Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
1 l zsíros házi tej
6 dkg vaj
1db tojás ( a tojás elhagyható, viszont anélkül fehér(ebb) színű lesz a sajtunk)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál só
Elkészítés:
A túrót a tejjel együtt odatesszük forrásig főni, nem forraljuk csak jól felmelegítjük. Amikor már látszik a savó le is vehetjük a tűzről az edényt, majd egy sűrű szitán (tiszta konyharuhán keresztül) leszűrjük a keletkezett savós túrót. A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy edénybe és hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük. Állandó keverés mellett 10 percig melegítjük, míg nyúlóssá, csomómentessé, egyneművé válik.
Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük, jól összenyomkodjuk, hogy kimenjen belőle a levegő, hagyjuk kihűlni egy kicsit. Amikor langyos kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja. Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen. Másnap a hűtőbe tesszük fogyasztásig.
http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/hazi-trappista-sajt/
Kipróbáltam, de én kecsketejből készítettem először túrót, majd a tej is kecsketej volt, amit hozzáadtam.
Nagyon finom lett, és gyorsan elfogyott, viszont így, hogy a túró is saját készítésű, elég időigényes munka volt.
50 dkg tehéntúró
1 l zsíros házi tej
6 dkg vaj
1db tojás ( a tojás elhagyható, viszont anélkül fehér(ebb) színű lesz a sajtunk)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál só
Elkészítés:
A túrót a tejjel együtt odatesszük forrásig főni, nem forraljuk csak jól felmelegítjük. Amikor már látszik a savó le is vehetjük a tűzről az edényt, majd egy sűrű szitán (tiszta konyharuhán keresztül) leszűrjük a keletkezett savós túrót. A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy edénybe és hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük. Állandó keverés mellett 10 percig melegítjük, míg nyúlóssá, csomómentessé, egyneművé válik.
Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük, jól összenyomkodjuk, hogy kimenjen belőle a levegő, hagyjuk kihűlni egy kicsit. Amikor langyos kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja. Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen. Másnap a hűtőbe tesszük fogyasztásig.
http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/hazi-trappista-sajt/
Kipróbáltam, de én kecsketejből készítettem először túrót, majd a tej is kecsketej volt, amit hozzáadtam.
Nagyon finom lett, és gyorsan elfogyott, viszont így, hogy a túró is saját készítésű, elég időigényes munka volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése