2013. augusztus 17., szombat

Alma és almaecet

Vagyis inkább zöld alma.
Almadömping van nálunk.
Konkrétan fogalmam sincs, hány kg alma lett a miénk.
Kaptuk. Elfogadtuk.
Lett belőle kompót:
Receptje ennek is a legegyszerűbb, semmi faxni.
Cukor, víz, fűszerek, felfőz.
Alma beletesz, forrásnál kiszed, üvegbe tesz.
Lébe tartósítószer, felforral, almára szed.
Lezár.


És a melléktermékből almaecet készül:

Szó szerint kimásoltam, mert ennél jobban megfogalmazni nem lehet:

Az almaecet mindazon ásványi anyagokat tartalmazza, amelyek az almában megtalálhatók. Így igen gazdag káliumban, foszforban, kalciumban, de vas, klór, nátrium, magnézium, kén, fluor valamint szilícium is található benne. Ezen túlmenően pikáns és enyhe fűszerezettsége igen finom ízt kölcsönöz a vele készített salátáknak.

Az almaecet gyorsítja a zsiradékok lebontását is, és ezzel elősegíti a fogyást. Ha naponta megiszunk 1 deciliternyi vízben feloldott 2 mokkáskanálnyi almaecetet és 1 mokkáskanálnyi mézet, akkor megszűnik a fáradékonyságunk, fokozódik a szellemi frissességünk, és javul az emlékezőtehetségünk. Ezenkívül csökken a magas vérnyomás, elmúlik a szédülés, javul az étvágy, és ellenállóbbá válik a szervezet a meghűlésekkel szemben. Ez a csodás hatás a nagyszámú összetevőnek tudható be. A mézben található vitaminoknak és ásványanyagoknak se szeri, se száma. Azt viszont kevesen tudják, hogy az almaecetben 90 olyan anyag van, amelyek a szervezet számára különösen fontosak. Az almaecet önmagában is javítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, csökkenti a vérzsírokat, aktiválja a szív- és veseműködést, és feszessé, üdévé varázsolja a bőrt. Igazi jótékony hatását mézzel keverve fejti ki.

Izületi gyulladás :

Az almának rendkívül magas a savtartalma. Az almaecet nemcsak saláták, vagy más étel ízesítésére használatos, de jó szolgálatot tesz azoknak is akik érrendszeri betegségekkel küzdenek. Az izületi gyulladásbántalmak csökkenthetőek, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk. Én valójában ezen tulajdonsága miatt kezdtem el fogyasztani egy évvel ezelőtt, két hetes kúra után megszűnt az erős derékfájásom. Azóta rendszeresen fogyasztom, mert egy hetes kihagyás után már jelez a derekam.

Az ecetben lévő ecetsav tartósító, fertőtlenítő hatással rendelkezik, elpusztítja a rothasztó baktériumokat, a penészgombák spóráit, emésztőrendszerünkben pedig gátolja az erjedési és rothadási folyamatokat, melynek tünetei a fejfájás, levertség, ekcéma, bőrproblémák, depresszió, ízületi fájdalmak, hólyaghurut.

Segítenek a romlott ételek elfogyasztása után bekövetkező gyomorrontáskor, biztosítják a megfelelő emésztést.
Fokozzák a hasnyálmirigy és a vékonybélbolyhok emésztőnedveinek termelődését, mely megkönnyíti a zsírok és a fehérjék emésztését.

Nagy mennyiségű cukor, kávé, fehérkenyér, hús, alkohol fogyasztása felboríthatja szervezetünk sav-bázis egyensúlyát, melynek során olyan mennyiségben szabadulnak fel savak, hogy szöveteink és szerveink túlzottan savassá válhatnak, számos panaszt okozva. Az almaecet - ahogy a citrom is - savas kémhatású. Fogyasztásuk mégis lúgosítja a szervezetet, mert a bennük lévő kémiai elemek segítik a lúgok termelődését, vagy másik oldalról nézve fokozzák a savak lebomlását.
Szabályozza a bélműködést, a tápanyagszállítás felgyorsul. A szervezet a zsírnak csak egy részét emészti meg, a többi a széklettel kiürül.

Az ecetsav jelentős mértékben javítja a vas beépülését, felélénkíti a sejtlégzést, és ezáltal fokozza a sejtek energiatermelését és teljesítőképességét.

Rendkívül jó méregtelenítő hatású. Az ecetsav antibakteriális hatása révén tisztítja meg a szervezetet, s egyensúlyba hozza a szervezet zsíranyagcseréjét.


Elkészítése: 
Egy ötliteres uborkás üvegbe belerakunk 2 kg szeletekre vágott, vagy lereszelt almát (hullott alma, almahéj is lehet). 2 liter vizet felforralunk 20 dkg cukorral. Ha kissé kihűlt, ráöntjük az almára, tetejére 1 darab kenyeret teszünk. Vászonruhával lekötjük, és az üveget meleg helyre állítjuk, 20-28 fok közötti árnyékos helyre. 10 napig érleljük, többször  megkeverjük, majd leszűrjük.  
Ahány liter lé lesz, annyiszor 10 dkg cukrot kell ráönteni. Néhány nap múlva forrni kezd, 4 hétig kell tovább erjeszteni, a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy) ha letisztult, lefejtjük, üvegekbe töltjük. Tartósítószer nem kell rá!

Pasztörizálás: A pasztörizálással nem csak tartósabbá tehetjük az ecetet, de a házi készítés során szinte mindig, kis mennyiségben megmaradó alkoholtartalomtól is megszabadulhatunk. Ehhez az átszűrt ecetet 65-70 fokon legalább 10 percig kell forralni, majd jól záródó üvegbe tölteni. Az így kezelt ecet szobahőmérsékleten hosszú ideig eltartható, mindössze arra vigyázzunk, hogy ne érje napfény.
  
(Forrás: http://margit2.hu/kaukazusi.htm)


És persze reszelve almaszósznak is:

Kilónként egy csapott mokkáskanál tartósítószer (nátrium-benzoátot), és üvegekbe tettem.
Jó szorosan, hogy lehetőleg ne maradjon levegő közte.




1 megjegyzés:

  1. Tudod ugye, hogy a reszelt alma felső része meg fog barnulni az oxidáció miatt, de a többit nem engedi, és semmi baja nincs a barna résznek sem. Tökéletes rétesbe, lepénybe, szósznak , gyümilének.

    VálaszTörlés