A halfüstölő berendezés elkészítése:
2. A haltartó rács 3 mm átmérőjű
saválló pálcából készült.
Elhelyezése a doboz aljától 70 mm-re elhelyezett
tartófülekre történik.
|
4. Fűtés megoldható denaturált
szesszel (lásd eredeti Behr-füstölő).
Én az egyszerűbb camping gázfőzőt használom.
Egy kimustrált számítógép
házból készítettem doboztartót, ami egyben szélvédőként is működik.
Ezzel kész is a halfüstölő berendezés.
|
Kezdődhet a füstölés:
A doboz aljára rakunk 2-3 marék keményfa (lásd disznófüstölés) fűrészport,
amibe rakunk néhány szem borókabogyót és letakarjuk az alu grilltálcával. Ezután jöhet a haltartórács a helyére.
A halrácsra kerülő halakat
előzőleg pácolni kell!
|
Páclé:
Kb. 8 l vízhez számolom a hozzávalókat, de ez az
edény méretétől függ. A fűszerek mennyisége és aránya erősen függ a szakács
ízlésétől.
• 8 ek.
(evőkanál) só
• 2 ek. cukor • 6 db babérlevél apróra törve • 3 ek. egész bors • 2 ek. mustármag • 3 ek. borókabogyó • 2 ek. ecet • 1 ek. morzsolt kakukkfű • 1 ek. morzsolt rozmaring • 1 csipet kapor • 1 db fokhagyma összezúzva |
Ha nagyon kevés idő van pácolásra, akkor arányosan lehet növelni a só és a
cukor mennyiségét, de nagyon oda kell figyelni az időre. Az ecet a savas
közeg kialakításához kell, hogy a rostok fellazuljanak. Ettől NEM lesz
savanyú! Ráöntjük a szépen elrendezett halszeletekre és betesszük a hűtőbe
12-14 órára. Az egészet célszerű este elkészíteni és másnap reggel lehet is
füstölni. A halszeleteket a léből kivéve töröljük szárazra és vegyük le róla
a ráragadt bors és mustármagokat.
Az így bepácolt halszeleteket elhelyezzük a rácson, a doboztetőt a helyére
tesszük és begyújtjuk a gázégőt. A füstölés ideje: 20 – 25 perc. Függ a
halszeletek ill. halak nagyságától, vastagságától és a saját ízlésünktől.
Ha letelt a füstölési idő, zárjuk le a gázégőt, vegyük le a
fedelet, kész, fogyasztásra alkalmas a speciális füstölt halunk!
(Forrás: http://banyaszhorgasz.hu/Menukhoz/04-hirek/04-Hirek-Halfustoles/04-hirek-halfustoles.html)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése