Kökény
lekvár
2 kg édes alma
2 kg kökény
2 citrom
45 dk cukor minden fél liternyi léhez
Vágjuk darabokra az almát és a citromot. Tegyük egy lábasba a kökénnyel együtt és öntsünk rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Forraljuk fel és főzzük puhára. Hagyjuk állni egy éjszakát, majd szűrjük le a magokat. Minden fél liternyi léhez adjunk 45 dk cukrot /ízlés szerint lehet többet is/. Főzzük, míg a kellő sűrűséget eléri.
2 kg édes alma
2 kg kökény
2 citrom
45 dk cukor minden fél liternyi léhez
Vágjuk darabokra az almát és a citromot. Tegyük egy lábasba a kökénnyel együtt és öntsünk rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Forraljuk fel és főzzük puhára. Hagyjuk állni egy éjszakát, majd szűrjük le a magokat. Minden fél liternyi léhez adjunk 45 dk cukrot /ízlés szerint lehet többet is/. Főzzük, míg a kellő sűrűséget eléri.
Én nem tettem hozzá almát, férjnek natúrban tetszett, hát meghagytam neki.
Kökény
pálinka/gin
A kökényt megmossuk, megszárítjuk és egy hétre a fagyasztóba tesszük.
Egy nagy üveget megtöltünk a fagyasztott kökénnyel, félbe hasított vanília rudat dugunk bele, néhány darab fahéjat, szegfűszeget, ha van csillagánizsunk az is mehet bele, majd felöntjük jó minőségű szilva pálinkával/ginnel. 2-3 hónapig érleljük, majd leszűrjük. Szorosan lezárva, sötét palackban tároljuk.
Kökény likőr
A kökényt megmossuk, megszárítjuk és egy hétre a fagyasztóba tesszük.
Egy nagy üveget megtöltünk cukorral rétegezve a fagyasztott kökénnyel, félbe hasított vanília rudat dugunk bele, majd felöntjük jó minőségű ízesítés nélküli vodkával. Időnként rázzuk össze. 1-2 hónapig érleljük, majd szűrjük le és sötét helyen tároljuk.
A kökényt megmossuk, megszárítjuk és egy hétre a fagyasztóba tesszük.
Egy nagy üveget megtöltünk a fagyasztott kökénnyel, félbe hasított vanília rudat dugunk bele, néhány darab fahéjat, szegfűszeget, ha van csillagánizsunk az is mehet bele, majd felöntjük jó minőségű szilva pálinkával/ginnel. 2-3 hónapig érleljük, majd leszűrjük. Szorosan lezárva, sötét palackban tároljuk.
Kökény likőr
A kökényt megmossuk, megszárítjuk és egy hétre a fagyasztóba tesszük.
Egy nagy üveget megtöltünk cukorral rétegezve a fagyasztott kökénnyel, félbe hasított vanília rudat dugunk bele, majd felöntjük jó minőségű ízesítés nélküli vodkával. Időnként rázzuk össze. 1-2 hónapig érleljük, majd szűrjük le és sötét helyen tároljuk.
Kökénykocsonya
2 kg mennyiségű megmosott kökényt és 2 kg hámozatlan, gerezdekre vágott almát összekeverünk, zománcozott edénybe helyezünk, kevés vizet öntünk rá, és puhára, sőt pépszerűvé főzzük. Egy fazékra vászondarabot erősítünk, úgy, hogy közepén mélyedés legyen, ráöntjük a péppé főzött gyümölcsöt a levével együtt, és keverés nélkül lassan átcsepegtetjük. A lefolyt levet főzőedénybe tesszük, a 2 kg cukrot hozzáadva tovább forraljuk. A tetején képződő szennyes habot közben állandóan leszedegetjük, addig főzzük lassú tűzön, amíg be nem következik a kocsonyásodás. A kész, még forró kocsonyát üvegekbe töltjük, és kihűlés után celofánnal lezárjuk.
2 kg mennyiségű megmosott kökényt és 2 kg hámozatlan, gerezdekre vágott almát összekeverünk, zománcozott edénybe helyezünk, kevés vizet öntünk rá, és puhára, sőt pépszerűvé főzzük. Egy fazékra vászondarabot erősítünk, úgy, hogy közepén mélyedés legyen, ráöntjük a péppé főzött gyümölcsöt a levével együtt, és keverés nélkül lassan átcsepegtetjük. A lefolyt levet főzőedénybe tesszük, a 2 kg cukrot hozzáadva tovább forraljuk. A tetején képződő szennyes habot közben állandóan leszedegetjük, addig főzzük lassú tűzön, amíg be nem következik a kocsonyásodás. A kész, még forró kocsonyát üvegekbe töltjük, és kihűlés után celofánnal lezárjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése