2014. január 10., péntek

Hagymalekvár

Hozzávalók:

2 kg lilahagyma
2 dl olaj
4 ek. barnacukor
3 ek. balzsamecet
só, bors

Elkészítés:

A hagymalekvár elkészítése nem bonyolult dolog, ellenben viszonylag sok időt vesz igénybe, ezért ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Tapasztalatom szerint akár 3 óráig is eltarthat esetenként, míg elkészül. Azt pedig gondolom senkinek sem kell külön említenem, hogy ha az ember 2-3 óra hosszáig főzi a konyhában, az bizony átható, és akár napokig megmaradó szaggal/illattal (kinek mi) jár.

1. A hagymát megpucoljuk és ízlés szerinti formában felszeleteljük. (Én karikákra szoktam. Ez a legegyszerűbb.)

2. Az olajon megfuttatjuk egy kicsit a cukrot, majd rádobjuk a hagymát, és főzni kezdjük.

3. Nem kell lefedni, de jól forgassuk át a cukros olajban. Nem igényel állandó felügyeletet sem, így míg fő, addig kiforrázhatjuk a befőttesüvegeinket, de természetesen közben néha nem árt megkeverni a készülő lekvárunkat is. A hagyma akkor lesz jó, amikor már teljesen megfonnyadt, szinte karamellizálódott, és sötétlilás, barnás színekben pompázik, valamint a levét is elfőtte nagyjából. Ekkor jöhet a só, bors és persze az elmaradhatatlan balzsamecet, mely utánozhatatlan ízt ad majd neki.

A fűszerek adagolása szintén ízlés dolga, de jó tanácsként annyit mondanék, hogy csak folyamatos és óvatos adagolás és kóstolgatás mellett kísérletezzünk, mert a hagymalekvár önmagában meglehetősen édes, sok só és bors kell hozzá, hogy ezen változtatni tudjunk, de nem biztos, hogy érdemes.

A hagymalekvár különleges tartozéka lehet egyes sült húsoknak, de reggelire pirítós kenyér mellé is fantasztikus.

(Forrás: http://karacsony.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése