2013. május 7., kedd

Hársfa virága

A flavonoidoknak köszönhetően lágyító, izzasztó és görcsoldó hatása van. 
A farnezol miatt nyugtató hatással van a központi idegrendszerre.

A hárs felhasználása


Az illóolaj nyugtató hatásának köszönhetően, a hársteát sikeresen fogyasztják álmatlanság esetén. Nagyon jó hűlésre és náthalázra az izzasztó hatás miatt, mely csökkenti a test hőmérsékletét. Nyugtató hatása van és elősegíti a hörgői váladék eltávolítását. Kamillával és mentával vegyítve, a hársfavirág segíti az emésztést és erősíti a gyomrot.
Nyálkahártya-duzzanat csökkentő hatása miatt a hársfavirágokat sikeresen használják fürdésnél az idegesebb gyerekek megnyugtatására és az erős köhögés kezelésére. A hárstea szodabikarbónával keverve nagyon jó toroköblítő mandulagyulladás esetén. Ugyanakkor nagyon jó hatása van a karikás szemekre, a hársteába mártott borogatást 10-15 percig kell hagyni hatni a szemen.

Hárstea torokfájásra:


2-4 g, naponta 2-3 tea fogyasztása ajánlatos; vagy egy kiskanál hársvirágot oldjunk fel 200ml forralt vízben. Naponta 2-3 tea fogyasztása ajánlott mézzel vagy cukorral édesítve.

Hárs toroköblögető elkészítése:


20 gr virág 200ml vízhez, fél kiskanál szódabikarbónával keverve. Mandulagyulladás esetén a toroköblítőt meleg teából készítsük, úgy hatásosabb.

Hársvirág fürdő elkészítése:


500gr szárított virág, 3 liter forralt vízhez, szűrés után a folyadékot vegyítsük össze a kádban levő vízzel, melynek hőmérséklete el kell érje a 37 fokot. 15-20 percig kell a kádban fürdőt venni.

Hagyományos kezelések hársvirággal


A hárs teát mindenhol köhögésre, hörghurutra, asztmára valamint más tüdőbetegségekre használják. A hársteát orbáncfűvel keverve szívbetegségek tüneteinek enyhítésére fogyasztják. Idegi eredetű betegségek, fejfájások, szédülések és emésztési zavarok gyógyítására is használják. A szárakból készült fürdők jó hatással vannak a reumás fájdalmakra. Még nagyszüleink idejében a szenes víz, hársvirággal keverve jó gyógyír volt a sok vért vesztő nők esetében.


(Forrás: http://www.edenkert.hu)




Mire használhatjuk a hársfavirág teáját?
Láz esetén, lázcsillapításra, izzasztásra: hársvirág és feketebodza-virág azonos (1:1) arányban keverve (2 evőkanállal fél liter vízhez, forrázat formájában, majd leszűrés után citrommal, erdei mézzel ízesítve). Ezt a teakeveréket egyszeri alkalomra, a láz csillapítására, izzasztásra javasolt felhasználni. A beteg melegen betakarózik, elfogyasztja a meleg teát, és kis idő elteltével izzadni kezd. Ez az izzadás jótékonyan hat a lázra, a gyógyulás folyamata megkezdődik (a testnedvek kivezetik a szervezet méreganyagait).
Torok- és mandulagyulladásra, hurutoldásra köhögésnél: hársvirág, feketebodza-virág, ökörfarkkóró virág, kakukkfű, fodormenta társításával, citrommal és mézzel (hársmézzel) édesítve.
Vesemedence- és húgyhólyag-gyulladásnál: az előírt napi adagot nagyobb mennyiségű folyadékkal elkészítve használhatjuk (a vizeletkiválasztó rendszer átmosása céljából, egyéb más gyógynövények keverékével, akár ülőfürdőként is).
Fénytelen, törékeny hajvégek megújítására: csalánlevéllel, -gyökérrel készült teakeverékkel készített teával öblítsük le a tisztára mosott hajat.
Gőzölés középfülgyulladás esetén: hársvirág, kakukkfű, kamilla borsmentával (azonos arányban keverve). Az elkészült tea fölött a füleket nagyon óvatosan, oldalirányban a gőz fölé tartjuk (10-15 perc).
Inhalálásra megfázáskor, arcüreggyulladásra: hársvirág, kakukkfű, borsmenta (3 év alatti gyerekeknek fodormenta), citromfű keverékével.
Izomfájdalmak, isiász esetén: fájdalomcsillapító hatású a hársfavirágból (más gyógynövényekkel kombinálva) készített ülőfürdő vagy borogatás.
Napi fogyasztásra a maximálisan előírt 2-4 g (egyénenként eltérhet) forrázat használatát ne haladja túl. Általában 7-10 nap folyamatos fogyasztást követően ajánlatos néhány napos szünetet beiktatni. A hársfatea fogyasztása a szakemberek által előírt, terápiás adagok betartása mellett (az egyébként egészséges emberek esetében) nem okoz panaszt, ezért tartsuk be az adagolás szabályait! Idősek, legyengült betegek, szívbetegek lehetőség szerint csak rövid ideig alkalmazzák belsőleg a hársfavirág teáját, mert gyengítheti a szívet.

(Forrás: http://www.natursziget.com)



Hársvirág szörp készítése:

Egy 5 literes üveget megtöltünk alaposan megmosott hársvirággal.
Rászeletelünk 2 nagy citromot.
Ráöntünk 2 kg kristálycukrot, és 3 liter előzőleg felforralt, lehűtött vizet. 
Beleteszünk 1 kávéskanál citromsavat, és 1 kávéskanál borkősavat. 
Szalvétával kötjük le, hogy szellőzni tudjon. 
3 napig érleljük, közben naponta 4-5 alkalommal megkeverjük.
 Amennyiben hosszú hónapokra szeretnénk majd eltenni, 
utolsó nap keverjünk bele 1 mokkáskanál nátrium-benzoát-ot. 
A 3. nap után leszűrjük, üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk.
Ebből a mennyiségből, körülbelül 3,5 liter szörp lesz.
Amennyiben szép sárga színt szeretnénk neki adni, 
akkor 30 deka cukrot barnára karamellizálunk, 
majd ráöntünk három deci hideg vizet. Felforraljuk. 
Kihűlés után közé keverjük a sötétbarna lét. 
Semmi ízt nem ad, csupán színezi a szörpöt. Utólag is meg lehet csinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése