2013. május 6., hétfő

Tyúkhúr

Elsősorban 30 tojótyúkom kedvenc csemegéje!
De nem riadtam meg attól sem, hogy teaként és fűszerként is gyűjtsem.


Fogyasztása egyszerű: naponta gyűjtsük a tyúkhúrt, folyó víz alatt mossuk meg a leveleit, és adjuk hozzá a salátához. Pároljuk, főzzük, szárítsuk, használjuk fűszerként. Érdemes tavasszal összegyűjteni a fiatal hajtásait, ezeket mossuk le, itassuk le róla a nedvességet és szárítsuk meg. Ezután őröljük porrá, és tegyük el egy befőttes üvegbe. Adjuk bármilyen ételhez, szórjuk rá szendvicsekre.

Sok betegség ellen hatásos gyógyír: segít a görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén. Segítségével gyorsabban elmúlnak a furunkulusok, a diatézis, az ekcéma súlyosbodása. A növényt használják hashajtóként és vízhajtóként, valamint arthritis, köszvény, reuma és különféle sérülések esetében. Ha álmatlanságtól, elhízástól, szemgyulladástól szenvednek, szintén jól jöhet ez a szerény kis növény. Sőt, újabb információk szerint diabéteszes betegek számára nélkülözhetetlen ez a zöldféle. Rendszeresen használják, kisebb mennyiségben. Alacsonyan tarja a vércukorszintet és szabályozza az egész endokrin rendszer működését. A tyúkhúr javítja az általános anyagcserét.
Szaponin tartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat, tehát egyszerre ne sokat fogyasszunk, inkább csak kiegészítésként, fűszerként használjuk. Tisztító hatásának köszönhetően eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj – és a későbbiekben (láncreakcióként) minden belső szervünk – működését."

(Forrás: http://zoldorokseg.blogspot.com)


"A virágzó növényt levesnek, főzeléknek használhatjuk. A fiatal növényt a zöldbabhoz hasonlóan készíthetjük el, ahhoz nagyon hasonló íze van. Semleges íze miatt fontos adalék az erős, kifejezett karakterű növények mellett, csökkenti azok esetleg keserű vagy erős fűszeres ízét.

Receptek

Tyúkhúrleves. A tyúkhúrt megmossuk, megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy pépesítjük. Világos rántást készítünk, a tyúkhúrhoz adjuk, húslével felöntjük, sózzuk, a levest 1/4 óráig főzzük. Főzés közben egy kis csomó kaprot lógatunk bele, majd kb. 5 perc után eltávolítjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Tyúkhúrfőzelék. Szalonnát és hagymát megpirítunk, a finomra vágott tyúkhúrt hozzáadjuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük, 15 percig pároljuk, vízzel vagy fehérborral felöntjük. Tálalás előtt liszttel besűrítjük és pirított dió-, illetve manduladarabokkal tesszük felejthetetlenné.

Tyúkhúrsaláta. A növényt a keményebb száraktól, a már elsárgult levelektől megszabadítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Ecettel, olajjal, kevés mustárral, sóval, borssal, csipet cukorral ízesítve salátaöntetet készítünk. A növénnyel összekeverve rövid ideig érni hagyjuk. A salátát ízesítjük még gyermekláncfű, mezei sóska leveleivel."

(Forrás: http://terebess.hu) 


Én egyszerre szedem meg a szükséges mennyiséget,
szárítom, és porrá őrölve adom az ételekhez.
Készítek húsokhoz is, ilyenkor a leveleket szárítom csak meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése