Kápia paprikából saláta:
A kápia paprikákat meg kell sütni platnin, rezsón, rostélyon,
sütőben. Jó, ha meg is égetjük, mert ez adja a különleges ízét (emiatt
viszont a szabadban való sütést javaslom)!
Ezután hideg vízben áztatjuk, hűtjük és megpucoljuk a héjától és magjától, szárától.
Ha pár mag marad, nem probléma.
Ezután
be kell sózni mindkét oldalát!
Ez a saláta gyenge pontja, ugyanis ha a
végén rossz íze lesz, csak a sózást rontottuk el!
Egyenletesen,
lehetőleg sószóróból sózzuk.
Ne túl sokat, inkább kevés legyen!
Egy
réteg sózott paprikát teszünk a salátás tál aljára.
Minden darabra
egy-egy csepp ecetet, egy-egy csepp olívaolajat
(de sima étolaj
ugyanolyan jó) és egy-egy szeletke fokhagymát teszünk.
A „csepp”-eket
igyekezzetek szó szerint érteni, de nem lesz tragédia,
ha megszalad,
vagy két illetve három csepp lesz.
Jöhet a következő réteg paprika, ecet, olaj, fokhagyma.
A
végén összekeverjük, majd hagyjuk állni egy-két órát.
Ezután kóstoljuk,
és ha kell, akkor még sózzuk, de csak óvatosan!
Minden utósózás után
hagyjuk kicsit állni mielőtt újra kóstoljuk.
Ha elsózzuk, menthetetlen.
Ajvár:
- 1 padlizsán (kb. 400 g)
- 6 darab pirospaprika (kápia paprika, esetleg piros kaliforniai paprika)
- 50 ml olívaolaj
- 2-4 gerezd fokhagyma
- kevés só, bors
- ecet (a borecet tökéletes) – opcionális
- Tegye a padlizsánt és a paprikát a sütő rácsára; előbbit 30, utóbbit 20 percig kell sütni.
- Miután letelt a húsz perc, óvatosan helyezze a paprikákat egy mély edénybe, majd fedje le frissen tartó fóliával pár percre. A lényeg, hogy pára alakuljon ki a fólia alatt, így nagyon egyszerű lesz a paprikát megszabadítani a héjától. Ezután csumázza ki a paprikát, és távolítsa el a magokat is belőle.
- Tisztítsa meg a padlizsánt is a héjától, majd a húsát a fokhagymával együtt dolgozza el nagy teljesítményű turmixgépben, vagy botmixerrel pépesítse.
- Adja a masszához a paprikát, és addig turmixolja az egészet, amíg szép egységes krém nem lesz belőle.
- Ezután jöhet az olívaolaj és a fűszerek (só,bors). Ha kedveli a borecet ízét, itt már azt is hozzáadhatja az ételhez – nem kell belőle sok, egy evőkanál épp megteszi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése