2014. január 24., péntek

Macskagyökér

"

Macskagyökér

Ha az ember túl sokat dolgozott vagy feszült, stresszállapotban érzi magát, vagy álmatlanságban szenved, a macskagyökér úgy nyújt testi és lelki segítséget, hogy közben nem okoz fáradtságot és kábaságot. Ellentétben a szintetikus pszichikai gyógyszerekkel, drogfüggőséget nem okoz, nem lépnek fel káros mellékhatások.
Ne tárd fel a világ előtt
Gyenge szívedet,
Boldog az, ki itt a földön
Senkit nem szeret.


Somlyó György: Gyökönke-Valeriána


A macskagyökér (Valeriana officinalis) vagy gyakran gyökönke, szentmagdolnafű, baldrian latin elnevezése a valere szóból ered, ami azt jelenti, hogy "jól érzi magát, erős egészséges". Ezzel fejezték ki a növény kiváló gyógyító erejét. Ősidőktől fogva nagyra becsülték az egész világon. Phu néven már az ókori görögök is ismerték gyógyító hatását. A két világháborúban a robbanás okozta sokk és az ideges stressz kezeléséhez használták.

Hazánkban lomberdőkben, nedvesebb és szárazabb réteken vadon él. Kertben is termeszthető. Ilyenkor gyökereit csak a második vagy a harmadik évben ássuk ki. Tapasztalt kertészek tudják, hogy a zöldségfélék jobban nőnek, ha macskagyökeret ültetnek közéjük.

A macskagyökérfélék családjába tartozik, 1,5 m magasságig is megnőhet. Sötétzöld levelei páratlanul szárnyaltak, ásványi anyagokban gazdag, erős, a tormára emlékeztető illatot áraszt. Virágai bogernyőt alkotnak, az egyes virágok fehérek, rózsaszínűek.

Keserű, égető ízű gyökere, a rövid gyöktörzs képezi a drogot, a modern gyógyászat fontos nyugtató és görcsoldó hatású alapanyaga. A macskagyökér gyökerének kellemetlen szaga a macskákat, rovarélősdieket, férgeket vonzza.
A macskáknak a vele szemben való sajátos viselkedése köztudomású. Néha erőteljes izgalom vesz rajtuk erőt a gyökér közelségében. Három hatóanyagcsoportot tartalmaz: illóolajat, izovalériánsavat, valepotriátokat, melyek együttesen fejtik ki hatásukat.

BELSŐ ALKALMAZÁS

A központi és a vegetatív idegrendszert egyaránt nyugtatja, csökkenti a szorongást és félelemérzetet.
Szívnyugtató, ezért elsősorban a szív ideges zavarainál is alkalmazható.
Ideges gyomorbajoknál, kólika, felfúvódás esetén is kiváló szer. Ideges fejfájást is enyhíti. Ideges szédülés, neuralgia, neuraszténia, ingerlékenység, asztma esetén is használható. Gyermekek bélféreg okozta görcseinél csalhatatlan háziszer.

EPILEPSZIA NÉPIES GYÓGYSZERE

A macskagyökérfőzet vagy alkoholos kivonata a vérszegény és ideges embereknél - akiknek betegségük a szívműködés zavaraiban nyilvánul meg - alacsony pulzust és vérnyomáscsökkentést idéz elő, amellett, hogy az idegek teljesen megnyugodtak. A magas vérnyomásban szenvedők kezelőorvosuk hozzájárulásával a macskagyökérfüvet bevonhatják a kezelési terápiába.

Nyugtató teakeverék

Macskagyökér 40 g
Mentalevél 30 g
Komlóvirág 0 g
Hibiszkuszvirág 20 g

Álmatlanság elleni altató tea keverék

Orbáncfű 0 g
Citromfű 20 g
Komlóvirág 10 g
Macskagyökér 30 g
Galagonya levél és virág 10 g
Mentalevél 10 g

MACSKAGYÖKÉR KÉSZÍTMÉNYEK

- Tea:
Két kávéskanál porított gyökeret öt-tíz percig főzünk 2,5 dl forró vízben, utána öt percig ülepítjük. Elkészíthető úgy is, hogy előző este vízbe tesszük és másnap reggel csak forrázzuk.
A tea kellemetlen ízű, de mézzel, esetleg más növényi főzettel keverve fogyasztható.
A teákat egy befőttes üvegbe töltjük, jól összekavarjuk és egy evőkanál mennyiséget forrázunk le 2,5 dl vízzel. 15 percig állni hagyjuk, utána szűrjük. Lefekvés előtt egy fél órával igyuk meg.
Ha a tea kellemetlen illata miatt valakinek nem alkalmas folyamatos házi kezelésre, készítsünk tinktúrát.

- Macskagyökér tinktúra készítése
10 g gyökeret 50 g egészségügyi szeszben meleg helyen érleljük legalább két hétig. Utána sötét üvegbe szűrjük. A tinktúrából naponta 3x fél- egy kávéskanálnyi mennyiséget fogyasztunk. (Májbetegek tegyék a tinktúrát forró teába, így az alkohol elpárolog )

AMIRE VIGYÁZNUNK KELL!

A macskagyökér nagy mennyiségben fejfájást, szédülést, látási zavarokat, nyugtalanságot, émelygést és reggeli kábultságot okozhat. Általában ajánlott dózisokban - a terhes, illetve a szoptatós nők kivételével - valamennyi felnőtt számára, aki egyéb nyugtatót vagy idegcsillapítót nem szednek, biztonságosnak tekinthető.

HÁZI TERMESZTÉSE

Palántázással szaporítják. A palántához a magot augusztus közepén vetik szaporítóládákba. A mag fénycsírázó, így a talaj felszínére szórják és a talajhoz nyomják. Az első csíranövények megjelenése után még 1-2 hétig óvatosan öntözik. A palánták szeptember végére elérik a 8-10 cm nagyságot, amikor kiültethetők. A sor- és a tőtávolság 40-50 x 20 cm. Az ősszel kinövő magszárakat el kell távolítani. A következő év októberének első felében ásóval takarítják be. A gyökérzetet megtisztítják és szellős helyen szárítják. Más gyógynövényektől elkülönítve kell szárítani és tárolni, mert azok átveszik átható szagát.

dr. Gálik Ágnes"
 
(Forrás: http://ideal.hu/gyogynoeveny-abc/955-macskagyoker.html)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése