- Bab
- Gyorsabban kicsírázik, ha éjszakára tejes vízbe tesszük.
- A frissen beültetett ágyásokat legjobb fahamuval trágyázni.
- A felaprított tojáshéj nagyon jó trágya a bab számára.
- Borsó
- Egy napig tejes vízbe áztatva gyorsabban csírázik.
- Szórjunk fahamut a vetésbe.
- Szétmorzsolt tojáshéjjal is trágyázhatunk.
- Burgonya
- Több termést hoz, ha ősszel tyúktrágyát ásunk a burgonya ágyásába.
- Eper
- Több terem, ha több fajtát ültetünk el.
- Fejes saláta
- Jobban fejlődik, ha a forró évszakban nedves csomagolópapírral letakarjuk.
- Ültessük magasra, így szebb lesz és kevésbé rohad el.
- Gyümölcsfák
- Ötszörös hígítású nyírfalevéllel bepermetezve puha bőrű és szép héjú gyümölcsök teremnek.
- Hónapos retek
- Jobban fejlődik, és a kártevőktől is védjük, ha némi sót szórunk a földjébe.
- Karfiol
- Jobb lesz az íze, és fehérebb a színe, ha betakarítás előtt egy héttel az alsó leveleket a virág felett összekötjük, hogy ne érje a nap.
- Kelbimbó
- Több termést hoz, ha az alsó leveleket állandóan lecsípjük, mihelyt a rózsácskák láthatóak.
- Metélőhagyma
- Trágyázzuk kávézaccal a tő körül.
- Paradicsom
- Ültetéskor rakjunk gyufákat a növény alatt körbe. Így lazább lesz a talaj, ami védi a növényt a károsodásoktól.
- Az ágyást fekete műanyag fóliával letakarva gyorsabban érik be.
- A töveket hetente permetezzük lefölözött tej és víz keverékével (1/2 l tej 4 l vízhez), így jobban fejlődik és védjük a betegségekkel szemben.
- Petrezselyem
- Jobban nő, és ellenállóbb a kártevőkkel szemben, ha kiültetés előtt bőségesen megöntözzük az ágyást forró vízzel.
- Időnként hagymalé lefőzött levét használjuk locsolóvíznek.
- Uborka
- A gyorsabb csíráztatás érdekében áztassuk a magokat egy napig tejbe.
- Tegyünk üveglapokat a növény alá, így nem rothad meg az uborka, a talaj pedig megőrzi a szükséges meleget és nedvességet.
- A hajtáscsúcsot az ötödik levél felett mindig vágjuk le.
- Langyos vízzel locsoljuk, így nem képződik benne keserű anyag.
- Vöröshagyma
- Betakarítás előtt száraz talajban tartsuk.
- Csak napos és száraz időben szedjük le, és néhány napra az alsó felével fordítva tegyük a száraz földre, mielőtt árnyékba tennénk, hogy kiszáradjon.
- Zeller
- Kb. 30 cm magasan halmozzunk fel földet, hogy védjük a levélszárakat a fénytől. Ez jobb ízt és szebb színt ad neki.
(Forrás: http://www.hogyankell.hu/Jobb_term%C3%A9st_el%C3%A9rni_a_kerti_haszonn%C3%B6v%C3%A9nyekn%C3%A9l)
Ez a gyufás dolog hogy van a paradicsomnál? Kiások neki egy gödröt és beleszurkálok gyufát vagy belefektetek? Lehet, buta kérdés, de sose hallottam még erről!
VálaszTörlésÉn úgy gondolom, hogy egy gödör, amibe megy a palánta. Ennek az aljára mondjuk "körbe" 4-6 gyufa, mintha egy sokszöget raknék ki.
VálaszTörlés