2013. május 7., kedd

Akácvirág

Szörrrrrrrrrrp!!!!

Nálunk rengeteg szörpi fogy.
Kedvenc a menta, majd a bodza.
Most kiterjesztem a hálómat, és bevonom az imádatba az akácot is!



AKÁCVIRÁG SZÖRP

Hozzávalók:

30-45 ág akácvirág füzér
3 db citrom
3 kg kristálycukor - vagy méz
30 szem citrompótló (citromsavval fogom helyettesíteni)



Tegyük az akácvirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok íz anyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.

Másnap sűrű-szövésű gézanyagon szűrjük át, majd a virágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük száraz-dunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk.

Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez.

(Forrás: kaldeneker.hu) 


Az akác gyógyászati szempontból értékes növény, de csak a virágját használhatjuk!
Hatóanyaga: flavonos glikozidák, ( robinin, akaciin ), illóolaj ( nerol, farnesol, linalool )
Az akác gyógyhatása: étvágyjavító, aromatikus, gyormorsavtalanító, vizelethajtó és görcsoldó.

Az aromás anyagok már a szájban lévő ízlelő receptorok ingerlésével javítják az étvágyat.
A flavonoidok emelik a vizelet mennyiségét és oldják a simaizomzat görcseit
A homeopátia az akác virágját gyomorsav túltermelésnél alkalmazza.
A tea elkészítése és adagolása:
A gyógyszerkönyvek 1,5 grammot írnak elő, ez kb 1 teáskanálnyi mennyiség. A teát forrázással készítjük.

Bár a virágnak még nagyobb mennyiségben sincs mellékhatása, de NEM SZABAD A SZÁRÁT, LEVELÉT ÉS KÉRGÉT felhasználni, mert az akácfa minden részében mérgező fehérjéket tartalmaz!
A mérgezés veszélye akkor is fennáll, ha valaki a friss virágot a virágszárral együtt eszi meg!

(Forrás: hazipatika.hupont.hu) 


Plussz találtam még egy oldalt, átmásolom ide, mert van benne olyan, amiről el lehet töprengeni.
 

Az ízletes, fehér virágú akác erdeink csaknem egyötödét teszi ki. Azt hihetnénk, ősi magyar fa, de Észak-Amerikából a XVI. században került Európába.
Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. Virágból készült teája köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó, enyhe hashajtó. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is alkalmazható. A homeopátiában gyomorsavtúltengés ellen használják.
Fánk és palacsinta készítésénél ízesítőként a tésztába keverhetjük, teakeverékekbe pedig ízjavítóként adagolhatjuk.
Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban. Ha pedig egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.
akac2Nemcsak édes
Világos, enyhén zöldessárga színű, jelentős gyümölcstartalma miatt nehezen kristályosodó, akácvirág illatú méze nagyon kevés virágport tartalmaz. Az akácméz színe tájegységenként változik a színtelentől az enyhén sárgáig. Különleges minősége miatt a Magyarországon termelt akácméz hungarikumnak számít.
Az akácméz a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására is ajánlott.

Mikor és hogyan gyűjtsük?
Az akácvirágot frissen, a virágzás kezdetén érdemes leszedni. Ez az időszak május-június elejére esik. A virágokat a fürtök begyűjtése után fejtsük le a zöldes kocsányról, és azonnal szárítsuk meg. A megszárított akácvirág kiválóan alkalmas teának.
akac3x 
Hogyan használjuk?
Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy megelőzés céljából készítsünk teát az akácvirágból az alábbiak szerint: 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot 2 dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk.
Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle. Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk. A palacsintatésztába mártott, kisütött akácvirág pedig különleges csemegének számít.

 
Akácos palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 16 fürt akácvirág, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 20 dkg liszt, 2,5 dl tej, a sütéshez olaj, a tálaláshoz cukor.
Elkészítése: a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk. A késő tavaszi délutánok könnyed kísérője.
Forrás: eletmod.hu


Kozmetikai használata
A kozmetikai iparban a fehér akác virágának kivonata bőrkondicionáló anyag és erősítő szer. A kozmetikai készítményekben érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, zsír- és vízhiányos, szeboreás bőr ápolására alkalmazzák, illóolaját az illatszeripar hasznosítja.
Forrás: ilcsi.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése