk
5 dkg cukor
1 dkg só
1 fej vöröshagyma
½ kávéskanál törött bors
1 kávéskanál szegfűszeg
½ kávéskanál fahéj
1 kávéskanál gyömbér por
1 szerecsendió reszelve
½ kávéskanál kakukkfű
1 dl ecet
1 evőkanál finomra vágott tárkony
1 kávéskanál fűszerpaprika (rózsa)
1-2 szem csillagánizs
A fűszereket nagyon finomra őröljük, átszitáljuk, a tárkonyt egy lábasba tesszük az ecettel, és 10 percig lassú tűzön főzzük. A sűrített paradicsomot egy rozsdamentes edényben feltesszük főzni, hozzászűrjük a tárkonyos ecetet, és a finomra őrölt fűszerekkel főzzük tovább. A vöröshagymát egy gézbe kötjük és úgy adjuk hozzá. forrástól számítva 20 percig állandó kavarás mellett főzzük. Ezután tiszta kis üvegekbe merjük, és légmentesen lezárjuk. Ezután dunsztoljuk, forrástól számítva 20-25 percig, majd hagyjuk kihűlni és címkézzük. A kamrában legalább egy évig eltartható bontatlan állapotban. Felbontás után hűtőben kell tartani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése