A lámpázóval a tojást átvilágítva figyelemmel kísérhetjük az abban zajló folyamatokat, megvizsgálhatjuk az embrió fejlődését.
LÁMPÁZNI SÖTÉTBEN KELL!
A
friss tojás lámpázási képe átlátszó, a tojás víztiszta. Ilyenkor még
nem tudjuk megállapítani, hogy melyik a terméketlen tojás. Tapasztalatok
szerint egy hetes keltetés után érdemes először lámpázni, (tyúktojásnál
a 6.-7. napon), ekkor már értékelni lehet az embrió fejlettségét.
Fogjuk
a tojást a bal kezünkbe, úgy, hogy a hegyes vége lefelé legyen.
Érintsük a tojás felső, tompábbik végéhez kb. 45 fokos szöget bezáróan a
lámpázót, úgy, hogy a gumigyűrű a tojás héjához zárjon. Lehetőleg ne
legyen oldalt kilépő fény. A tojás belsejében sötét foltot látunk,
vérerekkel átszőtt környezettel.
Félidőben
szokás másodszor lámpázni, tyúktojások keltetésénél kb. a 14.-15.
napon. Ez a lámpázás már kezdők számára is jól érzékelhető, értékelhető
képet mutat. Látni az embriót, mozgását, életképességét.
VEGYÜK KI:
- A víztiszta tojásokat. Ezek terméketlenek, nem "fiasak", de állatok etetésére még megfelelőek.
- A fejlődésben lemaradt embriójú tojásokat, ezek előbb utóbb úgyis elhalnak.
- A mozgó légkamrájú tojásokat, melyekben a légkamra buborék formájában a tojás mozgatásával változtatja a helyét.
FELTÉTLENÜL VEGYÜK KI:
- A zavaros tojásokat. Ezekben szétfakadt a szik-hártya, összekeveredett a sárgája a fehérjével.
-A
fekete, rothadt tojásokat. Ezek az előzőhöz hasonlatos képet mutatnak,
de a már beindult bakteriális bomlás következtében részben, vagy
egészben fekete az átvilágítási kép.
-
A záptojásokat. Igen büdösek, erről könnyen fel lehet őket ismerni. Ha a
gép ajtajának kinyitásakor rossz szagot érzünk, keressük meg,
"szimatoljuk ki" melyik a záptojás. A fertőzés miatt beinduló bomlás
közben gázfejlődés is előfordulhat, ami a tojást könnyen
"szétrobbanthatja". A tojáshéjon gyakran furcsa váladékozást látunk,
közel a szétfakadás. Ezekből bizonyosan nem lesz kiscsibe, ellenben
lefertőzhetik az egészségeseket is.
Harmadszor
a bújtatás (az utolsó három nap) kezdetekor érdemes vizsgálódni.
Ilyenkor a magzat már rosszul látható, mivel a légkamra kivételével az
egész tojást betölti. A jól fejlett magzat feje és nyaka a jelentősen
megnagyobbodott légkamrába emelkedik, mozgása a héjhártyán jól kivehető.
(Amikor a héjhártyát átvágja, akkor kezdődik a bujtatási szakasz,
onnantól nem szabad forgatni.) Fehérje már nem látható, ha mégis van,
akkor annak mennyiségéből következtethetünk a lemaradás mértékéről. Az
elhalt, illetve a fejlődésben erősen lemaradt embriójú tojásokat vegyük
ki.
Forrás: Dr.Bogenfürst Ferenc: Keltetés
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése