2014. január 10., péntek

Stevia rebaudiana, vagyis édesítőszer a kertből



A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény. A dél-amerikai indiánok már évszázadokkal korábban felfedezték a növényt, mint édesítőszert és gyógyászatban is alkalmazták. Levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek tőle. Európába először az 1800-as években került, szélesebb elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető. Levelében számos fontos ásványi anyag megtalálható. Tartalmaz P, A, E, C vitamint, béta-karotint, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket. Magyarországon is termeszthető tavasztól késő őszig szabadban vagy ablak között napfényes helyen tartható, télre viszont fagymentes helyre kell tenni. Balkonládában is tartható!
Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát bevitelű étrendekben édesítésre. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. Jótékony hatása révén javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét és a fermentációs rendszerek működését, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít a vashiányos állapotokban, biztosítja a stresszellenes, májvédő és gyulladásgátló hatásokat, visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését, semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat a radionukleidokat is. Táplálja az endorkrin rendszert, serkenti az inzulintermelést, helyreállítja a vércukorszintet, stabilizálja a vérnyomást és serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését.


A magokat a föld felszínére vagy pár milliméter mélyre ültessük, rendszeresen öntözzük és tartsuk meleg, napfényes helyen! A magok 10-15 nap múlva kezdenek kicsírázni. A kis csíranövényeket már óvatosan öntözzük, mert hajlamosak a palántadőlés nevű betegségre! Az 5-6 leveles palánták már kiültethetőek, de csak a fagyok elmúltával!
A fiatal növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért mindenképpen a tavaszi fagyok elmúltával szabad csak kiültetni azokat, de leginkább akkor, amikor a talaj hőmérséklete 8-10C foknál már nem nagyon lesz alacsonyabb. A növényeket kb. 50cm-re ültessük egymástól!

Öntözés, tápanyagellátás
A Stevia növény a tápanyagokban gazdag talajokban érzi jól magát! Mivel a növényt tápláló gyökerek leginkább a talajfelszín közelében terülnek el, a gyengébb minőségű talajokat a felszíni trágyázással könnyen alkalmassá tehetjük Stevia termesztésre.
A Stevia növények nemcsak a hidegre, de a túlzott nedvességre is érzékenyek! Ezért inkább rendszeresen kevés vízzel öntözzük és ügyeljünk arra, hogy a talaj jó vízelvezető-képességű legyen! A száraz nyári időszakban rendszeres öntözéssel és a növények körüli talaj takarásával(komposzt, mulcsi, stb.) előzhetjük meg a talajfelszín közelében elterülő gyökerek kiszáradását.
A Stevia növények meghálálják a műtrágyázást is, de ajánlatos olyan műtrágyát használni, melynek nitrogéntartalma kisebb, mint foszfor- és káliumtartalma, vagy alkalmazzunk organikus műtrágyát, mely fokozatosan bocsátja ki nitrogéntartalmát!


Ha nincs kert
Ha nincs saját kertünk, akkor sem kell lemondanunk a Stevia termesztés örömeiről! Steviát nevelhetünk ablak között, erkélyen, cserépben, balkonládában, stb., csak arra kell ügyelnünk, hogy minél napfényesebb hely legyen! Legalább 20cm átmérőjű cserép lenne az ideális a növényeknek, laza, tápanyagban gazdag földdel megtöltve. Egy kevés mulcsit szórhatunk a föld tetejére a felszíni gyökerek védelmére. Rendszeresen kis mennyiségű vízzel öntözzük, kerülendő a talaj teljes kiszáradása, de a túlzott nedvesség is káros lehet! Használjunk megfelelő tápodatot!
A leveleket folyamatosan arathatjuk a növényről vagy késő ősszel vágjuk vissza az egész növényt kb. 5cm magasságban! A fagyok elött hozzuk be napos, fagymentes helyre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése