2013. szeptember 24., kedd

Komló felhasználása

Egy biciklizős napon leltem rá egy hatalmas vadon növő komlómezőre.
Később visszatértem, és teleszedtem a kosaramat.


Több mindent is szeretnék belőle, amit mindenképp meg fogok próbálni az a sör!
Íme a receptje: 
30 dkg árpát megpörkölünk egy palacsintasütőben, és 2 dkg komlóval egy tiszta vászonzacskóba tesszük, jól bekötjük a zacskó száját és 15 liter vízben 2 órán át főzzük. Megpirítunk 45 dkg cukrot, pirosra, és a fövő vízből vett adaggal felengedjük.
De csak annyira, hogy a cukor feloldódjon, és ezután a cukros vizet visszaöntjük az árpa-komló főzővizébe. Együtt is főzzük, legalább 10 percig. Ezután állni hagyjuk 12-15 órán át, leszűrjük, és belemorzsolunk 2.dkg élesztőt, jól elkeverjük, és újra 12-15 órán át állni hagyjuk.Ezután üvegekbe tehetjük. Az üvegeket 3/4 részig töltsük, és zárjuk le. Ezek után 8 napra hideg helyre tegyük, hogy erjedhessen. 

Ezen túl felhasználható még szárított állapotban:
A komlótobozokat sikeresen alkalmazzák, mint enyhe nyugtató- és altatószert. A népi gyógyászatban gyomornedv-elválasztódást serkentő hatása miatt emésztési panaszok kezelésére használatos, de fokozott szexuális izgalmi állapot esetén is szóba jön. Fiatal lányoknál menstruációt elősegítő hatása volt megfigyelhető, mely a drognak bizonyos ösztrogénhatására utal. Homeopátiás készítményével főként idegességet és alvászavarokat gyógyítanak.

Tea készítése: forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított komlót, hagyjuk állni negyed órán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Altató hatású.
Fürdő: lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, majd tegyük a fürdővízbe.
Párna: lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, és tegyük a párnánk alá. Illóolajai a belélegzett levegővel jutnak a szervezetbe. 10 naponta cseréljük komlópárnánk tartalmát. 

A komlófürdők és komlópárnák nyugtató hatását biztosra vehetjük. A komló bizonyítottan jó nyugtató és altatószer, de használják étvágytalanság és gyomorpanaszok ellen, továbbá idegi eredetű hasmenés esetén is. Gyakran más növényi nyugtatókkal együtt alkalmazzák. Teája többek között a változókor problémáira ajánlott. A komlót a népi gyógyászatban emésztései panaszok kezelésére, külsőleg borogatásként fekélyek esetén alkalmazták.


http://www.tuja.hu/kerteszeti-lexikon/komlo.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése