2013. május 5., vasárnap

Pitypang






A gyermekláncfű levelében található ásványi anyagok és vitaminok: A-, B-vitamin család, C-, D-vitamin, Vas, Szilícium, Magnézium, Cink, Mangán, Réz. Inulin. Flavonoidok, aminosavak, nyomelemek.
A benne található keserű anyagok az emésztőrendszerre és májra fejti ki kedvező hatását.
Sajnos nekem olyan keserű volt, hogy egyszerűen nem ment le a torkomon,
de aki szereti pl. a tonikot, annak meg se kottyan :)

"A gyermekláncfű hatóanyagai, a máj és vesék működését szabályozzák/befolyásolják, 
ezért sok esetben bevethető, amikor a szervezetből méreganyagokat jó lenne eltávolítani.
Fokozza az epe termelődését, az epehólyagból való ürülését.
Epehajtó, vízhajtó, veseserkentő, enyhén hashajtó.
Vértisztító hatása a köszvényesek, reumások segítségére (is) lehet.

Fogyasztható a levele, gyökere, virága, nyersen és szárítva.
Étvágytalanságnál igyuk a teáját, emésztési panaszok esetén szintén segít.
3 dl vízben forraljunk fel 2 tk, zárjuk le és hagyjuk 15 percig, hogy kioldódjanak hatóanyagai.
Kúraszerűen alkalmazható. ( 6 hét, majd 2 hét szünet. )

Fájó, gyulladt ízületet a levelekkel borogassuk be, hagyjuk hatni ( 30 perc ) majd cseréljük ki, de ha tovább jól esik, akkor a szívre kell hallgatni. Készíthetünk belőle pépet is, akkor azt kenjük rá.

Levelét változatosan készíthetjük el: leves, főzelék, köret de legismertebb amikor salátaként vagy saláta részeként fogyasztjuk.
Gyökerét zsengén párolhatjuk vajon, illetve szárítva kávé készül belőle.

Tudjuk, hogy ha már virágzik a levele igen keserű, ennek kiküszöbölésére halványítsuk, a következők szerint:
amikor még nem virágzik gyengéden, gyengén kössük össze a leveleket és borítsunk rá egy cserepet. A levelek a sötétben egy hét alatt elveszítik sötétzöld színüket és vele keserű ízüket is."


Pitypangméz receptje:

A két összemarék virágokról leszedegettem az összes zöld részt, és rögtön lányom unszolására hozzávágtam egy kisebb adag citromfüvet és egy csöpp zsályát is. De jóóól tettem!!!
Így kezdtem lassan melegíteni 5 dl vízzel, majd forrásnál rögtön lezártam és még egy egész narancs szárított héját is beletettem (lehet, hogy a nem szárított is megfelelt volna).
Így ázott egész éjjel. És határozottan jó illata volt!
Nyertem, gondoltam, így már szűrhetem, mehet bele a fél kg cukor, és a fél citrom is!
Mindenkinek tetszik, úgyhogy a következő adagba biztos fogok tenni kakukkfüvet is, meg mentát!




(Forrás: http://www.gasztroblogok.hu)

"GYERMEKLÁNCFŰ SZÖRP
dandelion.jpg
A másik különlegesség amit ebben az időszakban készíthetünk, és igazán kuriózumnak fog számítani a vendégeink körében az a pitypangszörp.
Annyi dupla marék pitypangvirágot szedj, ahány liter vízzel szeretnéd elkészíteni a szörpöt. (A ráadás fél marék literenként igazán nem rontja el) :)
A virágfejeket lábasba teszed, majd ráöntöd a vizet és egy éjszakát hagyod pihenni ugyanúgy mint a fenyőszörp esetében.
Másnap lassú melegítés után hozzáadod a cukrot ( a vízhez számold...ahány liter víz annyiszor 70 dkg cukor) és a belekarikázol literenként fél citromot. 1 órát nagyon lassan, takaréklángon főzzük, leszűrjük és kifertőtlenített üvegekbe töltjük. Egy napi száraz dunsztolást követően mehetnek az üvegek a fenyőszörp mellé."

(Forrás: http://mazsolacake.blog.hu/2014/03/16/_mert_a_termeszet_a_szorprajongokat_szereti_igazan)



Édes-savanyú gyermekláncfű bimbók

http://www.hobbikert.hu/magazin/pitypangot-ettunk-jo-lett-a-kedvunk.html

1 megjegyzés: