2013. május 11., szombat

Földimogyoró

Csak 8 szemet kaptunk amely alkalmas vetésre.
A harci feladatot Kyrára bíztam egy fagyiért cserébe.
Hely hiány miatt jó nagy agyag-cserepekbe kerültek.  

"Elterjedtsége

Eredeti hazája Brazília, Peru, Argentína, ahol ősidők óta termesztik. A nagy felfedezéseket követően indult el világhódító útjára.
A trópusokon nagyon elterjedt növény. Irodalmi adatok szerint, a 44o É-i és a 35oD-i szélességéig termeszthető. A termelt földimogyoró vetésterületének fele dél-kelet Ázsiában van, jelentős termelő India és Kína, Afrikában Szenegál, Nigéria, Szudán, Gambia. Az amerikai kontinensen Brazília és Argentína a fő termelők. Európában Spanyolország és Franciaország a fő termelők.
Hazánk déli vidékein terjedt el termesztése, főképpen Békés megyében. Ahol jövedelmező a földimogyoró termesztése.

Környezeti igénye

Éghajlat igénye: A földimogyoró melegkedvelő növény. Az optimális hőmérséklet, a normális vegetációs periódus számára 25-35 oC, 12 oC alatt nincs terméskötődés. A termesztés kritikus kérdése a vízhiány a virágzástól a terméskötésig terjedő időszakban. A fényt kedveli, ezért árnyékos helyre telepíteni nem kívánatos. A földimogyoró számára optimális a napi 10 órás napsütés.
Talajigénye: Termesztésére a könnyű, de tápdús homoktalajok, valamint a jó vízgazdálkodású, meszes vályogtalajok alkalmasak. Legjobban a homokos vályogon terem.

Leírása

Az Arachis nemzetség 10 fajjal rendelkezik, de csupán az A. hypogaeat termeljük két alfajra bontva. Afrikai fajta csoport, mely Brazíliából származik. Vertikális ágazatúak, a felálló oldalágak nem haladják meg a főágat. Gyorsan 90-110 nap alatt beérnek. A növények világos zöldek, a magvaknak nincs pihenőidejük, 2-6 magvúak.
Másik az ázsiai fajta csoport Peruból származik. Legismertebb tagja a „Virginia” fajta. Oldalágai igen fejlettek, amelyek sokszor elérik a főág hosszát, a főtengely kizárólag vegetatív, míg az oldalág felváltva vegetatív, vagy generatív. A magvaknak hosszú nyugalmi periódusa van. Fontos ismertetője két magot hoz csupán. A növény maga alacsony növésű, egyéves geokarp, vagyis a föld alatt fejleszti ki a terméseit.

Beltartalmi értékei

A fehérjéiben értékesebb aminosav-összetételt találunk, mint a sertés- és marhahúsban. Termése feldolgozás után igen értékes takarmány, amely 45% fehérjét és 8% zsírt tartalmaz. Zöldtömege szárítás után nem értéktelenebb, mint a lucerna vagy a lóhere széna.

Termesztése

Az ültetés után 7-9 nap múlva kel ki a növény. A sziklevelek megjelenése után 3-5 nap múlva hajtanak ki az első igazi levelek. Az első 2-3 igazi levél kifejlődésének idején a gyökérzet már a 0,5-0,6 m hosszú. A főhajtás növekedése a bimbózásig igen lassú, a levelek és az oldalhajtások viszont gyorsan növekednek.
A virágzás a vetés után 30-40 nap eltelte után indul meg. A földimogyoró virágainak mindössze 15-20%-a termékenyül meg. A virágtengelynek a termő alatti megnyúlt része a gynophorum megjelenése után a 3-7 napig vertikálisan növekszik, majd 180o-os elhajlást téve a talaj felé nő, azt elérve abba 20-30 mm-re behatol. A földalatti termés képződése behatolás után 15 napra következik be.

Szigorú vetésváltást kell követni 1 éves fordulókkal. Mivel hüvelyes is és kapásnövény is, szinte minden más növénynek, így a kukoricának, rizsnek gabonaféléknek jó előveteménye, viszont szójával, dohánnyal nem ajánlatos közel tenni.
Tápanyagigénye: Mint pillangós növény, átlagban 100 kg/ha N-t hagy maga után, de a gyökérgümők kifejlődéséig N-re van szüksége. Ajánlott mennyiség 15-25 kg/ha, a vetéssel kijuttatva. P igénye kétszerese az N mennyiségének, K2O mennyisége átlagban 34-40 kg/ha.

A vetés módja, nagy vonalakban megegyezik a bokorbabéval. A magot állandó helyére vetjük 400x400 mm távolságra, 50-70 mm mélyen. A vetés optimális időpontja április vége, május eleje. A tokjával együtt elvetett mag egyenletesebben és biztonságosabban kel ki. A földimogyoró meghálálja, ha nem sűrűn vetik.

Növényápolás: a kelést követően - kedvező időjárás esetén - a hajtások gyorsan fejlődnek. Amikor a sárga színű, pillangós virágok nyílnak, a növényeket, a burgonyához hasonlóan földdel fel kell töltögetni. Ha a kupacokat a szél vagy az esővíz elhordja, akkor megismételjük a feltöltést. Erre azért van szükség, hogy a virágok megtermékenyülésük után elérhessék a talajt, ahova befúródnak, majd a magkezdemény ott alakul hüvelyes terméssé.

A csiranövények megjelenése után nyomban fogasolni kell a vetést, így a gyomok 60-80 %-a megsemmisül. Meghálálja a porhanyítást virágzás előtt és a virágzás kezdete után. Több gombabetegség ellen kell védekezni a termesztés során (cerkospórás, szklerotiniás levélfoltosság stb.).
 

Betakarítás

A betakarítás a hüvelyek 60-70%-ának beérésekor kezdődik el. Hazánkban a termések október elejére érnek be, akkor a hüvely héja már sárgásfehér, a benne levő magvak pedig húspirosak. Úgy szedjük fel, ásóval a bokor alá nyúlunk, megemeljük, majd a növényt a száránál fogva óvatosan kihúzzuk a földből, ügyelve arra, hogy a terméshüvelyek ne szakadjanak el. A talajból kitépett földimogyorót 4-6 óráig száradni hagyják a napon, majd néhány napig a szabad levegőn szárítgatják, ezután a hüvelyeket lefejtik a szárról, és a termést hűvös, szellős helyen, vékony rétegben kiterítve tárolják értékesítésig, vagy feldolgozásig.

Dr. Berényi Béla"


(Forrás:http://www.agroinform.com)

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése