2014. február 16., vasárnap

Keltetés, keltetési technológia



A tojás alakja, mérete igen lényeges. Szabálytalan alakú, héjhibás tojást keltetésre ne használjunk. Az apró és a túlzottan nagy tojások keltetési eredménye lényegesen gyengébb.

A tyúktojás alaktényezője (a hossza osztva a szélességével) 1,25-1,4 közötti.
A különböző baromfifajok tojásai akkor kelnek a legjobban, ha a következő súlyúak:
- Tyúk: 53-65 g
- Gyöngytyúk: 40-50 g
- Pulyka: 70-80 g
- Kacsa: 60-80 g
- Liba: 150-200 g

A tisztaság egyaránt fontos követelmény, akár étkezési, akár tenyésztojásról van szó. A keltetésre szánt tojásokat lehetőleg ne mossuk. A tartási körülmények megfelelő megteremtésével próbáljuk meg elérni, hogy a tojások tiszták maradjanak. Amennyiben szükségesnek ítéljük, 1%-os hypo-s vízben fertőtleníthetjük a tojásokat, a víz hőfoka 38-40 fok között legyen.

Keltetésre a friss tojás alkalmas. A tyúktojást 1-10, a kacsa és a pulykatojást 1-8, a libatojást 1-7 napnál nem tanácsos tovább tárolni. Az ennél hosszabb ideig tárolt tojások keltethetősége romlik. A keltetés megkezdéséig a tojásokat tároljuk tiszta, 4-12 Celsius fok hőmérsékletű helyiségben, amely nem túlságosan száraz és nem is nyirkos. Ha nagyon száraz a levegő, kiszárad a tojás, ha pedig nyirkos, különböző kórokozók telepedhetnek meg és szaporodhatnak el a héjon. Az ajánlott relatív páratartalom: 60-70%.

A tojásokat legjobb papír tojástálcákon tárolni, hegyükkel lefelé pozícióban. Én magam a tálcákat megdöntve tárolom és naponta átfordítom. A hosszú úton szállított keltetőtojást ajánlatos egy napig pihentetni.  

A hőmérséklet, a páratartalom és a forgatás: A közölt hőmérséklet adatok légkeveréses keltetőgépre vonatkoznak, ha nem ilyennel keltetünk, akkor vegyük figyelembe a géphez mellékelt kezelési útmutató adatait!  

A tyúkfajták:
* Hőmérséklet:
~ 1.-3. napon 37,5 Celsius fok
~ 4.-14. napon 37,6 Celsius fok
~ 15.-20. napon 37,2 Celsius fok
~ 20.-21. napon 36,9 Celsius fok
~ A szárítás idején 37,1 Celsius fok

* Páratartalom: 
~ 1.-3. napon 70%
~ 4.-18. napon 60-65%
~ 18.-20. napon 70%
~ 20.-21. napon 75%
~ A szárítás idején 60%

* Szellőztetés:
~ 1.-2. napon nincs
~ 3.-5. napon mérsékelt
~ 6.-21. napon erőteljes

* Forgatás:
~ 1.-2. napon nincs
~ 3.-18. napon 2 óránként
~ 19.-21. napon nincs

A gyöngytyúk:
* Hőmérséklet:
~ 1.-25. napon 37,5-37,8 Celsius fok
~ 26.-27. napon 37-37,2 Celsius fok
~ A szárítás idején 36,5 Celsius fok

* Páratartalom:
~ 1.-8. napon 70%
~ 9.-25. napon 60-65%
~ 26.-27. napon 70%
~ A szárítás idején 65%

* Szellőztetés: 
~ 1.-16. napon napi egyszer 10-15 percig
~ 17.-25. napon napi kétszer 15-20 percig
~ 26.-27. napon napi kétszer 15-20 percig és permetezni a tojásokat

* Forgatás: 
~ 1.-2. napon nincs
~ 3.-27. napon (egészen a pattogzásig) 2 óránként  

A pulyka:
* Hőmérséklet:
~ 1.-5. napon 37,5 Celsius fok
~ 6.-24. napon 38 Celsius fok
~ 25.-28. napon 37,5 Celsius fok
~ A szárítás idején 36,8 Celsius fok

* Páratartalom:
~ 1.-4. napon 50%
~ 5.-25. napon 75%
~ 26.-28. napon a pattogzásig 90-95%

* Szellőztetés:
~ 1.-2. napon nincs
~ 3.-28. napon a forgatással egy időben 15percig

* Forgatás: ~ 1.-25. napon 8 óránként  

A kacsa:
* Hőmérséklet:
~ 1.-6. napon 37,8 Celsius fok
~ 7.-20. napon 37,5 Celsius fok
~ 21.-24. napon 37 Celsius fok
~ 25.-26. napon 36,8 Celsius fok
~ A kelés végéig 37,8 Celsius fok

* Páratartalom:
~ 1.-2. napon 70-75%
~ 3.-26. napon 55%
~ A kelés végéig 75-85%

* Szellőztetés: 
~ 1.-23. napon naponta kétszer 10-15 percig és permetezni
~ 24.-a kelés végéig naponta háromszor 15-20 percig és permetezni

* Forgatás:
~ 1.-25. napon naponta kétszer
~ 26.-28. napon nincs

A liba:
* Hőmérséklet:
~ 1.-8. napon 37,8 Celsius fok
~ 9.-23. napon 37,5 Celsius fok
~ 24.-25. napon 37 Celsius fok
~ 26.- a kelés befejezéséig 37,8 Celsius fok

* Páratartalom:
~ 1.-2. napon 70%
~ 3.-27. napon 55%
~ 28.- a kelés befejezéséig 75%

* Szellőztetés: 
~ 1.-7. napon kismértékű
~ 8.-14. napon mérsékelt
~ 15.-21. napon közepes
~ 22.- a kelés befejezéséig erőteljes

* Forgatás:
~ 1.-28. napon kétóránként
~ A 3.-8. napig napi egyszer kézi forgatás is (teljes átfordítás)
~ A 9-19. napig napi kétszer kézi forgatás is

Hűtés az 1.-22. napig napi kétszer, ezután egészen a pattogzásig háromszor. Addig kell hűteni, amíg a tojás hegyes végén a tapintó hőmérő 29 fokot nem mutat. Házilagosan addig hűtünk, amíg a szemhéjunkhoz érintett tojást már nem érezzük melegnek. A hűtéssel egy időben permetezzünk is langyos vízzel.

Ha a fentieket betartottuk, elmondhatjuk, hogy magunk részéről mindent megtettünk a siker érdekében. Tudni kell azonban, hogy minden keltetőgép más és más, mindnek mások a paraméterei, a hőfoktartása, a szellőztetése, a légkeverése. Ezt ki kell tapasztalni és az elmélethez a gyakorlati tényezőket hozzátenni. Az ivadékok kikelése általában 24 óra alatt lezajlik. Ha a kelési idő az elméletihez képest rövidebb, vagy hosszabb lesz, az a keltetés során alkalmazott hőmérséklet magas, illetve alacsony szintjéről tájékoztat bennünket. A kikelés során külső segítséget nyújtani nem kell, az egészséges, életerős állatok maguktól is kikelnek.
A vastag héjú tojások áttöréséhez 40 fokos vízzel történő permetezés segíthet. Ekkor azonban a gépben a páratartalom annyira megemelkedhet, hogy a csibék nem tudnak felszáradni. Ez esetben nyugodtan szedjük ki a csibéket és meleg, száraz, huzatmentes helyre (~32-34 fok), vagy infralámpa alá tegyük őket, védve a megfázástól. A kikelt madarainknak az első 24 órában sem enni, sem inni adni nem kell, ez alatt az időszak alatt még felélik a szikzacskójuk maradékait.

(http://5mp.eu/web.php?a=misimadarai&o=yU6AiFL4AF)

1 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat .A magyar fehér és a néma kacsa között is van különbség? Bocsánat,ismerem mind két fajtát,inkább a kelésükre értettem a különbséget.

    VálaszTörlés