2014. február 16., vasárnap

Keltetés, bújtatás, lámpázás

Gyöngytyúk tojás:
A bújtatást a 25. napon célszerű elvégezni, a kelés a 27. napon várható. 
Az első lámpázást a 10., a másodikat a 21. vagy a 25. napon ajánlatos betervezni. 
A 42-44 grammos gyöngytyúktojás a legalkalmasabb a keltetésre. 
Páratartalom-igénye - főleg a bújtatóban - a vastagabb tojáshéj miatt magasabb, mint a tyúké.

Pulykatojás
Kezelése és tárolása, előkészítése azonos a tyúktojáséval. 
A pulykaembrió nagyon érzékeny a túlfűtésre. 
Elfogadható eredményű a kelés állandó 37,5 °C-on. 
A bújtatóba a 25. napon kell átrakni a tojásokat. 
A 26. naptól 70-80 % relatív páratartalmat kell biztosítani. 
A bújtatóba rakást követően 60 óra elteltével megindul a kelés és a 28. napon befejeződik. A naposállatokat akkor célszerű leszedni, ha a tojások 80 %-ából kikelt a pulykapipe, és az állomány nagy része felszáradt. 
Lámpázni a 10., a 21. napon vagy a bújtatóba rakáskor tanácsos.

A víziszárnyasok tojáskezelése és a keltetése helyenként alapjaiban tér el a tyúktojásétól. Ez összhangban van azzal a különbséggel, amely az életkörülményekben megmutatkozik.
Keltetés előtt 24 óráig pihentetni kell a tojásokat.

Kacsatojás
A faj tojása könnyen törik. A kacsák a hajnali órákban és állomány szinten viszonylag rövid időn belül lerakják tojásaikat (délelőtt 8-9 órára a kacsák 90 %-a megtojik).
Emiatt a két óránkénti tojásgyűjtést egyszerű bevezetni. A tojások egyöntetűek, amit a formaindex is jól kifejez (1,3-1,45).
Az előkeltetés 37,5-37,8 °C-on 55-57 % relatív páratartalom mellett történik. 
Elfogadott a függőleges (tompa végével felfelé állított), vagy a 45 °-os szögben fektetett tálcázás. 
Bújtatni a 25. napon kell, ekkor a relatív páratartalmat 75-80 %-ra emelik. 
Az utókeltető hőmérséklete 37,4-37,5 °C.
Tömeges pattogzás idején a páratartalmat tovább kell növelni 80-90 %-ra.
Az első lámpázást a 6. napon, a másodikat a 22. napon vagy a bújtatáskor lehet elvégezni.
A naposkacsák rendkívül elevenek, ezért gyorsan célszerű őket leszedni. A gépkihasználás a pulykáéval azonos. 
Az előkeltetés alatt két óránként 45 °-os szögben kell forgatni a tojásokat.
A keltetés 23. napjáig naponta kétszer, azt követően naponta háromszor kell hűteni a tojásokat 29-30 °C-os hőmérsékletre.
A 23. keltetési naptól azért kell háromszor hűteni, mert ekkortól jelentős hő szabadul fel a tojásban. A hűtés időtartama 15-20 perc. Ennyi idő alatt hűl a tojás 30 °C-ra. (Tapintó hőmérővel a tojás hegyes végén).
A magas páratartalmat permetezéssel lehet elérni. A permetezés hőelvonással jár, ezért a kézi forgatáskor a hűtés idején tanácsos végezni (40 °C hőmérsékletű vízzel szokás permetezni).
(Egyéb jellegű kezelése egyezik a libatojáséval).

Lúdtojás:

A tojás alaki szórása nagy, ezért a tojásindex megállapítása nem lehet túl szigorú (1,36-1,65).
A keltetés alatti kezelés lényegesen eltér a tyúktojásétól.
Szembetűnőbb különbségek a tojások helyzete, forgatása, keltetése és páratartalom-igénye terén léteznek.
Az előkészítő tálcákra fektetve kell helyezni a tojásokat. 
Rendkívül fontos a forgatás, mert az allantoisznak nagy fehérjetömeget kell körülzárnia. Ezt úgy oldják meg, hogy a 2x45°-os forgatáson túl a keltetés 11. napjáig naponta egyszer 180 fokosan elfordítják a tojást. 
A keltetés 11-20. napja között naponta kétszer kell elvégezni a kézi forgatást. Ezt követően kézi forgatás már nem szükséges. Speciális tálca használatával nincs szükség kézi forgatóra.
A tojások hűtésénél periodikusan drasztikus hűtést is alkalmaznak. 
Ennek elmulasztása 20 %-kal is ronthatja a kelést.
A hűtésnek addig kell tartania, amíg a tojás hegyes végén mért hőfoka 29 °C nem lesz. Ez 20 °C-os teremhőmérsékleten annyi percnek felel meg, ahány napos a tojás.
Az önhő fokozásával a keltetés 15. napjától naponta kétszer indokolt hűteni, mindig a gépen kívül az állványok kiszedésével.
A hűtés folyamán elvesztett víz pótlására a tojásokat 40 °C-os vízzel permetezik.
A permetezést (párásítást) a keltetés 22. napjáig ködszerűen, a 23. naptól a pattogzásig lemosószerűen kell elvégezni.
A bújtatás a 27. napon történik. Sajátos hűtésigénye, hőtermelése miatt a lúdtojás csakis szakaszos üzemmódban keltethető.
A kelés beindulásakor a gépi forgatást be kell fejezni.
A naposliba kelés után sokáig tehetetlen. Minősítését 8-10 óra után végezzük.

 
(http://www.agr.unideb.hu/ebook/baromfitenyesztes/az_egyes_baromfifajok_keltetsnek_sajtossgai.html)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése