2014. február 3., hétfő

Kápia paprika: ajvár, saláta


Kápia paprikából saláta:

A kápia paprikákat meg kell sütni platnin, rezsón, rostélyon, sütőben. Jó, ha meg is égetjük, mert ez adja a különleges ízét (emiatt viszont a szabadban való sütést javaslom)!


Ezután hideg vízben áztatjuk, hűtjük és megpucoljuk a héjától és magjától, szárától.
Ha pár mag marad, nem probléma.
Ezután be kell sózni mindkét oldalát! 
Ez a saláta gyenge pontja, ugyanis ha a végén rossz íze lesz, csak a sózást rontottuk el! 
Egyenletesen, lehetőleg sószóróból sózzuk. 
Ne túl sokat, inkább kevés legyen!
Egy réteg sózott paprikát teszünk a salátás tál aljára. 
Minden darabra egy-egy csepp ecetet, egy-egy csepp olívaolajat 
(de sima étolaj ugyanolyan jó) és egy-egy szeletke fokhagymát teszünk. 
A „csepp”-eket igyekezzetek szó szerint érteni, de nem lesz tragédia, 
ha megszalad, vagy két illetve három csepp lesz.
Jöhet a következő réteg paprika, ecet, olaj, fokhagyma.
A végén összekeverjük, majd hagyjuk állni egy-két órát. 
Ezután kóstoljuk, és ha kell, akkor még sózzuk, de csak óvatosan! 
Minden utósózás után hagyjuk kicsit állni mielőtt újra kóstoljuk. 
Ha elsózzuk, menthetetlen.



Ajvár:

  • 1 padlizsán (kb. 400 g)
  • 6 darab pirospaprika 
  • (kápia paprika, esetleg piros kaliforniai paprika)
  • 50 ml olívaolaj
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • kevés só, bors
  • ecet (a borecet tökéletes) – opcionális
  1. Tegye a padlizsánt és a paprikát a sütő rácsára; előbbit 30, utóbbit 20 percig kell sütni.
  2. Miután letelt a húsz perc, óvatosan helyezze a paprikákat egy mély edénybe, majd fedje le frissen tartó fóliával pár percre. A lényeg, hogy pára alakuljon ki a fólia alatt, így nagyon egyszerű lesz a paprikát megszabadítani a héjától. Ezután csumázza ki a paprikát, és távolítsa el a magokat is belőle.
  3. Tisztítsa meg a padlizsánt is a héjától, majd a húsát a fokhagymával együtt dolgozza el nagy teljesítményű turmixgépben, vagy botmixerrel pépesítse.
  4. Adja a masszához a paprikát, és addig turmixolja az egészet, amíg szép egységes krém nem lesz belőle.
  5. Ezután jöhet az olívaolaj és a fűszerek (só,bors). Ha kedveli a borecet ízét, itt már azt is hozzáadhatja az ételhez – nem kell belőle sok, egy evőkanál épp megteszi.
 (Ajvár recept forrása: http://divany.hu/alapkonyha/2013/10/20/ajvar/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése