2013. május 6., hétfő

Kávé zacc

Nagyjából 30 

(itt eredetileg 33-at írtam, aztán átírtam 30-ra, 
de végig azon gondolkodtam,
hogy inkább 20-at szeretnék írni :) 

éve nem dobjuk ki a zaccot....
Vagy legalábbis nem a szemétbe.
Nálunk mint macska-riasztó funkcionál. 
Jelenleg a kicsi kis veteményes kertben szórjuk szét!

 
Kicsit átböngészve a világhálót számos más felhasználási lehetőséget is találtam,
csak úgy jegyzetelve jegyzem alább:

Testradír: Salaktalanít és élénkíti a véráramlást. Néhány kávéskanál zacc, néhány csepp olaj. Keverjük össze ezeket és a krémes állaghoz adjunk hozzá testápolót, vagy arckrémet. Jóóóó narancsbőr ellen.

Arcradír: Néhány kávéskanál zacc egy kevés mézzel, kis kamillafőzettel elkeverve, majd bele a tejbe, vagy az arckrémünkbe. Néhány percig kell a bőrbe dörzsölni. Ha érzékeny a bőr, akkor finomabbra őrölt zaccal kell próbálkozni.
Hajápolás: hajkondicionálóhoz kell keverni egy kis zaccot, ettől a haj feltöltődik ásványi anyagokkal és kifényesedik.

Illatmentesítő: Lefolyóba öntve kis adagban, hűtőbe vászonzacskóban pedig elűzi a hűtő-szagot és a penésztől is óv.
 
Súrolószer: Zsíroldó, dörzsöljük be az edények falára égett, vagy zsíros területeket. Miután felszívta a zsírt, újságpapírral töröljük le, és mosogassuk el. A vízvezeték lefolyójából eltűnik a szag és zsír.

Lefolyótisztító: A kávéfőző kiürítésekor sokan egyenesen a lefolyóba öntik a zaccot, majd erős vízsugárral átöblítik, ugyanis zsíroldó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a lefolyót. 

Faápoló: Az összekarcolt, felsértett fafelületeken is segíthet a kávézacc. Tégy a karcolásra egy kevéske nedves zaccot, majd fültisztító pálcikával dörzsöld a felületbe. (Sötét színű fabútoroknál működik.) 

Háztartási porfogó: Legyen szó a cserépkályhában vagy éppen a kandallóban található hamuról, tisztítás előtt érdemes a nedves kávézaccot a finom porra rászórni, hogy a kályha tisztításakor ne legyen túl nagy porfelhő. 

Szőnyegápoló: A szőnyeg visszakapja eredeti fényét, ha időnként nedves kávézaccal átkeféljük, majd száradás után porszívóval felszedjük.
Szagos riasztó: Cicariasztóként, ha valaki nem szeretné, hogy gondosan ápolt virágos kertjét cicája játszótérnek használja, szórjon a földre kávézaccot, az erős aroma hatására elmegy a kisállat kedve a hempergéstől. 

Hangyariasztó: azokat a területeket, ahol a kis rovarok felütötték a fejüket, érdemes kávézaccal felhinteni, de a hangyaboly kellős közepébe is lehet szórni, rövid időn belül odébbállnak majd.

Virágföld: Növeli a virágföld tápanyagtartalmát, a növények szinte új erőre kapnak tőle. Ne vigyük túlzásba, de heti egyszer nyugodtan adhatunk nekik.Átültetéshez is kiváló, keverjünk néhány kanállal belőle a virágföldbe.A kávézaccot szétszórhatjuk a kertben a növények között, vagy a komposztba keverhetjük, mint műtrágyát. Ugyanakkor a cserepes virágok földkeverékébe is tehetünk zaccot. A kávézacc tartalmaz foszfort, káliumot, kálciumot, magnéziumot és ként. Ugyanakkor távol tartja a kerti csigákat és táplálja a virágföld hasznos férgeit. Ha a talaj nagyon savanyú, a kávézacc segít a ph érték javításában.

Műtrágya: Tegyünk egy 20 literes tartályba 250 g nedves zaccot, és hagyjuk ázni néhány napig mielőtt használnánk. Ezzel öntözzük a talajt, vagy permetezzük be a növényt.

Ha nem használjuk fel azonnal, tároljuk üres kávés-dobozban, vagy nagyobb tartályban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése