2013. november 10., vasárnap

Kökény


Kökény lekvár
2 kg édes alma
2 kg kökény
2 citrom
45 dk cukor minden  fél liternyi léhez
Vágjuk   darabokra   az   almát   és  a citromot. Tegyük egy lábasba a kökénnyel együtt és öntsünk  rá  annyi  vizet,  ami  éppen ellepi. Forraljuk fel és főzzük puhára.  Hagyjuk állni egy éjszakát, majd szűrjük le a magokat. Minden fél  liternyi  léhez  adjunk  45 dk cukrot /ízlés szerint lehet többet is/. Főzzük, míg a kellő sűrűséget eléri.

Én nem tettem hozzá almát, férjnek natúrban tetszett, hát meghagytam neki.


Kökény pálinka/gin
A kökényt megmossuk, megszárítjuk és egy hétre a fagyasztóba tesszük.
Egy  nagy  üveget  megtöltünk  a fagyasztott kökénnyel, félbe hasított vanília    rudat    dugunk    bele,   néhány darab fahéjat, szegfűszeget, ha van csillagánizsunk az is mehet bele, majd   felöntjük   jó   minőségű szilva pálinkával/ginnel.  2-3 hónapig  érleljük,  majd leszűrjük. Szorosan lezárva,  sötét palackban tároljuk.

Kökény likőr
A kökényt megmossuk, megszárítjuk és egy hétre a fagyasztóba tesszük.
Egy  nagy  üveget  megtöltünk  cukorral rétegezve a fagyasztott kökénnyel, félbe hasított vanília rudat dugunk bele, majd felöntjük jó minőségű ízesítés nélküli vodkával.    Időnként rázzuk össze. 1-2 hónapig érleljük, majd szűrjük le és sötét helyen tároljuk.



Kökénykocsonya

2 kg mennyiségű megmosott kökényt és 2 kg hámozatlan, gerezdekre vágott almát összekeverünk, zománcozott edénybe helyezünk, kevés vizet öntünk rá, és puhára, sőt pépszerűvé főzzük. Egy fazékra vászondarabot erősítünk, úgy, hogy közepén mélyedés legyen, ráöntjük a péppé főzött gyümölcsöt a levével együtt, és keverés nélkül lassan átcsepegtetjük. A lefolyt levet főzőedénybe tesszük, a 2 kg cukrot hozzáadva tovább forraljuk. A tetején képződő szennyes habot közben állandóan leszedegetjük, addig főzzük lassú tűzön, amíg be nem következik a kocsonyásodás. A kész, még forró kocsonyát üvegekbe töltjük, és kihűlés után celofánnal lezárjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése