2013. május 8., szerda

Tojás és tojáshéj

Gondolom, mindenki tudja, hogy lehet sülve-főve.
Nem is akarok most recepteket mellékelni, de szeretném felhívni a figyelmet
a tojáshéjra is, ami pont annyira értékes, mint ami benne van!


Az ötleteket a netről ollóztam össze, van ahol a forrásra sem emlékszem... 
Elnézést emiatt.

Arcápolás
Hogy visszaadja arcbőröd fiatalos fényét, mozsárban zúzz össze néhány száraz tojáshéjat, keverd össze a port kevés tojásfehérjével, és kend fel az arcára. Hagyd megszáradni, majd mosd le.  
Hogy a sárgája se vesszen kárba, dörgöljük be a hajtövekbe, és 15 perc után mossuk le. Ez a módszer elsősorban a zsíros fejbőrűeknek ajánlott.

Tojássampon
(http://antalvali.com/boszorkanykonyha/kenheto/sampon-hazilag/tojassampon-hazilag.html)
• 1 tojás
• 1 teáskanál olíva olaj
• 1 tk. citromlé
• 1 tk sampon
• fél pohár víz vagy gyógynövény tea
• valamilyen illóolaj, amit szeretsz
Keverd össze és használd samponként.

Tojáspakolás
Viszlát, ránc! –azonnali ránctalanítás. A tojásban található kollagén feszesíti a bőrt, és segít a ráncok kialakulásának megelőzésében. A bőr kisimítására egy felvert tojásfehérjét keverj össze egy kiskanálnyi tejszínnel. Csak az alaposan megtisztított arcon fejti ki jótékony hatását. Csak kend fel a kikevert masszát az arcodra, a szemed környékét hagyd szabadon. Pihenj így 20 percig, majd öblítsd le. Érezhetően feszesebbé és rugalmasabbá teszi a bőrt.  

Bőrápolás
Áztass néhány napig almaecetben tojáshéjat – pár nap múlva kettőzött erővel szállhatsz szembe a bőrirritációkkal, viszkető kiütésekkel.  


Tojás a ház körül  

Takarítás
Az őrölt tojáshéj mintha arra lenne kitalálva, hogy edények, serpenyők és termoszok nehezen eltüntethető szennyeződéseit levakarja vele! Szappanos vízzel keverve könnyen eltüntetheti a makacs foltokat.

Eltünteti a foltokat a kerámiáról: Tégy összetört tojáshéjat a teás- vagy kávéscsészédbe, engedd fel vízzel, és hagyd egy éjszakán át hatni. Reggel, amikor kimosod, a makacs szennyeződések eltűnnek a kerámia felületéről. Hasonló célból lehet használni a virágvázák belsejének a megtisztításához, illetve sorlóporként egyes edények kimosásához, amelyek makacsul ellenállnak a megszokott mosogatási módszereknek. Továbbá, azt mondják, az eldugult vízvezetékekkel is csodát művel.

Duguláselhárítás
Tarts kevés darált tojáshéjat a konyhai mosogató szűrőjében – megakadnak benne a mindenféle maradékok, és ahogy a tojáshéj fokozatosan széttörik, ahelyett, hogy eldugítanák a lefolyót, vele együtt távoznak.

Trágyázás
A tojáshéj gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, amelyek segítik kertje gyarapodását, növekedését. Törd a tojáshéjat kisebb darabokra és használd komposztálóként.
A tojáshéj nagyrészt magnézium és kalcium, ami tökéletes komposztalapanyag. Azért is kiváló természetes trágya, mert távol tartja kertünktől a csigákat, mivel azok nem tudnak a törött tojáshéjon mozogni.

Növényvédő
Zúzz össze tojáshéjat, és szórd a zöldségek, virágok köré a kertben, hogy megvédje azokat a csigáktól, meztelencsigáktól és hernyóktól.  

Palántázás
A tojás dobozába tedd vissza az üres, kiöblögetett, félbevágott tojáshéjakat – mindegyik aljába szúrj egy lyukat lefolyónak. Tégy a tojáshéjakba egy, maximum két magot, és önts rájuk virágföldet. Ha már annyira megnőttek a csírák, hogy ki lehet őket vinni a kertbe, ültesd ki őket tojáshéjastul.  Amikor azok kihajtanak, tojáshéjjal együtt kiültetheted őket a kertbe, ugyanis ahogy a növény fejlődik, a héj alatta összetörik, és mivel az kiváló táplálékot biztosít a talajnak, a palánta jobban fejlődik tőle majd.

Kutyatáp
Szárítsd 30 percig 250 fokon a tojáshéjakat, majd egy zárható műanyag zacskóban sodrófa segítségével zúzd finom porrá. A port szórd kutyád eledelébe, gazdag kalciumtartalmának köszönhetően segít az állat csontjainak, fogazatának erősítésében.  

Kávéédesítő
Ha belekeversz kevés őrölt tojáshéjat az őrölt kávéba, mielőtt lefőznéd, visszavehet annak keserű ízéből. Ha kész, a zaccot nyugodtan kiöntheted a kerti komposztgödörbe. A tojáshéj elveszi a kávé keserű ízét, így intenzívebbé válik annak valódi aromája.

Csontritkulás elleni szer
Nem kell ide kalciumtabletta.. A tojás héjából, kiváló csontritkulási ellenszert lehet készíteni. A megmaradt tojáshéját, megmossuk, megszárítjuk, megőröljük, porrá törjük, majd joghurtba, kefírbe keverve elfogyasztjuk... Ennél jobb és OLCSÓBB, csontritkulás elleni szer nincs!!!

Csomagolás édességek számára: Ha vagy annyira ügyes, hogy képes vagy apró lyukon keresztül is kipréselni a tojásból a belsejét, mint ahogyan azt a húsvéti tojásoknál szokták a kézművesek, a kis hézagon csokoládét vagy zselét tölthetsz a héj által határolt üregbe. Amikor az édesség megszilárdul, meglepetésként szolgálhatod fel a „tojást” a gyerekeknek vagy a vendégeidnek!

(Forrás: http://gyermekszoba.blog.hu/2009/04/10/a_tojashej_felhasznalasa_okosan)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése