hogy nincs bevezetve a gáz, nincs központi fűtés sem.
A kicsiny házunk fűtését télen két kályha látta el,
egy a konyhában, és kandalló az egyik szobában.
Költségeink csökkentésére egyértelművé vált,
hogy vissza kell hozni a sparheltet a konyhába!
Amellett, hogy meleget ad, még főzni - sütni is lehet benne.
"Valóban takarékos
Emellett ráadásul az is igaz, hogy bár
egy sparhelt valóban takarékos sütést, főzést és fűtést tett lehetővé,
ezt elsősorban akkor lehetett jól kihasználni, ha a háziasszony ideje
nagy részében a konyhában tevékenykedett. Az életforma mára
megváltozott, amihez nem biztos, hogy a legjobban egy sparhelt vagy
kemence illeszkedik, sokkal egyszerűbb beállítani a termosztátot 22
fokra. Emellett egy új konyhában keveseknek van plusz egy négyzetmétere,
hogy oda egy sparheltet építtessenek takarékossági megfontolásból. Meg
persze az is igaz, hogy sokan elég kényelmesek ahhoz, hogy inkább
panaszkodjanak a gáz áráról, mintsem váltsanak. Pedig a sparhelt
esetében valóban egy takarékos berendezésről beszélhetünk, melyről most
már csak kevesen tudják, hogy valójában mennyi haszna van. Takarékos,
hiszen fával, akár hulladékfával, a ház körül fellelhető aprófával is
fűthető, míg egy cserépkályha például jóval kényesebb a tüzelő
minőségére – hívta fel a figyelmet a mester.
Az étel finomabb benne
A szakember egyébként úgy látja, hogy
idősebb, vidéki háziasszonyok ma is szívesen használják a sparheltet,
akad olyan is, akinek nincs is gáztűzhelye, viszont sparheltből kettő
is: egy a házban lévő konyhában, egy pedig a nyári konyhában. Azt is
megosztotta lapunkkal, hogy egy sparheltben azért lehet finomabb ételt,
például pogácsát sütni, mivel a tésztát körülölelő meleg miatt először
egy vékony réteget süt rá, ami benne tartja a nedvességet, így puhább
lesz, ráadásul ez a puhasága sokkal tovább – napokig – megmarad, szemben
a villany-, vagy gáztűzhelyben készült pogácsával szemben."
(Forrás: http://www.zoldbolt.hu)
A terv megszületett, és Salgó a konyha festése után
Hozzávalók: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő 2 dl tej víz só 2 evőkanál olaj pici cukor olaj a sütéshez Elkészítés:
A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Egy pohárba pici cukrot teszünk,
majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük 1 dl tejjel. Lefedjük, és
addig várunk, míg felfut.
Egy tálban összekeverjük a lisztet és
a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál
olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos
vizet. Elkezdjük összekeverni, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy
túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor
kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük. Ezután egy tálcát
beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, a
tálcára tesszük. Konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább.
Ha már szép nagyra megnőttek a tészták, elkezdhetjük a sütést.
Az igazi piaci lángos:
Hozzávalók:
1 kg liszt
5-6 dl langyos víz (kb.) 1 élesztő pici cukor (az élesztő futtatásához) 2 kávéskanál só olaj a sütéshez és a formázáshoz
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, tudom hogy furcsa, de vízzel kell
az élesztőt futtatni és teljesen simára, hogy egy pici gumó se legyen
benne. Olyan lágynak kell lennie, mint más kelesztett tésztának pl.: a
pogácsa, vagy talán egy picit keményebb, de nem sokkal. Ezt
megkelesztjük és ha megkelt olajos kézzel lángost formázunk, majd bő
olajban kisütjük. Ezt a receptet egy piaci lángossütő néni árulta el.
Már korábban írtam arról, hogy készült nálunk sajt.
De most már - mondhatni, hogy pici kis tapasztalattal,
már azt merem írni, hogy sikerült a terv!
Vagyis a napi egy liter tej elegendő számunkra,
hogy a család tudjon friss tejet, sajtot, tarhót és túrót enni.
Ezek készítésének módját összegyűjtöm.
Túró, krémtúró:
Az oltóanyagból egy pár cseppet és érett tarhót összekeverek,
majd a majdnem forrásig melegített tejbe teszem.
Egy napot hagyom állni, majd leöntöm róla a savót.
Nagyon krémes, lágy és jóízű túró a végeredmény.
Tarhó (joghurt):
Az éppen kicsit felmelegített tejbe tettem az
érett tarhót és a pár csepp oltóanyagot.
Meleg "suba" alatt pihent 24 órát.
Másnap fogyasztható.
Sajt:
Meleg tejbe tettem az oltóanyagot, majd mikor megaludt,
kicsit összetörtem, pelenkán átszűrtem (a nejlon harisnya nagyon jó!).
Mikor nagyjából lecsöpögött a savó,
formába került, ahol préselés alatt 24 órát csöpögött.
Ezután jönne a szárítás és a füstölés.
A füstöléshez a Zuram innen vette az ötletet:
Zsendice:
Ennek van a legkecskébb íze :)
A sajtkészítésből megmaradt savót addig melegítem,
míg nem kezd erősen gőzölni, de még nem forr.
Beleteszek 1 liter savóra 1 gramm citromsavat és jól elkeverem.
Ezután egész alacsonyra veszem a lángot alatta,
és kb. 10-15 percig nyugton hagyom.
Ezután a tetején látom a kicsapódást, és ha egy kanállal a
tetején lévő fehérjéket egyben le tudom húzni, akkor jó.
A szűrőn nekem átment, úgyhogy vastag gézzen
keresztül mentettem meg a zsendicémet.
Ha ezt még tovább csöpögtetném, akkor kapnám az ordát,
ha azt préselném, akkor az ordasajtot.
Nos, ehhez a napi 1 liter tej nem elegendő.
Savóméz:
Ennek a receptjét töröltem, mert sok károm keletkezett belőle, elnézést kérek.
"A sajtkészítésről bővebben.
Bánházi Róbert
klubtársunk elindított egy fórum témát a sajtkészítésről. Ezt szeretném egy
kicsit bővebben ismertetni.
A sajt alapanyaga az
édes kecsketej, de bármilyen tejből lehet sajtot készíteni.
A sajt minőségét és íz
harmóniáját a tej savfoka határozza, meg ezt mi házilag nem tudjuk mérni ezért
a gyakorlat az, hogy azonos arányban keverünk össze friss és már állott hűtött tejet,
de csak édes tejet. A gyakorlat az, ha van elég tejünk, akkor az esti fejést a reggeli
friss fejéssel keverjük össze. hja, kevés a tejünk akkor fagyasszuk le, és ha összegyűlt
a megfelelő mennyiség készítsünk belőle sajtot.
A kecsketej nagyon
értékes vitaminokat és aminosavakat tartalmaz ezért a nyers tejből készült sajt
a leg finomabb és leg értékesebb. Itt egyedül a kullancs veszélyezteti a fogyasztót,
de ezt folyamatos fejés előtti ellenőrzéssel kilehet zárni.
De aki nem bízik,
önmagában az Pasztőrözheti a tejet.
Kíméletes pasztőrözés
60-62 C fokon 5 perc hőn tartás. Soha ne forraljuk a tejet, mert
minden értékes tartalmát elveszti!
Tejoltóról: alapjában
véve a természettől, vagyis az állattól leste el az ember a tejoltást. Vagyis az
oltógyomor tartalmával oltotta be a tejet.
A pásztorok megfigyelték,
hogy egyes nővényekkel is lehet tejet oltani. Pl. tejoltó galaj.
Mai modern időkben
mesterségesen vagy nagyüzemileg Kérődző állatok gyomrából előállított
enzimekkel oltják a tejet.
Egy időben a
gyógyszertárakban kapható pepszinnel oltottunk nem igazán jó nem egyforma
aminősége és egy jellegzetes ízt ad a sajtnak,
Legjobb a folyékony
tejoltó könnyen adagolható sokáig eltartható. viszonylag könnyen beszerezhető.
Kismennyiségben az AN
IVETT áruházból.
Nagyobb mennyiségben a
Mosonmagyaróvári Tejipari kutató intézettől.
Kultúráról: ez általában lefagyasztott
baktérium kultúra. Az anivetnél lehet kapnimazarella jellegű sajt kultúrát. Érdemes eltenni minden sajtkészítés
után 1l. savót, és ha jó íz harmóniájú a sajtom a következő sajtot ezzel kultúrázhatom.
Sajt fajták:
gomolya sajt
oltási hőfok 28-30 C fok Érlelési idő
8-10 nap
Lágy sajt Oltási hőfok 28 C fok, érlelési idő 3-5 nap
Félkemény sajtOltási höfok 38C fok, Utómelegités 40.5 C fok, érlelési
idő 20-30 nap
Kemény sajtOltási höfok 38-40 Cfok, Utó melegités 40-41Cfok,
érllelési idő 30-60 nap
Feta sajt.
Mindenkinek azt javaslom,
először gomolyát készítsen, és ha az megy, kísérletezhet más jellegű sajtokkal.
Készítsünk egy
gomolyát.
Készítsük fel az elegy
tejet melegíteni (ha lehet a sajtkészítéshez használt edényt és eszközöket más célra
ne használjuk mindenféleképen inox vagyis rozsdamentes anyagból készült
eszközöket használjunk.) Kb. 8-10 l. Tejből van 1 kg. sajt
Ha kultúrázni akarunk,
ilyenkor hozzá lehet adni a kultúrát. A gomolyához nem szüksége.
Mérjük ki a megfelelő
menyiségü tejoltót, ha a tej elérte a megfelelő hőfokot (gomolyánál 28 C fok)
Tegyük hozzá a
tejoltót folyamatos keverés mellett (vigyázzunk, ha vastag fenekű edényünk van,
akkor a hőfokot emeli a fűtés kikapcsolása után)
Általában 30 -40 perc alatt
megalszik a tejünk. Ellenőrizzük, ha az ulyunkal vagyvalamilyen tárgyal, megnyomjuk, az alvadékot
májasan törik, akkor kész van, kezdhetünk az alvadék aprításához. Késsel,
sajthárfával, kézzel. Én először késsel 10 mm. Kockára vágom, utána kézzel borsónyi
darabokra morzsolom. A sajt tészta leül, a savó aljára utána még egyszer
szétmorzsolom és lehet kiszedni a szűrő ruhába óvatosan megnyomkodom, hogy
vegye fel a formát és felakasztom csepegni. 24 órát hagyom csepegni, préselni nem,
kell. 4-5 óráig tömény sólében áztatom és utána falapra helyezve 18 C fokhoz
közeli hűvös szellős helyen 14 napig érlelem. Naponta sós vizes ruhával
áttörülgetem.
Hamarább is meg lehet vágni,
de igazi íze és állaga a 10-14 napon van.
A többi sajtnál is meg
közelítőleg azonos a technológia csak más az oltási hőfok.
A lágy sajtot kis
formákba szedjük és a csepegtetőtálcára szúnyoghálót teszünk, hogy a távozó
savó el tudjon távozni. A formáknak a fenekét ki lyukaljuk. 15 percenként forgatjuk,
1 órahosszat majd 30 percenként 2órát 24 órát a formában hagyjuk, néha megforgatjuk,
formából kivesszük, csomagoljuk . Legjobb
csomagoló anyag a papír belsejű alufólia. Azonnal is fogyasztható, de 4-5 napos
érlelés után a leg finomabb 1-2 napos érlelés után hűtőben tárolható.
Félkemény és kemény sajt.
Magasabb oltási hőmérséklet a sajt tészta utó hevítése szűrés után formában préselés.
Érlelési idő 60-120 nap.
Feta sajt: friss vagy
érett lágy vagy gomolya sajtot tömény sólében tesznek, el évekig eláll. Ha sós,
akkor fogyasztás előtt hideg vízzel le kell mosni mivel csak a kérge, lesz sós.
Sajt hibák:
Sajt állagának hibái morzsalékos,
gumis csikorgó. Általában a nem megfelelő oltási hőmérséklet vagy savanyú tel
került az elegy tejbe.
Sajtpuffadás:
A sajt felpuffad
sokszor meg is reped (Meg kell, mint a kenyér)
Belsejében apró gombostű
fejnyi lyukacsosság, kellemetlen szagot áraszt.
Megelőzhető, ha a melegítés
előtt egy kávéskanálnyi salétrom sót adunk 10 l. Tejhez
A salétrom sót
gyógyszertárban be lehet szerezni."
- 50 g kristály (hegyikristály-ametiszt-rózsakvarc vegyesen)
-
1 liter szénsavmentes ásványvíz vagy forrásvíz (összes oldott ásványi
anyag tartalom lehetőség szerint 500 mg/l alatt legyen, minél kevesebb,
annál jobb!)
A fenti "összetevőkből" egy energiát, vitalitást, harmóniát adó "alapkeveréket" tudunk elkészíteni az alábbiak szerint:
A
kristályokat langyos folyóvíz alatt megtisztítjuk, min. 1 percig
tartsuk a víz alatt. Használat előtt - ha bármiféle energetikai módszert
ismersz, pld.: REIKI (II. fokozat) , akkor energetikailag is
megtisztíthatod köveidet.
Ezt
követően beletesszük egy színtelen/átlátszó üveg kancsóba őket, majd
felöntjük az ásványvízzel. Néhány órán át állni hagyjuk, így a
kristályok információit "átveszi" a víz. Ezt követően fogyaszthatjuk. Ha
kifogyóban van a kancsónk, máris feltölthetjük újabb 1 liter vízzel ,
amit újabb néhány óra elteltével fogyaszthatunk. Nagyobb mennyiségű víz
egyidejű energetizálásakor arányosan nagyobb mennyiségű követ tegyünk a
vízhez.
A kisebb méretű kristályok
alkalmasabbak a kristályvíz készítéséhez, mivel így a vízzel érintkező
kristály felület is nagyobb lesz.
Tapasztalatom szerint a kristályvíz
íze "lágyabb" - egy kicsit megváltozik az eredeti ízhez képest - , de
mindenképpen kellemes lesz! Nekem eddig sajnos nagyon kevés volt a napi
folyadékbevitelem, de mióta a kristályvizet fogyasztom, könnyedén meg
tudtam emelni a megivásra szánt napi víz mennyiségemet. Viccesen azt is
mondhatnám, hogy a kristályvíz "itatja magát"... :-)
Még néhány jó tanács:
- a kövek rendszeres tisztításáról
ne felejtkezz el ebben az esetben sem (erre vonatkozóan a kristályok
tisztítása részben találsz tanácsokat)
- vezetékes vizet ne használj, mert az többszörösen , vegyileg kezelt, kivéve ha aktívszén-szűrős tisztítóval rendelkezel
-
a kristályvíz fogyasztásának megkezdésekor előfordulhat, hogy
szervezeted nem egyből fogadja el napi több liter energetizált víz
fogyasztását, tehát ebben is a fokozatosság elvét érdemes alkalmazni.
Eleinte csak 1-2 pohárkával igyál, majd napról-napra növelheted a
mennyiséget.
- a kristályvíz fogyasztása rendszeresen, akár hónapokon vagy hosszabb időn át is javasolható.
Az alapkeverék "hatásai":
- javítja az érzékelést, intuíciót, megérzést
- élénkít , vitalizál
- elősegíti a belső stabilitást, jó közérzetet teremt
-
szabályozza az agy, idegrendszer és hormonrendszer működését
(hegyikristály) energia-és folyadékháztartást (ametiszt), a keringést és
a szív működését (rózsakvarc).
- egyensúlyt teremt a testi és szellemi funkciók között
és havonta
egyszer tápoldatozzuk. A téli időszakban kevesebbet kell öntözni.
A hennázásról:
Nemrégiben olvastam egy oldalon, hogy hogyan alakult ki a hennázás
szokása: ugyanis a sivatagi népek észre vették, hogy ha a növény
megőrölt leveleibe mártják a kezüket, lábukat, akkor sokáig érezhetik a
növény hűsítő hatását (ami valljuk be, hogy a sivatagban rendkívül jól
jön). Azt is tapasztalták, hogy ez a hűtőhatás mindaddig megmarad, amíg a
festék le nem kopik a bőrről. Éppen ezért nagy foltot festettek a
tenyerükbe és a talpukra, hogy kissé lehűthessék a testüket. Majd idővel
már motívumokat is rajzoltak a tenyérre és talpra, ebből alakultak ki a
tradicionális minták. Ezekről az érdekességekről és a henna növényről
sok információt tudhatsz még meg te is ezen az oldalon: www.antalvali.com/019_henna_lawsonia_inermis
A hennaporból egy fogkrém sűrűségű pasztát készítenek, és egy speciális
tölcsérbe töltve tradicionális mintákat készítenek vele a bőrön. Mivel a
henna növényi eredetű, nagyon ritkán fordul elő, hogy allergiát okoz,
de soha nem árt az óvatosság. A hennát a bőrre való festésen kívül
használták, és mai napig használják hajfestékként is. Egyetlen hátránya,
hogy csak barna árnyalatokat lehet vele létrehozni.
A szerencsét és áldást hozó motívumok ötezer éves múltra tekintenek
vissza, és nemzedékről nemzedékre szálltak a hennázási szokások és a
minták. Indiában például a vőlegény ajándékozta meg a menyasszonyt és a
családhoz tartozó nőket hennával, és az esküvő előtt komoly szertartásos
keretek között rajzoltak az asszonyok a menyasszony kezére és lábára,
valamint egymás bőrére tradicionális mintákat. Azt tartják a mai napig,
hogy minél erősebb mintát hagy a menyasszony bőrén a henna, annál jobban
fogja szeretni anyósa a családba belépő jövendőbeli feleséget. Az talán
köztudottabb, hogy a menyasszonynak addig nem kell házimunkát végeznie
az új családjában, ameddig a henna le nem kopik a bőréről.
Az indiai henna mintákon kívül nagyon kedvelt még az afrikából származó
marokkói és az ausztráliából származó aboriginal motívumok is.
Gyönyörűek még a kínai minták is, amelyek főleg virágokat és lepkéket,
szitakötőket ábrázolnak, de szinte bármit magunkra festhetünk hennával,
ami az ízlésünknek megfelel.
Így készítsd el a hennapépet:
Hozzávalók: fél citrom leve ( ne legyen benne mag )
2-3 ek. fekete tea, vagy kávé (minél erősebb legyen)
minőségtől függően 7-12 csepp eukaliptusz és teafa olaj
kb. 1 tk. cukor (porcukor gyorsabban feloldódik)
1-2 ek. hennapor, hogy fogkrém állagú keveréket kapjunk.
Keverjük össze a folyékony hozzávalókat a cukorral, annyi cukrot
rakhatunk még hozzá, amennyi elolvad a lében, majd apránként adagoljuk
hozzá a hennaport ügyelve, hogy csomómentes legyen a pépünk. Amikor
elértük a fogkrém állagnál picit sűrűbb pasztát, tegyük zárt edénybe és
pihentessük 8-12 órán keresztül.
A pihentetés során kioldódnak belőle a színező anyagok, ezután egy pici
frissen lefőzött fekete kávéval, vagy teával hígítsuk, és mehet az előre
elkészített tölcsérbe. Az elkészített paszta kb. 1 hétig tárolható
hűtőszekrényben.
Ahhoz, hogy a minta megmaradjon a bőrünkön, készítenünk kell egy fixáló
folyadékot is.Ez a következőből áll: 2 kk porcukor, egy citrom szűrt
leve. Ezeket jól keverjük el, és az elkészült mintát ezzel a folyadékkal
kenjük át óvatosan, hogy nehogy letöröljük a bőrről a motívumokat. A
fixálót egy ecsettel, vagy vattapamaccsal is felvihetjük, de tölthetjük
egy spray-s flakonba is - talán ez a legegyszerűbb. Igen meglepő, hogy
Egyiptomba a teve vizeletét használták fixálásra, de ez hazánkban
szerencsére nehezen beszerezhető alapanyag. Bár, ha visszagondolok,
eszembe jut, hogy egyszer egy indiai boltban rám sóztak egy pici üvegben
valami nagyon büdöset, mint henna fixáló folyadék. Nem is merek
belegondolni, hogy mi lehetett, ugyanis egy teve volt az üvegcse
papírján.
Ha elrontottuk a mintát, akkor se ijedjünk meg, mert egy kis denaturált
szeszes vattával el lehet tüntetni a nem kívánt részleteket.
Tölcsér:
Nem kell
bonyolult dologra gondolni, én magam egy erősebb anyagú műanyag
zacskóból készítem el, de lehet az indiai boltokban kapni készen is
mehndi tölcsért. Én egyszerűen beletöltöm egy kis méretű, erős zacskóban
a pépet - általában gyorszáras zacskót használok, mert akkor nem kell
bajlódni a beragasztásával, csak egyszerűen összezárom a száját.
Használat előtt pedig egy picit lecsípek a zacskó sarkából, éppen csak
annyit, hogy a hennát vékonyan lehessen felrajzolni vele a bőrre. Amikor
befejeztem a használatát, egyszerűen leragasztom egy kis
ragasztószalaggal és beteszem a hűtőszekrénybe.
A harci feladatot Kyrára bíztamegy fagyiért cserébe.
Hely hiány miatt jó nagy agyag-cserepekbe kerültek.
"Elterjedtsége
Eredeti hazája Brazília,
Peru, Argentína, ahol ősidők óta termesztik. A nagy felfedezéseket
követően indult el világhódító útjára. A trópusokon nagyon elterjedt
növény. Irodalmi adatok szerint, a 44o É-i és a 35oD-i szélességéig
termeszthető. A termelt földimogyoró vetésterületének fele dél-kelet
Ázsiában van, jelentős termelő India és Kína, Afrikában Szenegál,
Nigéria, Szudán, Gambia. Az amerikai kontinensen Brazília és Argentína a
fő termelők. Európában Spanyolország és Franciaország a fő termelők. Hazánk déli vidékein terjedt el termesztése, főképpen Békés megyében. Ahol jövedelmező a földimogyoró termesztése.
Környezeti igénye
Éghajlat igénye: A földimogyoró melegkedvelő növény. Az optimális hőmérséklet, a normális vegetációs periódus számára 25-35 oC, 12 oC
alatt nincs terméskötődés. A termesztés kritikus kérdése a vízhiány a
virágzástól a terméskötésig terjedő időszakban. A fényt kedveli, ezért
árnyékos helyre telepíteni nem kívánatos. A földimogyoró számára
optimális a napi 10 órás napsütés. Talajigénye: Termesztésére
a könnyű, de tápdús homoktalajok, valamint a jó vízgazdálkodású, meszes
vályogtalajok alkalmasak. Legjobban a homokos vályogon terem.
Leírása
Az
Arachis nemzetség 10 fajjal rendelkezik, de csupán az A. hypogaeat
termeljük két alfajra bontva. Afrikai fajta csoport, mely Brazíliából
származik. Vertikális ágazatúak, a felálló oldalágak nem haladják meg a
főágat. Gyorsan 90-110 nap alatt beérnek. A növények világos zöldek, a
magvaknak nincs pihenőidejük, 2-6 magvúak. Másik az ázsiai fajta
csoport Peruból származik. Legismertebb tagja a „Virginia” fajta.
Oldalágai igen fejlettek, amelyek sokszor elérik a főág hosszát, a
főtengely kizárólag vegetatív, míg az oldalág felváltva vegetatív, vagy
generatív. A magvaknak hosszú nyugalmi periódusa van. Fontos ismertetője
két magot hoz csupán. A növény maga alacsony növésű, egyéves geokarp,
vagyis a föld alatt fejleszti ki a terméseit.
Beltartalmi értékei
A
fehérjéiben értékesebb aminosav-összetételt találunk, mint a sertés- és
marhahúsban. Termése feldolgozás után igen értékes takarmány, amely 45%
fehérjét és 8% zsírt tartalmaz. Zöldtömege szárítás után nem
értéktelenebb, mint a lucerna vagy a lóhere széna.
Termesztése
Az
ültetés után 7-9 nap múlva kel ki a növény. A sziklevelek megjelenése
után 3-5 nap múlva hajtanak ki az első igazi levelek. Az első 2-3 igazi
levél kifejlődésének idején a gyökérzet már a 0,5-0,6 m hosszú. A
főhajtás növekedése a bimbózásig igen lassú, a levelek és az
oldalhajtások viszont gyorsan növekednek. A virágzás a vetés után
30-40 nap eltelte után indul meg. A földimogyoró virágainak mindössze
15-20%-a termékenyül meg. A virágtengelynek a termő alatti megnyúlt
része a gynophorum megjelenése után a 3-7 napig vertikálisan növekszik,
majd 180o-os elhajlást téve a talaj felé nő, azt elérve abba 20-30 mm-re
behatol. A földalatti termés képződése behatolás után 15 napra
következik be.
Szigorú vetésváltást kell
követni 1 éves fordulókkal. Mivel hüvelyes is és kapásnövény is, szinte
minden más növénynek, így a kukoricának, rizsnek gabonaféléknek jó előveteménye, viszont szójával, dohánnyal nem ajánlatos közel tenni. Tápanyagigénye:
Mint pillangós növény, átlagban 100 kg/ha N-t hagy maga után, de a
gyökérgümők kifejlődéséig N-re van szüksége. Ajánlott mennyiség 15-25
kg/ha, a vetéssel kijuttatva. P igénye kétszerese az N mennyiségének,
K2O mennyisége átlagban 34-40 kg/ha.
A
vetés módja, nagy vonalakban megegyezik a bokorbabéval. A magot állandó
helyére vetjük 400x400 mm távolságra, 50-70 mm mélyen. A vetés optimális
időpontja április vége, május eleje. A tokjával együtt elvetett mag
egyenletesebben és biztonságosabban kel ki. A földimogyoró meghálálja,
ha nem sűrűn vetik.
Növényápolás: a
kelést követően - kedvező időjárás esetén - a hajtások gyorsan
fejlődnek. Amikor a sárga színű, pillangós virágok nyílnak, a
növényeket, a burgonyához hasonlóan földdel fel kell töltögetni. Ha a
kupacokat a szél vagy az esővíz elhordja, akkor megismételjük a
feltöltést. Erre azért van szükség, hogy a virágok megtermékenyülésük
után elérhessék a talajt, ahova befúródnak, majd a magkezdemény ott
alakul hüvelyes terméssé.
A csiranövények
megjelenése után nyomban fogasolni kell a vetést, így a gyomok 60-80
%-a megsemmisül. Meghálálja a porhanyítást virágzás előtt és a virágzás
kezdete után. Több gombabetegség ellen kell védekezni a termesztés során
(cerkospórás, szklerotiniás levélfoltosság stb.).
Betakarítás
A betakarítás a hüvelyek 60-70%-ának beérésekor kezdődik el. Hazánkban a
termések október elejére érnek be, akkor a hüvely héja már sárgásfehér,
a benne levő magvak pedig húspirosak. Úgy szedjük fel, ásóval a bokor
alá nyúlunk, megemeljük, majd a növényt a száránál fogva óvatosan
kihúzzuk a földből, ügyelve arra, hogy a terméshüvelyek ne szakadjanak
el. A talajból kitépett földimogyorót 4-6 óráig száradni hagyják a
napon, majd néhány napig a szabad levegőn szárítgatják, ezután a
hüvelyeket lefejtik a szárról, és a termést hűvös, szellős helyen,
vékony rétegben kiterítve tárolják értékesítésig, vagy feldolgozásig.
A kedvencem a leves és vajon párolva rántottába....
Hmm.....
Ismerem az asparagust.....
Régről. Még nagyapám sogórnőjének a kertjében volt.
Hatalmasra nőtt, sok kis piros bogyót hozott aztán...
Régóta tudom, hogy a kettőt nyugodtan összeköthetem.
De sokan nem tudják! :)
A piros bogyókból sok türelemmel fincsi spárgát nevelhetünk...
Sikerült beszereznem ebből a kis magocskákból is.
Azt mondják, hogy szinte lehetetlen magról termeszteni...
Szeretem a kihívásokat, és én bizony földbe nyomkodtam őket.
Azt írja az irodalom, hogy így 4 évet kell várnom a szüretre.
Évelő növény, a napot szereti árnyék nélkül.
A talaj mély és jó vízelvezetésű kellene hogy legyen,
majd halmozzuk, mint a burgonyát.
Vetése fél cm mélyre, 25 C fokos helyiségben, és kb. 2 hét a csírázás.
A palántákat majd kiültetem...
Csak győzzem kivárni.
A népi gyógyászat úgy tarja, hogy remek
vértisztító, és felszámolja a fertőzéseket a szervezeten belül. Élettani hatásai, összetétele:
Hat a vesékre és a mirigyekre, ezáltal serkenti az anyagcserét.
Felszámolja a húgyúti betegségeket. Legújabban aszparaginsav tartalmánál
fogva fogyókúrázóknak ajánlják. Reformboltokban már kapható
aszparaginsav tartalmú tabletta.
Rendszeres fogyasztása
megelőzheti a daganatos megbetegedések kialakulását. Rákellenes
hatóanyaga az E-vitamin, mely nemcsak antioxidáns hatású, hanem ingerli
az immunrendszert is, ezzel serkenti a daganatos sejtek elpusztítását.
Egy másik védőanyaga a szelénium. Ha az E-vitamint a szeléniummal együtt
vizsgáljuk, akkor antioxidáns hatása kifejezettebb. Kiemelkedő mennyiségű folsav és E-vitamin van benne, magas a szeléntartalma is.
Isteni virágillat van ilyenkor, az akác, a bodza, a gesztenye....
A babona szerint, ha gesztenyét hordunk zsebeinkben,
megvéd bennünket a betegségektől.
Ilyenkor a gesztenye virágjából is érdemes gyűjteni,
mert nagyon jó reumára, húzódásokra,
véraláfutásos betegségek és ütések borogatására.
A gesztenye virágát letépkedem, s egy nagy üvegbe teszem,
amit felöntök alkohollal -lehet pálinka, vodka - s hagyom kb. hat hétig
állni hagyni.
Sötét, szinte fekete lötty lesz belőle.
A levelét megszárítom, és forrázatot készítek belőle, ez jó arclemosó pattanások ellen.
A pici gesztenyékből pedig a következő módon lehet krémet készíteni visszerek ellen:
Vadgesztenye tinktúra:
A tinktúra elkészítéséhez kb 20 db vadgesztenyére van szükség és 500 ml
vodkára, vagy valamilyen tiszta szeszre. Keverjük össze az apróra vágott
gesztenyét a vodkával, és botmixerrel keverjük sima állagúra. Ezután
töltsük üvegbe és kb 15-20 napig tartsuk hűvös, sötét helyen.
Minden nap rázzuk fel a keveréket. Ezt a keveréket kizárólag a
vadgesztenyés gélhez használjuk, semmi másra nem alkalmas! Belsőleg
eszünkbe se jusson alkalmazni!
Íme, a krém elkészítése:
Szükség lesz az előzőleg már elkészített vadgesztenye tinktúrából 150
ml-re. Egy serpenyőben oldjunk fel 3 tasak növényi zselatint szintén 150
ml vízben. Habverővel folyamatosan kevergessük, mikor elkezd sűrűsödni,
apránként öntsük hozzá a vadgesztenye tinktúrát és 5 csepp levendula
olajat. Ha megfelelő állagúra sűrűsítettük, vegyük le a tűzről és
töltsük sterilizált üvegbe. Ezután már nincs más dolgunk, mint próbát
készíteni a bőrön, ugyanis a vadgesztenye irritálhatja a bőrünket. Ha a
24 órás bőrpróba során nem jelentkeznek bőrtünetek, akkor bátran
alkalmazható a krém a visszeres bőrfelületeken, naponta kétszer
bemasszírozva. A krémet 3 hónapon belül használjuk el.
Íme egy másik forrás:
Vadgesztenye-tinktúra készítése I. Ehhez
friss vadgesztenyét kell gyűjteni. A gesztenyéről távolítsd el a
vékony, barna héjat, aprítsd fel a belső fehér részt, majd töltsd bele
egy csavaros üvegbe. Ezután öntsd fel minimum 70%-os alkohollal (ilyet
patikában tudsz vásárolni), amíg minden növényi részt elfed. Az üveget
jól zárd le és tedd fénytől védett helyre. 3 héten át legalább naponta
egyszer erősen rázd össze. Három hét elteltével szűrd le, töltsd át a
tiszta folyadékot egy jól zárható üvegcsébe és használd egészséggel.
Vadgesztenye-tinktúra készítése II. Ha
nem tudsz tiszta alkoholt beszerezni, használhatsz házi pálinkát is.
100 ml, minimum 38%-os pálinkához keverj 2 evőkanálnyi szárított és
porított vadgesztenye levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye őrleményt.
A vadgesztenye őrleményhez frissen
szedett gesztenye szükséges, amelyet meg kell hámozni. A belső fehér
részét aprítsd fel és tedd ki száradni száraz, de nem napos helyre.
Amikor elvesztette a nedvesség tartalmát könnyedén összezúzható egy
mozsárban, vagy ledarálható diódarálón is.
A leveleket szintén firssen szedd le a
fáról. Ezt a műveletet a kora reggeli órákban érdemes megejteni, mert
ekkor a legmagasabb a levelek hatóanyag tartalma. A leveleket szintén
száraz, de naptól védett helyen kell elhelyezni. Jól szellőző kosárba
vagy vászonra terítsd ki.
Amikor összekeverted a szükséges levél
és őrlemény mennyiséget a pálinkával, légmentesen zárd le a pálinkás
üveget, majd 10 napig hagyd állni napfénytől védett helyen. Ezt követően
szűrd le és sötét üvegben tárold, lehetőleg fénymentes helyen.
Vadgesztenye olajos kivonatának készítése Ez
a készítmény ízületi gyulladásra és visszérre ajánlott. Összehúzó
hatása miatt kiváló ödémára is. Remek bőrápoló szer, rosaceás bőrt és
száraz, kirepedezett bőrt is ápolhatsz vele.
Elkészítése: 2
literes üvegbe tegyél 25 db kockára vágott vadgesztenyét, majd locsold
meg egy kevés alkohollal. Az alkohol minimum 70 fokos legyen, ezt
gyógyszertárból tudod beszerezni. Ha nincs, jó valamilyen erősebb
pálinka is. Hagyd így állni egy napig. Másnap öntsd át egy vékony falú
edénybe a gesztenyéket, adj hozzá 250 ml olívaolajat és 100 g
disznózsírt. Forralj fel egy edényben vizet. Amikor gyöngyözik, vedd le a
gázt takarékra, helyezd a forrásban lévő víz fölé a gesztenyés táladat
és 2 órára hagyd ezen a gőzfürdőn. Ezután vedd le, majd hagyd kihűlni.
Letakarva tedd két napra hűvös helyre. 48 óra elteltével gázon melegítsd
fel, de éppen csak annyira, hogy a zsír felolvadjon és le tudd szűrni.
Szűrés után kifertőtlenített üvegbe öntsd át és jól dugaszold be az üveg
száját.
Arcpakolás készítése pattanásos vagy rosaceás bőrre 5-6
db gesztenye belet reszelj meg és keverd össze annyi mézzel, hogy sűrű,
de kenhető legyen. Ezt vidd fel az arcodra és legalább 10 percig hagyd
rajta a vadgesztenyés pakolást, majd langyos vízzel mosd le.
Vadgesztenye pép készítése borogatáshoz Elsősorban
ízületi gyulladásokra, vagy fekélyes, gyulladt visszérre. Vadgesztenye
szárított belsejét daráld le a korábban leírt módon. Ezt a vadgesztenye
lisztet keverd össze egyenlő arányban búzaliszttel. Adj hozzá annyi
ecetet, hogy kenhető, de ne túl folyós állagú legyen. Ezt a pépet vidd
fel a kezelendő testrészre és hagyd rajta legalább 1-két óráig. Ha
éjszakai pakolást szeretnél, tedd a vadgesztenye pépet egy mullkendőre
és egy textilcsík vagy géz segítségével rögzítsd.
Pattanásos bőrre is használható, de úgy,
hogy ne a teljes arcot kend be vele. Egy fültisztító pálcika
segítségével kend be fele a pattanást és 10-15 perc után mosd le.
Nem is akarok most recepteket mellékelni, de szeretném felhívni a figyelmet
a tojáshéjra is, ami pont annyira értékes, mint ami benne van!
Az ötleteket a netről ollóztam össze, van ahol a forrásra sem emlékszem...
Elnézést emiatt.
Arcápolás
Hogy visszaadja arcbőröd fiatalos fényét,
mozsárban zúzz össze néhány száraz tojáshéjat, keverd össze a port
kevés tojásfehérjével, és kend fel az arcára. Hagyd megszáradni, majd
mosd le. Hogy a sárgája se vesszen kárba, dörgöljük
be a hajtövekbe, és 15 perc után mossuk le. Ez a módszer elsősorban a
zsíros fejbőrűeknek ajánlott.
Viszlát, ránc! –azonnali ránctalanítás. A tojásban
található kollagén feszesíti a bőrt, és segít a ráncok kialakulásának
megelőzésében. A bőr kisimítására egy felvert tojásfehérjét keverj
össze egy kiskanálnyi tejszínnel. Csak az alaposan megtisztított arcon
fejti ki jótékony hatását. Csak kend fel a kikevert masszát az arcodra,
a szemed környékét hagyd szabadon. Pihenj így 20 percig, majd öblítsd
le. Érezhetően feszesebbé és rugalmasabbá teszi a bőrt.
Bőrápolás
Áztass néhány napig almaecetben tojáshéjat – pár
nap múlva kettőzött erővel szállhatsz szembe a bőrirritációkkal,
viszkető kiütésekkel.
Tojás a ház körül
Takarítás
Az őrölt tojáshéj mintha arra lenne kitalálva,
hogy edények, serpenyők és termoszok nehezen eltüntethető
szennyeződéseit levakarja vele! Szappanos vízzel keverve könnyen
eltüntetheti a makacs foltokat.
Eltünteti a foltokat a kerámiáról: Tégy összetört tojáshéjat a teás- vagy kávéscsészédbe, engedd fel
vízzel, és hagyd egy éjszakán át hatni. Reggel, amikor kimosod, a makacs
szennyeződések eltűnnek a kerámia felületéről. Hasonló célból lehet
használni a virágvázák belsejének a megtisztításához, illetve
sorlóporként egyes edények kimosásához, amelyek makacsul ellenállnak a
megszokott mosogatási módszereknek. Továbbá, azt mondják, az eldugult
vízvezetékekkel is csodát művel.
Duguláselhárítás
Tarts kevés darált tojáshéjat a konyhai mosogató
szűrőjében – megakadnak benne a mindenféle maradékok, és ahogy a
tojáshéj fokozatosan széttörik, ahelyett, hogy eldugítanák a lefolyót,
vele együtt távoznak.
Trágyázás
A tojáshéj gazdag ásványi anyagokban, például
kalciumban, amelyek segítik kertje gyarapodását, növekedését. Törd a
tojáshéjat kisebb darabokra és használd komposztálóként.
A tojáshéj nagyrészt magnézium és kalcium, ami
tökéletes komposztalapanyag. Azért is kiváló természetes trágya, mert
távol tartja kertünktől a csigákat, mivel azok nem tudnak a törött
tojáshéjon mozogni.
Növényvédő
Zúzz össze tojáshéjat, és szórd a zöldségek,
virágok köré a kertben, hogy megvédje azokat a csigáktól,
meztelencsigáktól és hernyóktól.
Palántázás
A tojás dobozába tedd vissza az üres,
kiöblögetett, félbevágott tojáshéjakat – mindegyik aljába szúrj egy
lyukat lefolyónak. Tégy a tojáshéjakba egy, maximum két magot, és önts
rájuk virágföldet. Ha már annyira megnőttek a csírák, hogy ki lehet
őket vinni a kertbe, ültesd ki őket tojáshéjastul. Amikor azok kihajtanak,
tojáshéjjal együtt kiültetheted őket a kertbe, ugyanis ahogy a növény
fejlődik, a héj alatta összetörik, és mivel az kiváló táplálékot
biztosít a talajnak, a palánta jobban fejlődik tőle majd.
Kutyatáp
Szárítsd 30 percig 250 fokon a tojáshéjakat, majd
egy zárható műanyag zacskóban sodrófa segítségével zúzd finom porrá. A
port szórd kutyád eledelébe, gazdag kalciumtartalmának köszönhetően
segít az állat csontjainak, fogazatának erősítésében.
Kávéédesítő
Ha belekeversz kevés őrölt tojáshéjat az őrölt
kávéba, mielőtt lefőznéd, visszavehet annak keserű ízéből. Ha kész, a
zaccot nyugodtan kiöntheted a kerti komposztgödörbe. A
tojáshéj elveszi a kávé keserű ízét, így intenzívebbé válik annak
valódi aromája.
Csontritkulás elleni szer
Nem kell ide kalciumtabletta.. A tojás héjából,
kiváló csontritkulási ellenszert lehet készíteni. A megmaradt
tojáshéját, megmossuk, megszárítjuk, megőröljük, porrá törjük, majd
joghurtba, kefírbe keverve elfogyasztjuk... Ennél jobb és OLCSÓBB,
csontritkulás elleni szer nincs!!!
Csomagolás édességek számára: Ha vagy annyira ügyes, hogy képes vagy apró lyukon
keresztül is kipréselni a tojásból a belsejét, mint ahogyan azt a
húsvéti tojásoknál szokták a kézművesek, a kis hézagon csokoládét vagy
zselét tölthetsz a héj által határolt üregbe. Amikor az édesség
megszilárdul, meglepetésként szolgálhatod fel a „tojást” a gyerekeknek
vagy a vendégeidnek!