2013. november 9., szombat

Galagonya




Galagonyalekvár I.
Hozzávalók: 1 kg galagonya bogyó, 4-5-6 evőkanál méz, víz, csipet tartósító
A galagonya bogyók két végét vágjuk le, a megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük puhára. Szitán törjük át, majd adjunk hozzá izlés szerint mézet. Állandóan kevergetve, sűrítsük be. Csipetnyi tartósítót keverjünk bele, töltsük üvegekbe és légmentesen zárjuk le.

Galagonyalekvár II.
50 dk galagonya, megtisztítva
50 dk cukor
1,5 dl pezsgő
A hozzávalókat forraljuk teljes lángon 20 percig, közben nyomkodjuk szét a bogyókat. 3 rétegű gézen keresztül szűrjük le.

Galagonya dzsem
Ha a dér már megcsípte, darabos gyümölcsíz (dzsem) készíthető belőle. A galagonyát (2 kg) egy liter fehérborral feltesszük főni. Ha nem lepi el, vízzel pótoljuk, és a forrástól számítva 15 percig főzzük. Áttörjük, minden kilogrammhoz 35-40 dkg cukrot adunk, majd fûszerezzük citrommal, vaníliával, szegfûszeggel és újra felforralva megint 15 percig főzzük.

Vegyíthetjük a galagonyát azonos arányban almával és körtével is. Az áttört galagonyalekvárba daraboljuk az almát és körtét, citromot és ezzel forraljuk további 15 percig.
(Tipp: Ha a galagonyát nem vízben, hanem almalében vagy meggylében (én a meggybefőtt leöntött levében, vagy a magozott meggy elrakásakor visszamaradó lében is próbáltam, amit nyáron lefagyasztottam) tesszük fel, egészen különleges ízeket kaphatunk. Érdemes kipróbálni és összehozni a nyár és az ősz terméseit és ízeit.)

Galagonya szósz
50 dkg galagonya
2 dl almaecet
3 dl víz
20 dkg cukor
2 szegfűszeg
1 csillagánizs
só, bors
A vizet és az ecetet öntsük egy fazékba a megtisztított galagonyával együtt. Főzzük, amíg megpuhul. Szitán törjük át a gyümölcshúst.
Tegyük vissza a fazékba, adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket. Kevergetve főzzük míg a cukor elolvad, majd töltsük forrón üvegekbe és légmentesen zárjuk le.

Galagonya bor I.
A dércsípte galagonyát összezúzzuk. 1 kg mag nélküli gyümölcsre 4 l forró vizet töltünk, 2 napig előerjesztjük, majd enyhén kipréseljük. Az így nyert léhez 75 dkg cukrot adunk fajélesztővel beoltjuk. Miután kierjedt lefejtjük, palackozzuk, és légmentesen ledugaszoljuk.

Galagonya bor II.
Egy üveget töltsünk meg megtisztított galagonyával, majd töltsük fel annyi jó vörösborral, hogy ellepje. Néhány naponta rázd össze. Amikor a bogyók kifehéredtek és leszálltak az üveg aljába, elkészült a bor. Szűrd le és palackozd le.

Galagonya tea
A galagonya tartósítása
A nem dércsípett állapotú, de kellően megérett gyümölcsöt leszedjük, megtisztítjuk, és nagyon vékony rétegre terítve megszárítjuk. Üvegekben vagy vászonzacskókban hűvös, száraz helyen tároljuk. Télen forrázva, teaként használjuk. Magas vitamintartalma és gyógyhatása jól érvényesül.

Forrás: http://arykana.lapunk.hu)










Nos, nálam ezek és így készültek:


A galagonyát először jénaiban megfőztem a mikroban, utána átpaszírozódott.
(Legközelebb teszek hozzá citromot vagy citromsavat, hogy a színe megmaradjon, most barna lett.)
Az így nyert anyagból:

Szósz: 50 dkg átpaszírozott galagonya, kb. 1 dl almaecet, egy csipet mézesfűszer, másfél csipet só, egy késhegynyi fehérbors, 2 szem szegfűbors, 1 babérlevél.

Bor: üveg aljára kb. 10 cm vastagon bogyó, rá vörös és fehér bor vegyesen. Teszt :)

Lekvár I.: a meggylekvárt főztem előtte, és annak a maradékát hozzáadva,
fehérborral és rozmaringgal készült fél kg paszírozott galagonyából.

Lekvár II.: Almalével főztem össze.


Tapasztalatok: a galagonya kesernyés maradt, azt javasolták, hogy tegyem előtte egy hétre fagyasztóba.
A borhoz csak édes vöröset fogok jövőre használni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése