2014. január 11., szombat

Halfüstölés házilag II.

A halfüstölő berendezés elkészítése:
1. A füstölő ház egy 300 x 400 x 250 mm nagyságú 1 mm lemezvastagságú alumínium doboz. A fedél ugyanezen anyagból készült. Azért alumínium, mert ehhez jutottam hozzá. Savállóból sokkal jobban nézne ki.

2. A haltartó rács 3 mm átmérőjű saválló pálcából készült. Elhelyezése a doboz aljától 70 mm-re elhelyezett tartófülekre történik.

3. Takaró tálca (fűrészpor letakarásához) egy kereskedelemben kapható alumínium grilltálca.

4. Fűtés megoldható denaturált szesszel (lásd eredeti Behr-füstölő). Én az egyszerűbb camping gázfőzőt használom.
Egy kimustrált számítógép házból készítettem doboztartót, ami egyben szélvédőként is működik. Ezzel kész is a halfüstölő berendezés.

Kezdődhet a füstölés:
A doboz aljára rakunk 2-3 marék keményfa (lásd disznófüstölés) fűrészport, amibe rakunk néhány szem borókabogyót és letakarjuk az alu grilltálcával. Ezután jöhet a haltartórács a helyére.
A halrácsra kerülő halakat előzőleg pácolni kell!



Páclé:
Kb. 8 l vízhez számolom a hozzávalókat, de ez az edény méretétől függ. A fűszerek mennyisége és aránya erősen függ a szakács ízlésétől.
• 8 ek. (evőkanál)
• 2 ek. cukor
• 6 db babérlevél apróra törve
• 3 ek. egész bors
• 2 ek. mustármag
• 3 ek. borókabogyó
• 2 ek. ecet
• 1 ek. morzsolt kakukkfű
• 1 ek. morzsolt rozmaring
• 1 csipet kapor
• 1 db fokhagyma összezúzva

Ha nagyon kevés idő van pácolásra, akkor arányosan lehet növelni a só és a cukor mennyiségét, de nagyon oda kell figyelni az időre. Az ecet a savas közeg kialakításához kell, hogy a rostok fellazuljanak. Ettől NEM lesz savanyú! Ráöntjük a szépen elrendezett halszeletekre és betesszük a hűtőbe 12-14 órára. Az egészet célszerű este elkészíteni és másnap reggel lehet is füstölni. A halszeleteket a léből kivéve töröljük szárazra és vegyük le róla a ráragadt bors és mustármagokat.
Az így bepácolt halszeleteket elhelyezzük a rácson, a doboztetőt a helyére tesszük és begyújtjuk a gázégőt. A füstölés ideje: 20 – 25 perc. Függ a halszeletek ill. halak nagyságától, vastagságától és a saját ízlésünktől.

Ha letelt a füstölési idő, zárjuk le a gázégőt, vegyük le a fedelet, kész, fogyasztásra alkalmas a speciális füstölt halunk!


(Forrás: http://banyaszhorgasz.hu/Menukhoz/04-hirek/04-Hirek-Halfustoles/04-hirek-halfustoles.html)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése