2014. január 27., hétfő

Paszternák

Forrás: http://pozitivnap.hu/eletmod/paszternak-a-mindent-helyettesito-zoldseg

"Fehérje- és ásványi anyagtartalma (vas, kalcium és foszfor) magas (bár nem kiemelkedő), kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. A növényi rostok azzal, hogy élénkítik a bélműködést csökkentik a koleszterinszintet (a szervezetben rövidebb ideig tartózkodó székletből kevesebb koleszterin tud visszaszívódni), s szabályozza a vércukor-tartalmat is. Kalcium- és foszfor tartalma  jótékonyan befolyásolja a csont anyagcseréjét, illóolaj-tartalma révén pedig vizelethajtó, görcsoldó.

A pasztinák legelőnyösebb tulajdonsága a vizelethajtó hatás, ennek köszönhetően húgyúti fertőzések esetén átöblítőként, valamint vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas. Tisztítja a vesét és az epét, elősegíti a gyomor és az emésztőrendszer működését.

Felhasználási javaslatok


•    Zöld levele nem fogyasztható, az érzékenyeknél bőrkiütést okozhat. Komposztnak viszont kiváló.
•    A gyökér íze semleges, enyhén édeskés. Sótlanul megfőzve édességek alapanyaga lehet  a túlfőzött paszternák viszont rostjaira esik szét és kesernyés ízű lesz.
•    Sós ételekhez; hús- és zöldséglevesekbe, babos ételekbe, salátákba, kásákba különleges, fűszeres ízvilága miatt kis adagokban javasolt kipróbálni.
•    Készülhet belőle töltelék, köret.
•    Gyakorlatilag a burgonyát lehet vele helyettesíteni: készíthetünk chipszet, pürét is belőle.
•    Elkészítésekor a szokásosnál több sót kell használni.
•    Remekül aszalható, száradtan is fehér marad.
•    Mivel ízanyagainak jelentős része közvetlenül a héj alatt található, a hámozás csökkenti az íz erősségét.


Termesztési tanácsok


A pasztinák a hideget különösen jól tűri. Laza, vizet jól áteresztő, felásott, majd simára eldolgozott talajra már február végén, március elején vethetjük. Az előző évben kijuttatott komposztot meghálálja.

Lassú csírázása miatt a magvak közé salátamagokat keverhetünk, így könnyíthetjük meg a gyomlálást. A kikelés ideje alatt folyamatosan kis adagokkal tartsuk nedvesen a talajt.
A megerősödött növényeket 10 centinként egyeljük ki. Ezután a rendszeres gyomlálás és öntözés a tennivaló.

Károsítói a gyökeret eltorzító fonalféreg. Ellene a bársonyvirág (büdöske) és a körömvirág közelségével védekezhetünk.

A sárgarépalégy lárvája szintén jelentős károkozó lehet. Hatékony megoldás lehet, ha erős illatú növényeket ültetünk a pasztinák sora mellé (hagymafélék, levendula).
A gyökereket a fagyokat megelőzően mélyre hatoló ásással szedjük ki."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése