2014. február 19., szerda

Jobb termés

  1. Bab
    • Gyorsabban kicsírázik, ha éjszakára tejes vízbe tesszük.
    • A frissen beültetett ágyásokat legjobb fahamuval trágyázni.
    • A felaprított tojáshéj nagyon jó trágya a bab számára.
  2. Borsó
    • Egy napig tejes vízbe áztatva gyorsabban csírázik.
    • Szórjunk fahamut a vetésbe.
    • Szétmorzsolt tojáshéjjal is trágyázhatunk.
  3. Burgonya
    • Több termést hoz, ha ősszel tyúktrágyát ásunk a burgonya ágyásába.
  4. Eper
    • Több terem, ha több fajtát ültetünk el.
  5. Fejes saláta
    • Jobban fejlődik, ha a forró évszakban nedves csomagolópapírral letakarjuk.
    • Ültessük magasra, így szebb lesz és kevésbé rohad el.
  6. Gyümölcsfák
    • Ötszörös hígítású nyírfalevéllel bepermetezve puha bőrű és szép héjú gyümölcsök teremnek.
  7. Hónapos retek
    • Jobban fejlődik, és a kártevőktől is védjük, ha némi sót szórunk a földjébe.
  8. Karfiol
    • Jobb lesz az íze, és fehérebb a színe, ha betakarítás előtt egy héttel az alsó leveleket a virág felett összekötjük, hogy ne érje a nap.
  9. Kelbimbó
    • Több termést hoz, ha az alsó leveleket állandóan lecsípjük, mihelyt a rózsácskák láthatóak.
  10. Metélőhagyma
    • Trágyázzuk kávézaccal a tő körül.
  11. Paradicsom
    • Ültetéskor rakjunk gyufákat a növény alatt körbe. Így lazább lesz a talaj, ami védi a növényt a károsodásoktól.
    • Az ágyást fekete műanyag fóliával letakarva gyorsabban érik be.
    • A töveket hetente permetezzük lefölözött tej és víz keverékével (1/2 l tej 4 l vízhez), így jobban fejlődik és védjük a betegségekkel szemben.
  12. Petrezselyem
    • Jobban nő, és ellenállóbb a kártevőkkel szemben, ha kiültetés előtt bőségesen megöntözzük az ágyást forró vízzel.
    • Időnként hagymalé lefőzött levét használjuk locsolóvíznek.
  13. Uborka
    • A gyorsabb csíráztatás érdekében áztassuk a magokat egy napig tejbe.
    • Tegyünk üveglapokat a növény alá, így nem rothad meg az uborka, a talaj pedig megőrzi a szükséges meleget és nedvességet.
    • A hajtáscsúcsot az ötödik levél felett mindig vágjuk le.
    • Langyos vízzel locsoljuk, így nem képződik benne keserű anyag.
  14. Vöröshagyma
    • Betakarítás előtt száraz talajban tartsuk.
    • Csak napos és száraz időben szedjük le, és néhány napra az alsó felével fordítva tegyük a száraz földre, mielőtt árnyékba tennénk, hogy kiszáradjon.
  15. Zeller
    • Kb. 30 cm magasan halmozzunk fel földet, hogy védjük a levélszárakat a fénytől. Ez jobb ízt és szebb színt ad neki.

(Forrás: http://www.hogyankell.hu/Jobb_term%C3%A9st_el%C3%A9rni_a_kerti_haszonn%C3%B6v%C3%A9nyekn%C3%A9l)

2 megjegyzés:

  1. Ez a gyufás dolog hogy van a paradicsomnál? Kiások neki egy gödröt és beleszurkálok gyufát vagy belefektetek? Lehet, buta kérdés, de sose hallottam még erről!

    VálaszTörlés
  2. Én úgy gondolom, hogy egy gödör, amibe megy a palánta. Ennek az aljára mondjuk "körbe" 4-6 gyufa, mintha egy sokszöget raknék ki.

    VálaszTörlés