2013. augusztus 19., hétfő

Kecskesajt, ahogy mi készítjük

Az edényembe 1,5 liter tej fér,
a kecském naponta 2-t ad, így még fél liter marad is inni, joghurtnak, stb.

Tehát a 1,5 liter tejet forrásig melegítem, majd leveszem kicsit alatta,
és próbálom azonos hőfokon tartani, hőkezelni.

Majd mikor lekapcsolom, hagyom hűlni.
A tej bőrét mindig leveszem, az a cicus jussa.

Akkor elég meleg a tej, ha a kisujjamat beledugva már 3-ig el bírok számolni!!!

Akkor keverés közben beleteszek 3 evőkanál oltó-folyadékot.
Egy órán keresztül békén hagyom.

Egy óra múlva késsel vágok bele csíkokat, ahol majd a savó kicsapódik.
Megint egy órát hagyom állni.

Ezután a savó nagy részét lemerem róla, majd a többit egy szitába öntöm,
amire előzőleg harisnyát húztam.

Mindenestől a hűtőbe teszem, és hagyom csöpögni.



Aztán a préselő dobozkába szedem, és jöhet a préselés. Ha én préselem, akkor egy nap, és csak lassan, nincs erőszak. Általában egy vízzel teli dobozt teszek a tetejére, ha nem elég, teszek bele egy üvegpoharat is.

Ha férj, akkor samottégla a tetejére, és elég pár óra is.

Ezután egy napig szárítjuk.

Sós lébe téve besózzuk. Nem kell megijedni, hogy elsózzuk,
mert csak annyit vesz fel, amennyit kell, többet nem.
Ha vékonyabb a sajt, akkor csak kívülről megsózza a Férj.

A sós léből folyó csapvíz alatt óvatosan megmosom, majd szárítom konyharuha közt, hűtőben egy nap.

Ezután jöhet a füstölés :D


1 megjegyzés:

  1. Azok a füstölt sajtok nagyon ínyemre valóak. Köszönöm, hogy megosztottad élvezem nagyon a nézelődést. Zsóka

    VálaszTörlés