2013. május 31., péntek

Sparhelt, vagy takaréktűzhely

Fával fűtünk.
Nincs különösebb oka, de jó érv lehet, 
hogy nincs bevezetve a gáz, nincs központi fűtés sem.
A kicsiny házunk fűtését télen két kályha látta el, 
egy a konyhában, és kandalló az egyik szobában.

Költségeink csökkentésére egyértelművé vált,
hogy vissza kell hozni a sparheltet a konyhába!
Amellett, hogy meleget ad, még főzni - sütni is lehet benne.
"Valóban takarékos
Emellett ráadásul az is igaz, hogy bár egy sparhelt valóban takarékos sütést, főzést és fűtést tett lehetővé, ezt elsősorban akkor lehetett jól kihasználni, ha a háziasszony ideje nagy részében a konyhában tevékenykedett. Az életforma mára megváltozott, amihez nem biztos, hogy a legjobban egy sparhelt vagy kemence illeszkedik, sokkal egyszerűbb beállítani a termosztátot 22 fokra. Emellett egy új konyhában keveseknek van plusz egy négyzetmétere, hogy oda egy sparheltet építtessenek takarékossági megfontolásból. Meg persze az is igaz, hogy sokan elég kényelmesek ahhoz, hogy inkább panaszkodjanak a gáz áráról, mintsem váltsanak. Pedig a sparhelt esetében valóban egy takarékos berendezésről beszélhetünk, melyről most már csak kevesen tudják, hogy valójában mennyi haszna van. Takarékos, hiszen fával, akár hulladékfával, a ház körül fellelhető aprófával is fűthető, míg egy cserépkályha például jóval kényesebb a tüzelő minőségére – hívta fel a figyelmet a mester.

Az étel finomabb benne
A szakember egyébként úgy látja, hogy idősebb, vidéki háziasszonyok ma is szívesen használják a sparheltet, akad olyan is, akinek nincs is gáztűzhelye, viszont sparheltből kettő is: egy a házban lévő konyhában, egy pedig a nyári konyhában. Azt is megosztotta lapunkkal, hogy egy sparheltben azért lehet finomabb ételt, például pogácsát sütni, mivel a tésztát körülölelő meleg miatt először egy vékony réteget süt rá, ami benne tartja a nedvességet, így puhább lesz, ráadásul ez a puhasága sokkal tovább – napokig – megmarad, szemben a villany-, vagy gáztűzhelyben készült pogácsával szemben."

(Forrás: http://www.zoldbolt.hu)


A terv megszületett, és Salgó a konyha festése után
visszaköltözik.
Már nagyon várom!!!


2 megjegyzés:

  1. Ha lúd, legyen kövér!
    S, ha kályha vízteres!
    Az fűti nálunk a házat.
    Sütésre, főzésre is alkalmas.
    Bár nem hazai termék mégis ajánlom, mert kiváló!
    Ha érdekel - üzenj, de nem nehéz rábukkanni sem. Cserépfalun élő vállalkozó forgalmazza, korrekt, gyors, s a szállítást is intézi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Márta, de anyagi lehetőségeim korlátozottak. Salgó pedig anyai örökség, itt van, és csak a beköltözésre vár, így semmiféle anyagi kiadást nem jelent.

      Törlés