2014. január 21., kedd

Szódabikarbóna, mint tisztítószer

"
  • Egy igazi univerzális tisztítószer: mindenféle háztartási eszköz tisztítására, súrolására: makacs szennyeződések eltávolíthatóak csempéről, edényekről (üveg, zománcozott, kerámia, rozsdamentes acél), tűzhelyről, WC csészéből, bútorokról (márványról is), mosogatóról, csaptelepekről. Króm, ezüst felületeket ragyogóvá varázsolja. 

  • Ruhatisztításra: tegyünk mosáskor 2-3 evőkanál szódabikarbonát a mosógépbe, elősegíti a kemény foltok fellazítását a ruhaszövetekből. 

  • Szagtalanításra: tegyünk egy nyitott dobozkába szódabikarbónát hűtőszekrénybe, cipőbe szórjuk bele, macskaalomba is szórhatunk 

  • Testápolásra:
    - Puhává teszi az arcbőrt, a kezet a szódabikarbónás víz. Készítsünk pasztát vízzel (lehetőleg desztillált vízből), és kenjük fel az arcra, nyakra, dekoltázsra, a szem környékét és a szájat hagyjuk ki. 3-5 perc után mossuk le, és észrevehetően puhábbnak látjuk arcunkat. Nagyon egyszerű folyékony szappant készíthetünk: kb 1 dl vizbe tegyünk 1 evőkanál szódabikarbónát, valamit 2-3 csepp teafaolajat. A teafaolaj természetes fertőtlenítő, míg szódabikarbóna puhítja a bőrt. Ugyanígy a mosogató vízbe is tegyünk szódabikarbónát! Az edények zsírtalanítása és tisztítása mellett óvjuk kezeinket is.
    - Izzadásgátlásra: két-három liter vízben oldjunk fel 2-3 evőkanál szódabikarbónát és ebben mossunk lábat. Ugyanilyen keverékkel mossuk le izzadásra hajlamos hajlatainkat. Korpás fejbőrre: vizes fejbőrre dörzsöljünk 2-3 evőkanál szódabikarbónát hajmosás előtt Fogfehérítés: vagy keverjük el természetes alapú fogkrémünkbe, vagy készítsünk pasztát: 1 evőkanál szódabikarbónát keverjünk el némi vizzel, 1-2 csepp borsmentaolajjal. Ne hasznájuk viszont 2-3 alkalomnál többet egy hónapban! Használhatjuk ugyanezt nagyobb vízmennyiséggel toroköblögetésre: frissíti a leheletet és gyógyítja az aknékat is.
    - Kisebb égési sérüléseket (például a leégést), vagy rovarcsípéseket -méh, darázs pók, hangya- is kezelhetünk szódabikarbónás vízzel, hűsíti a bőrt csökkenti a viszketést. De távol tarhatjuk a rovarokat is a házunkban, szódabikarbónát szórunk vándorlási útvonalaikra."

(Forrás: http://www.biotippek.hu/index.php?id=bio/szodabikarbona)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése