2013. november 6., szerda

Sütőtökös receptek

Édes-savanyú tök

Hozzávalók: 2 kg sütőtök, 1 ek. almaecet, 1 kg cukor, 2 citrom héja, 3 rúd fahéj, 1 ek. szegfűszeg.
Háromcentis darabokra vágjuk, és lemérjük a kemény gyümölcshúst. A többi hozzávalót összekeverjük egy lábosban és felforraljuk. Két adagban, egymás után üvegesre főzzük benne a tököt, szűrőkanállal kiszedjük, és lecsöpögtetjük. Öt db. 7,5 dl-es üvegbe töltjük, a levét még 5 percig forraljuk, majd eltávolítjuk a citromhéja és a tökre öntjük. Azonnal lezárjuk az üvegeket.

Narancsos sütőtöklé

1,5 kg narancs, 1 kg tök, 2,5 liter víz, 40 dkg cukor, 1 csapott teáskanál citromsav.
Meghámozzuk a tököt, eltávolítjuk a magokat és a belső puha részt, majd nagyobb kockákra vágjuk. Felöntjük 1,5 l vízzel, belereszeljük az előzőleg megmosott narancsok héját és lassú tűzön teljesen puhára főzzük, botmixereljük. A maradék vízből és a cukorból szirupot főzünk és a  sütőtökléhez öntjük. Belefacsarjuk a narancsok levét, hozzáadjuk a citromsavat és elkeverjük. Lehűtve kínálju, hűtőben tárolva 3-4 napig fogyasztható.

Töklekvár

25 dkg szárított sárgabarack, 1,2 kg puha húsú tök, 2 db vaníliarúd belseje kikaparva
0,5 l narancslé, 1 db narancs finomra reszelt héja, 3 evőkanál citromlé, 0,5 kg kristálycukor.
A barackot negyedeljük, a tököt hámozzuk, magozzuk, hasábokra vágjuk. 75 dkg tököt lemérünk, és 2 cm-es kockákra vágjuk. A barackot, a tökkockákat, a vaníliabelet és a narancslevet összekeverjük, és fedő alatt 20 percig főzzük, míg puha nem lesz. Utána póré állagúvá keverjük, majd a naracshéjat és a cirtomlevet a cukorral együtt hozzáadjuk. Főzés közben keverjük, míg forrni kezd. 3 perc után azonnal vegyük le a főzőlapról és tegyük üvegbe. Zárjuk le az üveget. Hidegen 3 hónapig eláll.

Mustáros töksaláta

80 dkg kemény húsú tök, 7,5 dkg friss torma, 2 db birsalma, 5 dl fehér borecet, 6,5 dl almabor, 20 dkg barna nádcukor, só, 7,5 dkg mazsola, 2 ek. szemes bors, 4-5 babérlevél, 4,5 dkg mustármag.
A tököt vékonyan meghámozzuk, felezzük, a húsát 4 cm nagyságú darabokra vágjuk. A tormát mossuk, hámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A birsalmát megpucoljuk, felezzük, a magot kivágjuk és az almát 2-3 cm vastag hasábokra vágjuk. Az ecetet, almabort, nádcukrot és a sót felforraljuk. A tormát és a tököt hozzáadjuk. Kb. 4 percig főzzük, utána hozzáadjuk a birsalmát, és még 2 percet főni hagyjuk, majd a mazsolát, szemesborsot, babérlevelet és a mustármagot beletesszük. Óvatosan üvegbe töltjük és 80 fokos fürdőben dunsztoljuk. 20 perc eltelte után légmentesen zárjuk le.

Sütőtök pástétom (forrás: twice.hu)


Hozzávalók: Egy fél sütőtök, olívaolaj, póréhagyma, provencei fűszerkeverék, kakukkfű, dió, só, bors
Elkészítés: A sütőtököt szokásos módon pucoljuk meg, magozzuk ki, vágjuk szeletekre, majd süssük meg. Sütés előtt sózzuk, borsozzuk, majd morzsoljunk rá szárított kakukkfüvet, majd közepes lángon süssük, nem baj, ha kissé aranybarna is lesz.
Ha kész van kaparjuk ki a héjából, tegyük egy edénybe, öntsünk hozzá egy evőkanál olívaolajat, vágjunk hozzá egy fél póréhagymát, törjünk apró darabokra egy marék diót, és az egészet turmixoljuk össze.

A végén szórjunk hozzá egy csipet provencei fűszerkeveréket. Ha túl kemény lenne a massza, adhatunk még hozzá az olívaolajból, így kenhetővé válik. Kanalazzuk a kencét egy jól zárható dobozba, így akár egy hétig is, hűtőben tárolva fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése