2013. augusztus 2., péntek

Bodza II. rész

Érik a bogya!!!!
Vagyis a csete!
Vigyázz, ne keverd össze a fekete bodzát a gyalogbodzával, ugyanis a gyalogbodza mérgező!!!
A fekete bodza bogyója is csak feldolgozás után fogyasztható, a méreganyagok hő hatására elillanak!

Bodzabogyó kapribogyó módra. Még éretlen, tehát zöld bodzabogyókat egy éjszakára sós vízben áztatunk. Másnap lecsöpögtetjük, üvegbe rakjuk néhány tárkonyhajtással együtt. Előzőleg felforralt, majd lehűtött borecettel felöntjük, az üveget lezárjuk. Hogy az ételeknek csak az ízét kölcsönözze, tálalás előtt távolítsuk el.

Bodzakocsonya. A bodzabogyókat megtisztítjuk. Vízzel (1/4 l) leöntve addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek. Ekkor szitán áttörjük, 1 kg bogyóra 800 g cukrot számítva, a keveréket addig főzzük, míg a tányérra cseppentett lé meg nem kocsonyásodik. Üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük.



(Forrás: Terebess) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése