2013. augusztus 10., szombat

Vad alma, vagyis inkább vadon nőtt véralma

Egy hosszabb utunk alkalmával a Férj vette észre az út mellett árválkodó fát, 
melynek összes levelét hernyó rágta le, de a pici almák gyönyörűen virítottak rajta.
Megszedtük, 8,5 kg almát szüreteltünk le róla.
 Feléből kb. savanyított, pikáns befőtt lett húsok mellé.

VADALMA HÚSOKHOZ


Hozzávalók: vadalma, cukor, ecet, víz, szegfűszeg, fahéj, néhány szem egészbors, tartósítószer.

Elkészítés: Az almákat szárukkal együtt szedjük le. Pikánsan édes levet készítünk cukorból, kevés ecetből és vízből, szegfűszeggel, fahéjjal és néhány szemesborssal ízesítjük. Összeforraljuk, beletesszük az almákat, éppen csak felforraljuk. Üvegbe szedjük, kevés tartósítószert szórunk rá, miután kihűlt, lekötjük. Hűvös helyre tesszük. Húsok mellé kínáljuk.
(Forrás: http://www.receptindex.com)



És szörp is készült, de vért izzadtam vele.
Valahogy nem jó a recept.

Vadalma szörp

 Hozzávalók

  • 4 kg alma,
  • 2 kg cukor,
  • 5 g törött fahéj,
  • 3 db citrom leve,
  • 1 db citrom héja,
  • 5 g szegfűszeg,

Elkészítése

A legjobb ízű szörpöt félig érett vadgyümölcsből nyerjük. A megmosott, meghámozott vadalmát kettévágjuk és zománcozott edénybe téve annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes tűzön felfőzzük, míg a gyümölcs teljesen meg nem puhul, szét nem fő.

Majd az edénnyel együtt  közép-langyos helyiségben elhelyezzük. Két-három napig állni hagyjuk.  Utána ruhán keresztül lecsurgatjuk a levét, átnyomkodjuk a masszát.  Ugyancsak zománcozott edényben egy-két dl víz hozzáadásával felfőzzük a cukrot. A felfőzött cukrot olyan arányban vegyítsük az almaléhez, hogy 1 literhez 7 dl cukorlé jusson. Az összevegyített levet ismét feltesszük forrni, belekavarva a fahéjat, citromhéjat, szegfűszeget, hozzáöntve a citromlevet.
Mintegy fél órás forralás után szűrőruhán ismét átszűrjük és üvegekbe palackozzuk. Erősen ledugaszolva sötét helyen sokáig tárolható.

(Forrás: http://www.befottkompotsavanyusag.com/vadalma-szorp-recept.html#more-1367)

Egyszerűen nem értem, hogy az alma húsát miért kellene leszűrnöm.... nem is tettem. Jó sokat vergődtem vele, mert ugye hámozni is elfelejtettem :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése