2013. szeptember 2., hétfő

Málna és málnalevél

Málnalevél tea

A málnalevél bokor Észak-Amerikában őshonos, de megtalálható a világ számos más területen is. Bár elsősorban a finom, piros gyümölcsét ismerik, de a málnalevelet gyakran használják a gyógyításban is.

Legismertebb alkalmazási területei: nátha, torokgyulladás, hasmenés, és a terhesség különböző szakaszainál.

Rögtön ki is emelném a terhességgel kapcsolatos pozitív hatásait, hiszen a mai világban ez az egyik legfontosabb dolog. A málnalevél tea különösen a terhesség előtt és a terhesség utolsó heteiben a leghasznosabb. Terhesség előtt, támogatja a peteérést, előrébb hozhatja a tüszőrepedést, és javítja a petesejt minőségét. Míg szülés előtt (a 36.héttől, napi 2-3 dl) fogyasztva erősíti, ugyanakkor el is lazítja a méh izomzatát, ami megkönnyíti a vajúdást.

Továbbá jól alkalmazható a sérült bőrön mint vérzéscsillapító, mivel összehúzza a bőr felső rétegét. Száj öblögetésre használva csillapítja a torokfájdalmat, és nyugtatja a száj nyálkahártyáját is.

Főbb, aktív összetevői: gallo-,és ellagitannin (cserzőanyagok), flavonidok, C-vitamin, proanthocyanidin (az egyik leghatékonyabb káros szabadgyök megkötő), anthocyanin (a gyümölcsök és zöldségek, vörös, bíbor és kék színéért felelős anyag, aminek erős daganatgátló hatása van).

Málnalevél tea elkészítése:

Több verziója is létezik a helyes elkészítésnek. Az egyik, hogy 1 teáskanálnyi szárított málnalevelet öntsünk le 2,5 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. A másik verzió szerint, az arányok maradnak, de leöntés és áztatás helyett, 35-40 percig kell forralni kell a teát. Langyosan fogyasszuk.

Fogyasztása nem ajánlott gyermekeknek, szoptatós anyáknak, cukorbetegségben szenvedőknek (mert drasztikusan lecsökkenti a vércukor-szintet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése